Gazete Vatan Logo

Yasak ama satmaya devam ediyorlar

Güvensiz olduğu için toplatılan maskelerin internette hem de Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinde insan sağlığını hiçe sayarak satıldığı ortaya çıktı.

Yasak ama satmaya devam ediyorlar

Salgın sürecinin başında teste tabi tutulan bazı maskeler güvensiz olduğu için toplatıldı. Ancak internette hem de Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinde güvensiz olduğu için toplatılan ve insan sağlığını hiçe sayan bu maskelerin satışları hala sürüyor.

47 ÜRÜNDEN 43'Ü GÜVENSİZ

Koronavirüs salgınının başında solunum koruyucu maskeler ve tulumlarla ilgili yapılan piyasa gözetim denetimlerinde test edilen 47 üründen 43’ünün güvensiz olduğu belirlenmişti. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi Başkanı Yavuz Selim Eker de geçen Mart ayında yapılan düzenleme ile internet üzerinden satışları da denetleyebilir hale geldiklerini belirterek, “Riskli ürün gruplarını ‘Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ (GÜBİS) adı altındaki sistemimizde dönem dönem yayınlıyoruz. Bu sitenin amacı güvensiz ürünleri hızlı bir şekilde tüketiciye ve ticari işletmelere iletilerek önüne geçmektir” açıklaması yaptı.

YASAK KARARI VAR AMA...
Bu kapsamda ‘guvensizurun.gov.tr’ üzerinden piyasada denetimi yapılan ve güvensizliği tespit edilen ürünler teşhir edilirken, bazı markalara ait maskeler hakkında ‘filtre malzemesinin nüfuziyeti’ deneyi sonucunda başarısız çıktığı için toplatılma ve yasaklama kararı verildi. Ancak sitede yayınlanan güvensiz maskelerden bazılarının internet üzerinden hala satışta olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinde satışı yapılan güvensiz maskeler, vatandaşların sağlığını hiçe sayıyor. (Milliyet)

Haberin Devamı