reklam
reklam
DOLAR 32,5895 % 0.11
EURO 35,0309 % 0.44
STERLIN 40,6873 % 0.19
FRANG 35,6038 % 0.11
ALTIN 2.423,17 % 0,00
BITCOIN 64.282,02 -3.469

“Yaşasın Türk Kadınlarının Omuzlarında Yükselen Cumhuriyet"

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
“Yaşasın Türk Kadınlarının Omuzlarında Yükselen Cumhuriyet"
reklam

“Yaşasın Türk Kadınlarının Omuzlarında Yükselen Cumhuriyet"

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 85. Yıldönümü dolayısıyla Kırklareli Kadın Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Kırklareli Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasına Kırklareli’li kadınlar yoğun katılım sağladı.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 85. Yıldönümü mübasebetiyle düzernlenen programda basın açıklamasını Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun eşi Sibel Kesimoğlu yaptı.

Basın açıklamasına Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’da katıldı.

Kadın erkek eşitliğine inanmayan iktidarların öncü mücadelemizi geriletme girişimlerini kol kola girerek önleyeceklerini ifade eden Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun eşi Sibel Kesimoğlu; “85 yıl önce bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri olan Türkiyede siyasal anlamda kadınların yurttaş olma, yani seçme ve seçilme hakkını kazandığı gündür.

85.yılımız kutlu olsun.  Mustafa Kemal Atatürk şöyle demişti, İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşmuştur. Olabilir mi ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim , ötekini ihmal edelimde kitlenin bütünü ilerleyebilsin ? Olanaklımıdır ki bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki parçası göklere yükselebilsin şüphe yok ki ilerleme adımları, iki cins tarafından birlikte, arkadaşça gelişme ve ilerlemede de birlikte yol olmalarıyla olur.

 

 

Böyle olursa devrim başarıyla sonuçlanır. 5 Aralık 1934 de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasmın ve aday olabilmesinin önü açıldı. Aradan geçen 85 yıl içinde kadınlar Türkiye'nin yönetilmesine katkı sunmak için elinden gelen çabayı her koşulda göstermiştir. Hayatın her alanında eşitlik ve dayanışma arzusunda olan biz kadınlar ülkemizin hak ettiği özgürlük ve adalet toplumu olma yolundaki demokrasi mücadelesine omuz vermeye tüm istek ve inancımızla devam edeceğiz. Ataerkil düşünce sistemlerinin gündelik hayata derinlemesine nüfuz ederek kadınları baskı altına almasını asla kabul edemeyiz. Kadın erkek eşitliğine inanmayan iktidarların öncü mücadelemizi geriletme girişimlerini kol kola girerek önleyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ten devraldığımız mücadele bayrağını umudu ve direnci örgütleyerek gururla taşımaya devam edeceğiz” dedi.

“Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Kurduğu Cumhuriyeti Daima Koruyacağız”

Sahip olunan haklara sıkı sıkı sarılınması gerektiğini ifade eden Sibel Kesimoğlu: “Padişahlık özlemiyle yanıp tutuşanlar, Türk kadınına verilen bu meşru hakkı ucundan kenarından kırpmaya çalışmakta ve kadını eski rollerine döndürme çabası içinde olmak gibi nafile bir gayret içerisine girmektedir. Sahip olduğumuz haklara sıkı sıkıya sarılalım, bugün var isek Mustafa Kemal'in engin dünya görüşleriyle kurduğu Cumhuriyet ve laiklik sayesinde varız. Hiç bir kadının, Ananın gözü yaşlı gönlü gamlı olmasın diye, Cumhuriyetin ışıklı Türkiye'sinde ayrımsız herkesin gülümseyebilmesi için bizler gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Kadınların hayatın her alanında maruz kaldığı baskılara karşı durabilmek için sokaktayız, meydanlardayız. Bu ısrarlı tavrımızı bugün ve daima kararlılıkla sürdüreceğiz. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk'ün 85 yıl önce eşitlediği temsil haklarımızı bugün baltalayanlara, engeleyenlere, kotalarla kısıtlama yoluna başvuranlara ve kurnazlık peşinde koşanlara inat hem 85 yıl önce kazandığımız Seçme ve Seçilme Hakkımız' hem de Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kurduğu Cumhuriyeti daima koruyacağız. Yaşasın Türk kadınlarının omuzlarında yükselen Cumhuriyet,yaşasın seçme ve seçilme hakkımız” dedi.

 

Haber/Kaynak: Sınırkent