Yasaklar kalktı olaylar başladı

4 günlük yasak kalktı, ekmek, su ve elektrik sıkıntısının yaşandığı Silvan da akşam saatlerinde vatandaşlar sokağa döküldü. Olayların yaşandığı mahalleye yürüyen grupla polis arasında çatışma çıktı. Olaylar, gece boyunca devam etti. 25 aile daha ilçeden göç etti.

Yasaklar kalktı olaylar başladı

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı 4’üncü günün akşamında Valilik tarafından kaldırıldı. Zaman zaman çatışmaların yaşandığı ilçede, özel harekat polislerince dün sabah saatlerinde Tekel Mahallesi’ne operasyon düzenlendi, bazı kişiler gözaltına alındı. Öte yandan, bazı vatandaşların geçici olarak Diyarbakır merkezindeki yakınlarının yanına gitmek için ilçeden göç ettiği görüldü.

YASAK KALDIRILDI

Terör eylemleri, açılan hendekler ve kurulan barikatlar nedeniyle 4 gün önce Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün akşam saatlerinde, İl Valiliğince yapılan ikinci duyuruyla, kaldırıldığı açıklandı. İl Valiliğinden yapılan açıklamada, Silvan Kaymakamlığınca 2 Ekim 2015 Cuma 06.00 itibarıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağının, 5 Ekim 2015 Pazartesi 17.30'dan itibaren kaldırıldığı belirtilerek, "Vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı konusunda göstermiş oldukları duyarlılık ve yine aynı şekilde operasyon süresince güvenlik görevlilerimize vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederiz" ifadesine yer verildi.

HALK YÜRÜYÜŞÜ GEÇTİ

Yasağın hemen ardından ilçenin çeşitli bölgelerinde bir araya gelen gruplar, yoğun çatışmaların yaşandığı Tekel, Feridun, Mescit ve Konak Mahallelerine doğru yürüyüşe geçti. Polis, gruplara zırhı araçlardan dağılmaları yönünde anons yaptı. Ancak grup, anonsa aldırış etmeden yürüyüşünü sürdürdü. Bunun üzerine polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiği grup, polise taşlarla karşılık verdi. İlçede olaylar yayılarak tedav ederken, zaman zaman silah seslerinin geldiği, patlamaların yayandığı bildirildi.

UZMANLARI VURAN PKK'LI

İHA'nin haberine göre, Silvan ilçesinde, birliklerine gitmek üzere çıktıkları evlerinin önünde bindikleri araçlarında iki maskeli militanın uzun namlulu silahlarla saldırısına uğrayarak, şehit düşen jandarma astsubay Tolga Topçuoğlu (26) ve uzman çavuş Sinan Uçan (31) katil zanlılarından biri yakalandı. Bir eve dün sabah düzenlenen operasyonda gözaltına alınan katil zanlısı, alınan ifadesinin ardından sağlık kontrolünden geçirilerek, adliyeye sevk edildi.

GECE BOYUNCA ARAMA YAPILDI

Önceki gece yer yer silah seslerinin yükseldiği ilçenin Tekel Mahallesi’ne sabah saatlerinde kapsamlı bir operasyon düzenlendi. Çok sayıda özel harekat polisi, zırhlı araçlarla mahalleye girerek evler tek tek arandı. Operasyona, helikopterler hava desteği sağlarken, mahalledeki yüksek binalara keskin nişancılarda yerleştirildi. Operasyon bölgesine olası bir duruma karşı çok sayıda ambulans da sevk edildi. İlçenin diğer riskli mahallelerinden olan Feridun, Mescit ve Konak’ta ise, polis, sokağa çıkmaya çalışan vatandaşları zırhlı araçlardan anons yaparak, uyardı.

EKMEK, ELEKTRİK VE SU SIKINTISI

Öte yandan, sokağa çıkma yasağı nedeniyle elektrik ve suların kesik olduğu ilçede yaşayan bazı vatandaşlar da geçici olarak Diyarbakır merkezdeki yakınlarının yanına yerleşmek için Silvan’ı terk etti. Dün öğlen saatlerine kadar yaklaşık 25 ailenin ilçeden çıktığı öğrenildi.

YASAK SÜRESİNCE NELER YAŞANDI

4 günlük yasak sonrasında yaşananlarla ilgili Valilikten yapılan açıklamada, 30 Ağustos 2015-1 Ekim 2015 tarihleri arasında PKK mensuplarınca düzenlenen saldırılarda 1 astsubay, 2 uzman çavuş ve 1 polisin şehit edildiği belirtilerek, el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucunda da 12 yaşındaki çocuğun parçalanarak hayatını kaybettiği anımsatıldı.

Açıklamada, Konak, Mescit ve Tekel mahallelerindeki beton bariyerler ve hendeklerle kapatılarak kamusal faaliyetlerin ve vatandaşların günlük yaşamının, eğitim ve sağlık hizmetlerinin engellendiği vurgulandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla vatandaşlara yönelik saldırı, sabotaj, taciz, yol kesme, patlayıcı madde kullanma ve benzeri eylemler devam etmesinden dolayı bariyerlerin kaldırılması, hendeklerin kapatılmasına yönelik olarak 2 Ekim 2015 Cuma günü 03:00'den itibaren operasyon faaliyeti planlandığı işaret edilen açıklamada, aynı gün 06:00'dan geçerli olmak üzere Silvan Kaymakamlığımızca sokağa çıkma yasağı ilan edildiği hatırlattı.

40 BARİKAT AÇILDI, HENDEKLER KAPANDI

"Operasyonda 1 örgüt mensubu ölü olarak, 2 örgüt mensubu da yaralı olarak ele geçirilmiş ayrıca 21 örgüt mensubunun etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Barikatların açılması esnasında 4 sivil vatandaşımız yaralanmıştır. Yapılan operasyon neticesinde Mescit, Tekel ve Feridun mahallerine ait cadde ve sokak aralarına 5'i bomba tuzaklamalı, 7'si araçlı olmak üzere 40 barikat açılmıştır. Cadde ve Sokaklar tamamen temizlenmiştir. Operasyonda ayrıca 126 el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan boş metal boru, 1 telsiz şarj cihazı, Kaleşnikof marka silaha ait 2 şarjör, 36 torpil, 2 adet 25 kiloluk torba içerisinde patlayıcı yapımında kullanılan sodyum florad, 10 el yapımı patlayıcı, 1 düzenekli patlayıcı ile patlayıcı yapımında kullanılan çok sayıda fitil ele geçirildi." Açıklamada, sokağa çıkma yasağı süresince vatandaşların mağdur olmaması için valiliğimiz koordinesinde vatandaşlara ekmek dağıtımı yapıldığı da belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz