Işınsu Kestelli Yanan her bir ağaç yerine 10 tane dikelim
HABERİ PAYLAŞ

Yanan her bir ağaç yerine 10 tane dikelim

Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Adana, Mersin, Kilis, Konya, Kastamonu, Kahramanmaraş... Bunlar evlerin, hayvanların yandığı; köylerin, ilçelerin, hayatların alevler tarafından kuşatıldığı şehirlerimiz. Öncelikle yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Can veren tüm hayvanların acısını da yüreğimde hissediyorum. Bu haftaki yangınların nedenine dair çok sayıda iddia ve spekülasyon mevcut... Umarım yapılacak soruşturmaların ardından varsa failler yakalanır ve en ağır şekilde cezalandırılır.

Haberin Devamı

Ama şunu da unutmamak gerekiyor; orman yangınlarının aynı anda çok sayıda yerde birden çıkması iklim krizinin son yıllardaki en tipik özelliklerinden. Önceki sene Avustralya’da, geçen sene Sibirya’da, 2018’de İsveç’te bu şekilde oldu. Önce kış ve bahar ayları aşırı kurak geçer, ardından haftalar hatta aylar süren aşırı sıcaklar başlar, otlar ve ağaçlar çıraya döner, sonra bir anda kibrit çakılmışçasına bütün ormanlar aynı anda yanmaya başlar. İnsanoğlunun sanayileşmesinin ve hızlı tüketiminin bir eseri olan bu sonucu bertaraf etmek yine insanın elinde.

Bunu başarabilmenin ilk yolu da yanan bölgelerin imara açılmasını önlemek, hatta bir ağaç yandıysa yerine 10 ağaç dikmekten geçiyor. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da bilinen kısa adıyla TEMA da Türkiye’yi sarsan yangınların ardından çok önemli bir kampanya başlattı. Sizler de tema.org.tr adresi üzerinden kampanyaya katılıp 10 TL olan fidanlardan imkânınız ölçüsünde alarak acıların bir nebze olsun hafifletilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

TEMİZ GELECEK AĞAÇLA MÜMKÜN

Ağaçların faydası saymakla bitmez ama ben kısaca soluduğumuz havaya ve karbon ayak izimizi sıfırlamaya olan katkısından söz etmek istiyorum: Ağaçlar sadece doğrudan oksijen üretmekle kalmayıp, havadaki mevcut karbondioksiti içine çeker.

Karbonu emdikten sonra kalan oksijeni tekrar doğaya bırakır. Böylece hem karbondioksit miktarını azaltır hem de karbondioksiti oksijene çevirerek çevreye pozitif katkı sağlar. Sağladıkları serinlik ile klima üzerinden yapılan gereksiz enerji harcaması azaltılır. Gölgeleri sayesinde etki ettiği alan içinde buharlaşma miktarını en aza indirerek doğanın su tasarrufu yapmasını sağlar.

Haberin Devamı

Meyve veren ağaçlar, özellikle mevsimlerinde doğal gıdalar vererek sizi alışveriş sonucu üretilen karbon ayak izi miktarından korur. Yetişkin bir ağaç bir saatte ortalama 2.3 kg karbondioksiti bünyesine alırken fotosentezle 1.7 kg oksijen üretir. Özetle; ağaçsız bir dünya, nefessiz bir dünya demektir. Ağaçlarımıza sahip çıkalım.

ÖNCE TEDBİR SONRA OKUL

Bayram tatili sonrası vaka sayılarındaki artış hepimizi korkutuyor. Bunu aşabilmenin formülü ise aslında çok basit: Tedbirlere uymak ve aşı olmak... Türkiye aşılama konusunda müthiş bir performans gösteriyor. Birinci ve ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 30’a yaklaştı.

Ancak daha gidilecek epey yolumuz var. Uzmanların da söylediği gibi aşılama oranları dünyada yüzde 80’e çıkmadan hiçbir yer güvenli olmayacak... Lütfen, geciktirmeden aşımızı olalım ve bir an önce eski hayatlarımıza dönebilelim. Bunu en çok da çocuklarımız için yapalım... Yapalım ki çocuklarımız yeniden okullarına gidebilsinler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder