Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bedelli yasa teklifinin içinden çıkan sürpriz, Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddinin 67’den 72’ye yükseltilmesine ilişkin madde oldu. Teklife göre, Genelkurmay Başkanı’nın görev süresi birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek.

Böylece düzenlemenin hayata geçmesi ile normal şartlar altında bu yıl 30 Ağustos itibarıyla görev süresi dolacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler görevinin başında kalmaya devam edebilecek. 18 Eylül 1955 doğumlu Genelkurmay Başkanı Güler, geçen yıl YAŞ kararlarının geçerlilik tarihinden 18 gün sonrasına denk gelen doğum tarihi nedeniyle yaş haddine takılmamış; böylece görevine 1 yıl daha devam edebilmişti.

Haberin Devamı

Tecrübe ve ahenk etkisi

Askeri teamüller gereği, Güler’den sonra Kara Kuvvetleri Komutanı Musa Avsever’in Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması gerekiyor. Ancak, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz, Güler’den sonraki en kıdemli kuvvet komutanı. Bu durum geçen yıl Yüksek Askeri Şura’dan (YAŞ) sonra Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Hava Kuvvetleri Komutanı’nın Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması ihtimalinin ortaya çıktığı şeklinde tartışılmıştı. Bu yıl Ağustos’ta gerçekleşecek YAŞ öncesinde, yapılan istişareler sonucunda konu hakkında verilen karar, Yaşar Paşa’nın görevine devamı şeklinde oldu.

15 Temmuz 2016’da FETÖ’nün askeri darbe girişiminin ardından TSK içindeki tasfiyeler nedeniyle ordunun insan kaynağı dengesi bozuldu. O nedenle, 15 Temmuz sonrası süreçte YAŞ’larda komuta kademesinde çok büyük değişiklikler yapılmadı.

Konuya yakın kaynaklar, Yaşar Paşa’nın görevine devam etmesinin istenmesinde iki faktörün etkili olduğunu belirtiyor. Bu etkenler, ‘askeri tecrübe’ ve ‘komuta kademesindeki ahenk’ olarak özetleniyor. Komuta kademesinin uyum içinde çalıştığı, içinden geçilen dönemde bu iki unsurun vazgeçilemez olduğu kaydediliyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da mesaisine Güler ile devam etmek istediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu talebi yerinde bulduğu vurgulanıyor.