Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay'ın Kararı: 'Bir Kadın İstediği Saatte Dışarı Çıkabilir, Hakları Devlet Güvencesinde'

etiket Yargıtay'ın Kararı: 'Bir Kadın İstediği Saatte Dışarı Çıkabilir, Hakları Devlet Güvencesinde'

Emre Ordu
13.12.2018 - 23:32 Son Güncelleme: 14.12.2018 - 14:27

Ankara'da yolcusuna cinsel saldırıda bulunan halk otobüsü şoförü, mahkemede 'Gece o saatte otobüste ne işi var?' savunmasını yaptı. İtiraz üzerine davaya bakan Yargıtay, Cumhuriyet savcısının “Bir kadın gece veya gündüz istediği saatte dışarıya çıkar. Hakları devlet güvencesi altındadır” görüşünü onadı. Böylece benzeri davalarda sanıkların ceza indirimi almasını sağlayan “O saatte dışarıda ne işi vardı?” savunması boşa düşmüş oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, Ankara’da, 2017’de kullandığı halk otobüsüne gece 23.00’te binen kadını alıkoyan, kadına tecavüz ettikten sonra parmağındaki yüzüğü gasp eden, çıplak fotoğrafını çekerek tehditte bulunan şoför İbrahim Tuncay’a verilen 34 yıl 8 aylık hapis cezası istinaf mahkemesinin ardından Yargıtay tarafından da onandı. 

Yargıtay, bu kararıyla sanığın yaptığı, “Bir kadın gece 23.00’te tek başına sokağa çıkar mı, otobüse biner mi?” savunmasına karşılık, “Bir kadın gece veya gündüz istediği saatte dışarıya çıkar. Hakları devlet güvencesi altındadır” yorumunu yapan savcının görüşünü esas almış oldu.

"Olumlu ama eksik karar"

"Olumlu ama eksik karar"

Yargıtay, sanığa öldürmeye teşebbüs ya da yaralama suçlarından ceza vermezken, gasp edilen yüzüğün imitasyon olmasından dolayı yapılan indirimi de yerinde buldu. Avukat Hüsniye Şimşek, “Olumlu ama eksik karar. Bu nedenle ceza almalıydı. Bir de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun davanın tarafı olması reddedildi. Kadınlar bu davalarda bu tavır nedeniyle yalnız kalıyor” dedi.

Ne olmuştu?

2017’nin ilk günlerinde yaşanan olay, gece 23.00’te, mağdur kadının soğuk hava nedeniyle halk otobüsüne binmesi sonrası yaşandı. Kadın, şoför Tuncay’a 200 metre ileride ineceğini, sorun olup olmadığını sorduktan sonra otobüse bindi. Bu sırada otobüsteki iki kişi durakta indiler.

Tuncay, biraz ilerledikten sonra yolunu değiştirdi ve kapıları kilitleyerek otobüsü kenara çekti. Tuncay, bilinci kapanana kadar boğazını sıktıktan sonra kadına tecavüz etti. Parmağındaki yüzüğü gasp eden ve çıplak fotoğrafını çeken Tuncay, kendine gelen kadına, “Seni tanıyorum. Kimseye söyleme. Söylersen seni öldürürüm” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Gece tek başına niye otobüse binmiş?"

"Gece tek başına niye otobüse binmiş?"

Kadın, kimseye söylemeyeceğine dair söz vererek otobüsten inebildi. Hemen polise giden kadın, hastaneden sağlık raporu aldı. Şoför Tuncay da bir süre sonra yakalandı.Soruşturma ve dava boyunca farklı savunmalar yapan Tuncay, benzer davalarda verilen skandal kararlardan hareketle, Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında tüyler ürperten bir ifade verdi.

Tuncay, gazete kupürleri ve Yargıtay kararları göstererek, tecavüz suçu işlemediğini, işlediği iddia edilen eylemlere bu kadar yüksek cezalar talep edilemeyeceğini söyledi. Mahkemedeki ilk savunmasında kadınla ilişkisi olduğunu ve yeniden rızasıyla ilişkiye girdiğini öne süren, sonraki savunmasında, 'Zaten regldi, ilişkiye giremezdik' diyen ve 'Bir kadın gece 11.00'de neden sokağa çıkar?' sorusunu yönelten Tuncay, son savunmasında da kadının çifte vatandaş olmasına vurgu yaparak, 'Ben Türk ve Müslümanım, kendisi yabancı. Bir Müslüman böyle eylem yapmaz. Regldi zaten. Benim inancıma göre bu durumdaki kadınla ilişkiye girilmez. Ben tecavüz etmedim. Mağdur olduğunu söyleyen kadın neden bağırmamış, neden kendisini savunmamış, tek başına gece niye 23:00'da otobüse binmiş?' dedi.

Mahkeme sürecinde sanık İbrahim Tuncay'ın 3 ayrı cinsel istismar davasından yargılandığı, ayrıca 48 ayrı suç dosyasının olduğu ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, Yargıtay'ın kararı Melih Gökçek'in dünkü tepki çeken ifadelerini akıllara getirdi...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yusuf Erbek

aq sanki arap ülkesiyiz de yeniliklere seviniyoz, Medeni haklar bu ülkenin babası ATATÜRK tarafından 90 yıl önce Türk kadınına verildi.

Barkın Çetin

Ulan geldiğimiz hale bak. Bu karara seviniyoruz. Lan zaten normali bu. Ayrıca kadınlara karşı gerçekten böyle bir algı son zamanlarda acayip derecede fazlala... Devamını Gör

kamburbalina

Savunmaya bak allah belanı versin seninde seni otobuse sofor yapanın da.