Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesine yeni Dekan

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 30 Ağustos 2016 21:36
Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesine yeni Dekan
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinin yeni dekanı Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emirzeoğlu oldu.
Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Mehmet Emirzeoğlu atandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinin yeni dekanı Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emirzeoğlu oldu. 

Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi dekanlık makamında 29 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirilen devir-teslim töreninde Prof. Dr. Mehmet Emirzeoğlu görevi Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız'dan devraldı. Törene Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Genel Sekreter Doç Dr. Menderes Kabadayı ve akademisyenler katıldı.


Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, görev değişikliğinin yeni dönemin doğası gereği beklenen kan değişimi sebebiyle yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Bilgiç, "Mustafa hocanın gayretlerini ve attığı güzel adımları biliyoruz. Mehmet hoca bunu daha da ileriye taşıyacak. Mustafa hocaya verdiği hizmetler için teşekkür ediyorum." dedi.

"Amacımız Liyakat Esaslı Bir Yönetim"

Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinin gelişimini sürdüren ve ihtiyaçları olan bir fakülte olduğunun altını çizen Rektör Bilgiç, spor bilimlerinin disiplinlerarası bir alan olduğu için tıp gibi ilgili alanlarla iletişim halinde olmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Rektörlük görevini devraldığından bu yana liyakat esaslı bir yönetim sergilemeyi amaçladığını vurgulayan Prof. Dr. Bilgiç, bu esasın her alanda uygulanacağını belirterek, "Bu üniversitenin mensubu olmakla gurur duymanıza çok az kaldı." diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız da "Uzun yıllar birlikte çalıştığım değerli bir arkadaşımın atanması sebebiyle mutluyum. Görevi en iyi şekilde yapacağını düşünüyorum. Tüm fakülte olarak başarılı olmanızı diliyoruz." dedi.

Prof. Dr. Mehmet Emirzeoğlu ise hakka hukuka riayeti ve adaleti teslim etmeyi hedeflediğini ifade ederek, "Görevi bıraktığımda geride hoş bir seda bırakırsam kendimi bahtiyar sayarım. Allah yar ve yardımcımız olsun." şeklinde konuştu.

YAŞAR DOĞU KİMDİR?

  (1913 Kavak/Samsun-1961 Ankara)

1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidinceye kadar Karakucak Güreşi yaptı.

İlk Milli Güreşine  25 Nisan 1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında çıktı.  Bu şampiyonada karşılaştığı dört güreşçiden sadece Estonyalı Toots'a karşı 2-1 sayı ile yenildi. Hayatı boyunca ilk ve son yenilgisi olup, şampiyonalarda aldığı tek ikinciliği de bu olmuştur.

-1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında (66 kilo) ikinci.
-1940'da İstanbul'da yapılan Balkan Şampiyonasında, (66 kilo) Serbest Birinci.
-1946'da Stockholm'de yapılan Avrupa Serbest Şampiyonasında (73 kilo) Birinci.
-1947'de Prag'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonasında (73 kilo) Birinci.
-1948'de Londra Olimpiyat Oyunlarında 73 kilo) Serbest Birinci.
-1949'da İstanbul Avrupa Serbest Güreş Şampiyonasında (79 kilo)  Birinci.
-1951'de Helsinki Dünya  Şampiyonasında  (87 kilo) Serbest Birinci.


Girdiği müsabakalarda hem Serbest hem de Grekoromen olmak üzere iki stilde de birincilik alabilen tek şampiyondur. Beynelmilel güreşlerde her iki güreş dalında 6 altın, 1 gümüş olmak üzere 7 madalya kazanmıştır.

Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde sayı ile yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanmıştır. Kazandığı 46 karşılaşmanın normal süre toplamı 690 dakika olduğu halde, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler toplam 372 dakika 26 saniye sürmüştür.

1939'da Oslo'da kazandığı Avrupa İkinciliği Türk Güreşinde yeni dönemin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Yaptığı yüzlerce müsabakada sırtı mindere gelmeyen bu cihan pehlivanı Türk Güreşinin Sembol ismi olarak güreş tarihine geçmiştir. Yaşar Doğu aktif güreşi bıraktıktan sonra da vefatına kadar çok sayıda Avrupa-Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi yetiştirmiştir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.