Yasakların kalktığı ilk gün neler yaşandı

Koronavirüs sebebiyle tüm Türkiye'de uygulanan bazı kısıtlamalar bugün sona erdi. Yaklaşık 3 aydır kapalı olan kafe, restoran ve plajlardaki yasaklar kaldırıldı.

Yasakların kalktığı ilk gün neler yaşandı

Koronavirüs sebebiyle tüm Türkiye'de uygulanan bazı kısıtlamalar bugün sona erdi.  Lokanta ve kıraathane sahipleri yasaklardan en çok kendilerinin etkilendiğini söyledi. Öte yandan düğünler için hazırlıklar tamamlanırken, birçok işletme hizmete hazır hale getirildi.

Yoğunluk yaşandı

Normalleşme adımlarının atıldığı ilk günde toplu taşıma ve trafikte yoğunluk yaşandı. Bu süreçte uzun zamandır evden çalışan vatandaşların iş yerlerine gitmeye başlaması ve halk pazarı günü olması nedeniyle yarı kapasite ile çalışan dolmuşlar talebe cevap vermekte zorlandı. Şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenlerin ise Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını telefonlarına indirmeleri gerekiyor.

Düğün sezonu geliyor

Evlenenecek vatandaşlar, koronavirüs salgını nedeniyle zorunlu olarak iptal edilen düğünlerin normalleşme ile birlikte yeniden yapılmasını bekliyor. Düğün salonları maske, dezenfektan ve halay çubukları ile davetlilerini ağırlamayı beklerken, yeni süreçte takı takma merasiminde ise değişikliğe gidilecek. Davetlilerin girişte verilen zarflara isimlerini yazarak takılarını takı kutusuna atması sağlanarak, gelin ve damat ile temas etmelerini önleyecek.

Başvurular başladı

Salonların ne zaman açılacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak normalleşme süreciyle birlikte birçok çift, düğün salonlarına başvuruda bulunmaya başladı. Başvuruları alan ve tarihin bir an önce belirlenmesini bekleyen salon işletmecileri de kendi önlemlerini almaya başladı. 

‘En çok biz etkilendik’

Bulvarda kıraathane işleten Aytaç Şentürk ve Erşan Kaya, ‘’Yaklaşık 75 gündür kahvehanemiz kapalıydı. 1 Haziran Pazartesi itibarı ile işletmemizi açtık ancak bizlere gelen talimatlar gereği bundan böyle hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ortada. Pandemi öncesi müşterilerimiz eğlencesine oyunlar oynuyordu. Maalesef şimdi virüs nedeniyle tedbirler gereği oyun oynamak mümkün değil. Bizler çay ocağı değiliz ki günde 200 ya da 300 çay satarak ailemizi geçindirelim. Vatandaşımız ‘oyun yoksa biz de yokuz’ diyorlar. O yüzden bu korona illetinin bir an önce ülkemizden ve tüm dünyadan kaybolmasını temenni ediyoruz. Ancak o zaman hayatımız normalleşecek. Bizler de iş yerimizi eskisi gibi çalıştırarak hayatımızı idame edeceğiz’’ diye konuştular.

‘Her şey eskisi gibi olmayacak’

Lokanta işletmecisi Nazım Yeşil, ‘’Korana virüs ülkemizde çıktığı günden bugüne uygulanan yasaklar maalesef en çok da biz lokantacıları etkiledi’’ dedi. Nazım Yeşil, ‘’On haftadır kapalıyız. 1 Haziran itibarı ile işletmemizi açtık. Pandemi süresince kurallar gereği lokantamızda sosyal mesafe uygulamak zorundayız. Tam kapasite ile çalışamayacağız. Bu durum gösteriyor ki, her şey eskisi gibi olmayacak. Açıkçası lokantamızı açmış olsak bile yemek çeşitlerimizde bir kısıtlamaya gitmek zorundayız'' diye konuştu. Lokantada aşçılık yapan Nuri Kara ise, ‘’75 gün sonra bugün bismillah dedik. İlerleyen günlerde durum ne gösterecek bilemiyoruz’’ dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 15:09

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER