Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman deprem gerçeğinin unutulduğunu söyledi. Yalova'da 4 katın üstünde imar izni vermeyeceğini dile getiren Salman, "Çok katlı bina Yalova'da cinayettir" dedi.
  17 Ağustos Marmara Depremi'nin 18. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman aradan geçen 18 yılda ilde depremsellik gerçeğinin unutulduğunu dile getirdi. Depremde çok sayıda can kaybı veren ide 4 katın üstünde imar izni vermeyeceğini de dile getiren Salman, " Yalova 1. dereceden deprem bölgesi.  O dönemde insanlar deprem değil binalar öldürür gerçeğini de acı bir şekilde öğrendiler. Bu unutuldu mu maalesef unutuldu. Gelinen nokta itibarı ile güvenli ve depreme hazır bir kent oluşturulması anlamında çok doğru şeyler yapıldığı anlamında kestirmek çok zor. Denetleme anlamında İmar Müdürlüğümüze kesin talimatlarımız var.  Yalova'nın depremselliğini kesinlikle gözardı etmeyin dedim. Ben belediye başkanı olduğum sürece Yalova'da 4 katın üzerine çıkılmasına izin vermeyeceğim.  Bunu meclise dahi getirmeyeceğim.  Bazıları bunu eleştiriyor. Bunun eleştirilecek bir tarafı yok.  Her ne kadar binalar öldürse de bunun zeminle ilintili bir gerçeği var.  Ülkemizin en önemli deprem profesörleri, kaldı ki bunlardan birisi de Ahmet Ercan'dır ve Oğuz Gündoğdu'dur.  Bize yaptıkları ziyaretlerde Yalova'nın çok kötü bir zemine sahip olduğunu her ne kadar mühendislik bilimi ilerlese de, hangi tekniği kullanırsanız kullanın Yalova'da çok katlı binanın bir cinayet ve katliam riski anlamına geldiğini dile getirdiler. Ben bunu bilirken ve depremi yaşamışken, Yalova'da çok katlı binaya göz yummam. Kaldı ki Yalova gibi Bursa, İstanbul ve Kocaeli'nin tam ortasında kalan bir ilde mevcut yapısını koruması gerektiğine inanıyorum.  Yalova beton yığını olmamalıdır" dedi.
Binalarda gerekli esaslara uyuluyor mu?
Yalova'da binalarda alınan kararlara uyulup uyulmadığı anlamında da kaygılarının olduğuna vurgu yapan Salman, "Binalarda gerekli esaslara %100 uyuluyor mu ? sorusu her zaman duruyor.  Yarın deprem yeniden gelecek.  Biz görürüz yada görmeyiz. Ama gelecek kuşaklara sorumluluğumuz var. Biz şimdiden doğruyu ortaya koyar ve yaptırırsak yarın burada insanların burnu kanamaz. En fazla binalar hasar görür.  Bunun bile bizim için en büyük kazanç olduğunu düşünüyorum. Ülkeyi ve kentleri yönetenlerin de deprem gerçeğini unutmamaları ve unutturmamaları çok önemli." şeklinde konuştu.
Çadır Kent nereye kurulacak
Olası bir deprem sonrasında illerde çadır kentlerin nereye kurulacağı, toplanma alanlarının neresi olacağı gibi bilgilerin hazır olması gerektiğini dile getiren Salman Yalova'da kimsenin bu anlamda bilgisinin olmadığını dile getirdi. Salman, "Yalova'da artık neredeyse çadır kent kuracak yer dahi kalmadı. Depremde toplanma alanı neresi olacak, çadırlar nereye kurulacak bilen yok." dedi.

 

Editör: TE Bilişim