Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2435.46
BIST 100
9716.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Nisan 2021

Yargının altın yılları

FETÖ ile mücadele konusu “hayatidir, kritiktir ve tavizsiz” bir konudur. FETÖ ile mücadelede “davaları sulandırma, taviz ve hoşgörü” bu vatana ihanettir. 15 Temmuz aziz şehitlerimizin anısına hürmetsizliktir. 15 Temmuz alçak darbe girişiminde “vatanı, bayrağı, ezanı ve devleti” için tanklara gövdelerini siper edenlerin, şahadete koşanların ve onların geride bıraktıklarının hakları hepimizin boynunun borcudur. Devlet mekanizması ve yargı organları, kendi meclisini bombalayacak kadar alçaklaşan FETÖ’cülerle mücadele konusunda risk alamaz, hoşgörü ve merhamet ile yaklaşamaz. Kim ne kadar şerh koyarsa koysun FETÖ’cülerin davaları son derece şeffaf, açık ve evrensel hukuk kurallarına uygun yürütülüyor. Öyle ki FETÖ’cü sanıklar savunmalarını istedikleri gibi yaptı, karar sonrası mahkeme heyetlerini, şehit yakınlarını ve gazileri tehdit etme cüretinde dahi bulundular. Ancak tüm tahrik, kışkırtma ve sulandırma çabalarına karşın darbe girişiminden doğrudan mağdur olanlar, şehit yakınları ve mahkemelerimiz hukuk kurallarından ayrılmadı.

2010 HSYK SEÇİMİYLE ZİRVE YAPTILAR

1980’lerden itibaren yargının çeşitli kademelerinde hiyerarşik şekilde örgütlenen, alternatif faaliyet gösteren, örgütün çıkar ve menfaatine ters düşen herkesi düşman olarak gören, yargı kararları ve emniyet operasyonları ile diz çöktürmeye çalışan FETÖ yapılanması, yargı camiasına büyük zararlar verdi. Yargıda Cumhuriyet tarihinin en utanç duyulan günlerinin yaşanmasına sebep oldu. Hataları düzeltmesi, adaleti dağıtması, hukuka aykırılıkları gidermesi gereken bazı yargıç ve savcılar, yargı hiyerarşisi dışında, FETÖ’nün ihtiyaç duyduğu kararlarla hukuk dışı FETÖ/PDY uygulamalarının aktörü haline geldi. Özellikle 2010 HSYK seçimleri sonrası büyük çoğunluğu FETÖ’ye mensup 160 hâkim ve savcının Yargıtay üyeliklerine seçilmeleri, yargıda ele geçirdikleri özel yetkili savcılık ve mahkemelerle beraber operasyonel faaliyet yapma güçleri “zirveye” çıkmıştı. FETÖ’nün yargı ayağı, “17-25 Aralık, Mit Tırları” davaları ile hükümete karşı darbe yapmaya çalışan bir örgüt haline büründü. 15 Temmuz darbe girişimi ise artık bu örgütün dışa vurulan en alçak ihaneti oldu.

EN CİDDİ MÜCADELEYİ “HSYK” VERDİ

Günümüzde FETÖ ile amansız mücadele eden kişilerden ilki Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ise ikincisi emin olun Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’dür. Geçmiş dönemde ise 15 Temmuz darbe girişimine karşı en hızlı ve en etkili tepkiyi veren, derhal gözaltı ve tutuklamalar yaptıran da aynı yargının içerisindekivatansever, cesur ve onurlu yargı mensupları oldu. Dönemin HSYK’sı tarihi önemini, varlık sebebini ve misyonunu burada derhal aldığı tedbirlerle gösterdi. FETÖ’cü hakim ve savcıların tasfiyesinde görevi sona eren dönemin HSYK’sı, en etkili ve ciddi mücadele veren kurumların başında gelmiştir. Diğer kurumlara örnek olması gereken bir mücadele tarzı göstererek tarihe geçmiştir. Günümüzde son ihraçlarla meslekten atılan hâkim ve savcı sayısı 4 bini geçti. Tabi ki aklanıp geri dönenler de oldu. 2014 HSYK seçimlerinde FETÖ’cü adayların adli yargıda 4438–5319, idari yargıda 626-735 aralığında oy aldıkları gerçeği varken, yargıda FETÖ’cüler tamamen bitti, tümden tükendi demek için henüz erken. İnanılmaz bir beceriyle kendilerini çok iyi gizleyip sureti haktan görünebiliyorlar.

TARAFSIZ, BAĞIMSIZ VE ADİL BİR YARGI

Bu aziz milletin yargıdan beklediği “yargının saygınlığını ve onurunu daha da yükseltecek adımların insan hakları eylem planı ve yargısal reformlar çerçevesinde acil bir şekilde atılması, mesleğin onur ve saygınlığını taşıyacak, ehliyet ve liyakat sahibi olan, farklı işlerle uğraşmayan, iyi eğitimli savcı ve yargıçlara titizlikle meslekte yer verilmesidir.” Aksi halde “hakimlik-savcılık meslek ve onurunu taşımakta zorlanan, yetersiz bir stajla mesleğe başlayan, geçmiş sosyal ve eğitim yaşamı sıkıntılı, halka tepeden bakan, ideolojik düşüncesini dışarıya yansıtan, duruşmalarda milleti azarlayan, kibir abidesi yeni nesil” bazı hakim ve savcılar bu defa sorun olmaya başlayabilecektir. Eğer sınav, atama ve eğitim konularında ciddi tedbirler alınır ve gerekli müdahaleler yapılırsa bir hukukçu olarak gönül rahatlığıyla şunu dile getirebilirim ki 2023 yılına kadar ki süreç yargı için altın bir iki yıllık süreç olacaktır. Tabi ki seçilecek yeni HSK da önümüzdeki süreç için tarihi bir öneme sahip.