Üç İzmirli müzisyen Kozmos, Ege Çubukçu ve Bandit Beatz, ‘Serbest Atış’ konsepti için stüdyoya girdi ve 4 saatte ‘Palmiye’ isimli bir şarkı çıkardı. BirGün’e konuşan Ege Çubukçu, aynı zamanda İzmir’in sembollerinden olan ‘Palmiye’ şarkısı için, “Yaşadığını anlatan, anlattığını yaşayan bir şarkı oldu” diyor

Yaşadığını anlatan, anlattığını yaşayan bir şarkı

Işıl ÇALIŞKAN

Ege Çubukçu, Kozmos ve BanditBeatz bir araya geldi ve “Bir şarkı 4 saate sığar mı?” sorusunun cevabını aradı. Beyin fırtınasından stüdyo kaydına uzanan süreçte ortaya şahane bir kayıt çıktı. Üç İzmirli müzisyen bir araya gelince şarkı kaçınılmaz şekilde ‘Palmiye’ ismiyle çıktı. Red Bull ‘Serbest Atış’ projesi için bir araya gelen müzisyenler şimdi şarkıyı dinleyicilerin beğenisine sundu.

Sözleri Kozmos ve Ege Çubukçu’ya, müziği Bandit Beatz’e ait olan şarkının mix ve mastering’ini Can Paşa yaptı. Şarkının buram buram İzmir Karşıyaka kokan klibinin tamamı GoPro ile çekildi. Palmiye, tüm dijital platformlarda dinleyiciyle buluşurken Badger Film imzası taşıyan klip, Basemode Records YouTube kanalında yayında. Müzisyenlerle Red Bull ‘Serbest Atış’ deneyimini konuştuk.


► Serbest Atış fikrine başta nasıl baktınız?
Ege Çubukçu:
Katılmadan önce keyifle takip ettiğim konseptte bir programdı. Bizim konuk olduğumuz bölüm daha önce denenmemiş bir formata dönüşmüştü. İlk defa iki rap sanatçısı bir prodüktör ile çalışacaktı. Bu açıdan heyecan verici buldum.

Kozmos: Başından beri konsept çok hoşuma gidiyordu. İlgiyle takip ediyor ve yeni sezonu bekliyordum. Yeni sezonun ilk bölümde yer alacağımı bilmek müthiş hissettirdi.

Bandit Beatz: Fikir çok heyecan vericiydi. Zamana karşı yarışıyor olmak ve daha önce birlikte çalışma fırsatı bulamadığımız kişiler ile çalışmak motivasyon sağlıyor açıkçası.

► Eşleştiğinizde ne hissettiniz? Daha önce tanışıyor muydunuz?
Kozmos:
Ege Abi ile daha önceden tanışıyorduk. Bandit ile yolda tanıştık ama adını duymuş, işlerini dinlemiştim. Haberi aldığımda “harika, süper olur” dedim. Proje ilk işimizi yapmamıza vesile oldu.

Bandit Beatz: Elbette birbirimizi sanatçı kimliğimiz ile tanıyorduk. Fakat birlikte bir şarkı yapma fırsatımız olmamıştı. Serbest Atış projesinin bize ayrılan bölümünde, alışılmamış bir durum vardı. İlk defa iki MC ve bir Beatmaker eşleşti. Beni en çok heyecanlandıran tarafı bu oldu.

Ege Çubukçu: Küratörlük olarak da 3 İzmirli sanatçının ilk defa bir araya getirilmesi, bu bölümü daha ilginç kılıyor. Benim açımdan çalışmalarını beğendiğim ama daha önce birlikte çalışma fırsatı bulamadığım müzisyen dostlarla stüdyoya girecek olmak yeterince cezbediciydi.

4 SAAT YETERLİ AMA ŞARTLAR ÖNEMLİ

► 4 saat müziği baştan sona yapmak için yeterli bir süre mi?
Kozmos:
Yeterli fakat şartlar çok önemli. Rahat ve ilham verici bir ortamda daha kısa sürede bile yapılabilir bence.

Ege Çubukçu: Eğer üretim sürecine ne yazıp söyleyeceğinize karar vererek başlıyorsanız aslında yeterli bir süre. Şarkı tasarlamak yazmaktan çok daha fazla mesai harcadığınız bir süreç. Bir şarkıyı kafada oturtmak, anlam ve ifade yönünü bulup şarkıyla bağ kurmak bazen 1-2 hafta sürebiliyor. O süreçten sonra yazmak için oturduğunuzda, bazen 1-2 saat içinde şarkıyı tamamlayabiliyorsunuz. Disiplinli çalışan herkes, performansını 4 saate çekebilir. İmkânsız değil.

Bandit Beatz: Bu, kişiden kişiye değişecek bir kavram. Aynı müziği bir hafta uğraş sonucu yapamayacak olan müzisyenin yanı sıra, belki daha kısa sürede daha güzel sonuçlar alabilecek müzisyenlerde vardır. İşin matematiğini iyi bilmek ile doğru orantılı.

Gerek duyulan tecrübe ve altyapıya sahip müzisyenler için, yeterli bir süre olduğunu düşünüyorum. Yılların getirdiği bilgi birikimi ile ulaşmak istediğiniz sonuca en kısa yoldan nasıl varabileceğinizi iyi biliyorsunuz.

yasadigini-anlatan-anlattigini-yasayan-bir-sarki-755788-1.

► Sizi en çok ne zorlandı?
Kozmos:
Son dakikalar, kaydın yetişmesi bizi birazcık zorladı. Süre sonlarında biraz gerildik, onun dışında ortak paydada buluşabildiğimiz için sorunsuz, keyifli şekilde ilerledik.

Ege Çubukçu: İzmir üzerine daha önce de çok fazla söz yazıp şarkı hazırladığım için, bu parçayı özgün kılacak bir giriş hazırlamak beni zorladı. Parçanın enerjisi Kozmos’un girişiyle başlıyor, ivme kazanarak benim bölümüme kadar durmadan ilerliyordu. Tasarımını yaparken hep bu giriş bölümünde takıldım. Parçanın nefes alması, benimle birlikte mümkünse yeniden başlaması gerekiyordu. Bunu da araya bir köprü yazarak sağladım. O bölümden sonrası çok daha kolay aktı.

Bandit Beatz: Uçağımızda teknik bir arızadan kaynaklı rötar olduğu için çekim günü planlanan zamanda ulaşım sağlayabilmek için epey zorlandık. Sanırım en çok zorlandığımız nokta burası oldu. Müzik bizim işimiz, bu yüzden bizi zorlayan bir durum olmadı.

SONUÇ AKLIMIZDAKİNDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜYDÜ

► Ortaya çıkan sonuç sizi tatmin etti mi?
Kozmos:
Kesinlikle. Zaten “vay güzel oldu” deyip hemen kliplendirdik.

Ege Çubukçu: Kesinlikle tatmin ediciydi. Aklımızdakinden çok daha güçlü bir parça ortaya çıkardığımıza eminim.

Bandit Beatz: Kesinlikle tatmin etti. Hem yaşadığımız şehri yansıtabildik, hem güzel bir sound oluşturduk. Müzikte uyum yakalayabilmek bazı durumlarda zordur. Özellikle kısıtlı bir zamanınız var ise, bu daha da zorlaşabilir. Bu açıdan baktığımızda çıkan sonucun beklentilerin de üzerine çıktığını düşünüyorum.

► Üç İzmirli müzisyen olarak ‘Palmiye’ bir sembol müydü?
Ege Çubukçu:
Palmiye İzmir’in sembollerinden biri. Kolumdaki ‘izmircoast’ dövmesinde de birçok palmiye tasviri var. Bahçemde üç büyük palmiye var. Kendi ihtiyaçlarımı karşılar gibi onlara özenle bakar aynı şarkıdaki gibi sıcak İzmir günlerinde gölgesinde yaşarım. Yaşadığını anlatan, anlattığını yaşayan bir şarkı oldu.

Bandit Beatz: Palmiye bizim yaşantımızın bir parçası. Güzel İzmir’in her tarafı palmiyeler ile dolu. Sembol olmaması için hiçbir neden göremiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyorum, İzmir’imizin logosuna ilk fırsatta palmiye eklenmeli (Gülüyor).

Kozmos: Evet. Şarkıyı yaparken palmiyelerden yola çıktık. İzmir’i temsil eden şeylerden biri olduğu için çıkış noktamız palmiye oldu.


YENİ BİR ŞARKININ ÜRETİMİNE BAŞLAYABİLİRİZ

► Sonrasında yeniden bir araya gelme planlarınız var mı?
Kozmos:
Elbette. Devamlı irtibat halindeyiz. Tabii ki herkesin kendine has bir meşguliyeti mevcut şu an. Her an her şey olabilir.

Ege Çubukçu: Evet. Sırada ne var diye birbirimize sorduğumuz oldu. Belki bir süre Palmiye’nin keyfini sürer. Kendi solo çalışmalarımıza bir nebze ara verdiğimiz bir dönemde yeninden bir araya gelip, yeni bir şarkının üretimine başlayabiliriz.

Bandit Beatz: Tüm samimiyetimle söylüyorum, yaptığınız işi keyif alarak yapabiliyorsanız, sizden daha mutlu bir birey olamaz. Bu çalışma ile birlikte daha sıkı bağlar oluştu aramızda. İlerleyen zamanlarda yeniden çalışabiliriz elbette.