Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşınız ileriyse vakit kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Yaşınız ileriyse vakit kaybetmeyin

Tüpleri bağlandıysa kadının gebe kalması mümkün değil. Ya ameliyat olacaksınız ki risk biraz fazla ya da tüp bebek yöntemiyle anne olacaksınız. 40 yaşa kadar tüp bebekte gebelik oranı gayet iyi, vakit kaybetmeyin.

Anne olabilir miyim?

25 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Guatr hastasıyım, değerlerim çok yüksekti, düştü; 1.18. Doktorum “Guatr gebe kalmana engel değil” dedi. Kadın doğum uzmanına gittim “Yumurtalıkların tembel ” dedi. İlaç verdi, 1 ay kadar ilaç içtim. O sırada şehir dışına çıktım ve ilaçlarımı almayı unuttum. Gelince doktora gitmedim. Benim hamile kalma şansım yok mu? Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu andaki guatr hormonu (tsh9 düzeyiniz) normal sınırlara inmişse, üremeniz üzerine olumsuz etkisi olmayacaktır, doktorunuza katılıyorum. Yumurtalıklarınızdaki tembellik mutlaka araştırılmalı, sizin hamile kalamamanızın en önemli nedeni bu olabilir. Doktora başvurmanız ve vakit kaybetmemeniz önemlidir, zaten 2 yıl beklemişsiniz.

Tüplerim bağlandı

36 yaşındayım, bir çocuk sahibiyim ve doğumda yumurtalıklarım bağlandı. Şimdi ise bebek sahibi olmak istiyorum. Adetlerim düzenli ve bu bebeği çok istiyorum; 1) Gebe kalma şansım var mı? 2) Hangi yöntemlerle gebe kalabilirim? 3) Riskler nelerdir? (Özellikle yaş faktörü).

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumda tüpleriniz bağlandığı için ne yazık ki normal yollarla gebelik şansınız yok. Sizin durumunuzda bir kadının gebe kalabilmesi için 2 yöntem mevcut. Birincisi; tüplerinizi mikrocerrahi yöntemle tekrar açtırmayı deneyebilirsiniz.

Bu yöntemin başarı şansı epey düşük olduğu gibi dış gebelik riskinizi de artıran bir yöntemdir. İkinci yol ise direkt tüp bebek yaptırmanızdır. Yaşınız hâlâ iyi. 40 yaşına kadar gebelik oranları tüp bebek ile iyi. Kesin kararlıysanız vakit kaybetmeden uzmana başvurun.

Adet göremedim

Eşim prezervatif ile korunuyordu, yırtılmış. Güvenmeyip ertesi günü hapı içtim. Bir hafta sonra 11 gün süren kanama oldu. Adetim sonraki ay gecikti, 4 gün oldu, adet göremedim. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, önce kanda gebelik hormonu baktırın. Gebelik yoksa o zaman muayene olarak yumurtalıklarınızda kist gibi bir oluşum var mı baktırın. Zaten muayene sonrası doktorunuz adet görmeniz için size gerekli tedaviyi önerecektir. Genellikle ertesi gün haplarından sonra adet düzensizlikleri görürüz. Ama bazen hapa rağmen gebelik olabileceğinden öncelikle testi yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder