Yalova Üniversitesi başta olmak üzere Yalova Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi’nin  paydaşları olduğu  ‘Yalova’da Denizlerin Kirlilik Araştırması Projesi’nin yüzde 50’si tamamlandı. Yalova Üniversitesi’nden proje başkanlığını Prof.Dr. Jülide Hızal Yücesoy’un yürüttüğü çalışmada denizden alınan numunelerin analizi sonucunda Yalova’da deniz suyunun kirlilik nedenlerine ulaşılarak  çözüm için harekete geçilecek. Proje denizlerin kirlilik araştırmasındaki en kapsamlı araştırma olması özelliği ile de Türkiye’de ilk olacak.
Proje kapsamında her ay daha önce çerçevesi ve koordinatları belirlenen noktalardan deniz suyu numuneleri alınarak analizler gerçekleştiriliyor. Mart ayında gerçekleştirilen çalışmada, Prof.Dr. Jülide Hızal Yücesoy başta olmak üzere  Yrd. Doç. Dr. Oya Irmak Cebeci, Yalova Belediyesi’nden Salih Kocabaş ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri’nden emekli Varol Demir’in katılımı ile numune alımları gerçekleştirildi.
Projenin hedefleri ve gelinen aşama hakkında bilgi veren Prof.Dr. Jülide Hızal Yücesoy, çalışmanın tamamlanması ile sonuçların sürdürülebilir çevre olanakları içerisinde denizlerin ve derelerin daha temiz olması için yapılacak çalışmalara ışık tutacağını söyledi. Prof. Dr. Yücesoy projenin ayrıntıları ile ilgili şu bilgileri verdi: “ Yalova sahillerinde dere ağızlarında belirlenen noktalarda ve merkezden geçen iki derenin belli noktalarından alınan numuneler ile aylık izleme yapılıyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de proje paydaşlarından. Proje kapsamında alınan su numuneleri Devlet Su İşleri ile Yalova Üniversitesi laboratuarlarında inceleniyor. Aylık değişimler gözleniyor, Yalova da böyle bir çalışma ilk olarak yapılıyor. Bundan sonraki aşamada kirlilik kaynakları ve bununla ilgili çözüm olanakları araştırılacak. Yalova’da sürdürülebilir çevre olanakları içerisinde denizlerin ve derelerin daha temiz olmasına yönelik yapılacak çalışmalara yön verecek. Bu konuda yapılacak çalışmalara yön verilecek. Bu doğrultuda akademik çalışma ne olacak ne gibi projeler çözümler olabilir bu konulara da ışık tutacak.“
Çalışmanın yüzde 50’sinin tamamlandığını ve projenin eylül ayında sona ermesinin planlandığını belirten Yücesoy,  proje sonunda yapılacak olan çalışmalarla  birkaç yıl sonra Yalova ‘da daha temiz denize girmenin mümkün olacağını söyledi.  Yücesoy, projenin aşamaları ile ilgili şunları söyledi: “Yalova’da değil Türkiye’de böyle geniş kapsamlı bir araştırma yapılmamış. Eş zamanlı olarak hem mikrobiyolojik ağır metal, pestisit analizleri yapılıyor. İki dere ve bunun arasındaki sahil şeridinde bu analizler gerçekleştiriliyor. Proje üç ayak üzerine oturuyor. Yalova Belediyesi ve DSİ… DSİ bize maddi anlamda destek sunuyor. Çünkü normal şartlarda ağır metal ve pestisit analizlerinin tamamını DSİ yapıyor. Bursa’ya örnekler elden teslim ediliyor. Onlar da kendi yapabildiklerini kendileri yapıyor yapamadıklarını da Ankara’ya gönderiyorlar, orada analizler gerçekleştiriliyor . Yalova’da  Yalova Belediyesi’nin , Balıkçılar Kooperatifi, Çevre Şehircilik  İl Müdürlüğü’nün  destekleri ile biz burada su numunelerini alabiliyoruz. Onlar olmazsa proje yürümez. Belediyeye de bu noktada teşekkür ediyoruz. Bizler yaptığımız işten çok memnunuz. Yaptığımız işin bir yaptırımı yok. Biz üniversite ayağı olarak sadece çözüm önerisi sunabiliriz bunlarla ilgili adımı atacak olan Yalova Belediyesi’dir. Bu Yalova şehri ile el ele yapılabilecek bir şey. Biz bunun adımını attık projede altıncı ayı geride bıraktık bunların sonuçlarının ortaya çıkması ancak ekim ayını bulacak. Bir su yılı diyoruz buna çünkü biz bu projeye ekim ayında başladık. Biz bir su yılı boyunca analizleri yapıp raporları vereceğiz ancak bunlarla ilgili iyileştirme çalışmalara bir iki yılı alacak. Bu çalışmanın yapılmasında emeği geçen Yalova Belediyesine destekleri için teşekkür ediyoruz. Devlet Su İşleri de çok güzel destek oluyor. Gerek Ankara gerekse de Bursa’da analizler gerçekleştiriliyor. Yalova Üniversitesi’nde bu analizleri gerçekleştirecek laboratuarlarımız var. Bu konuda şehrin desteğini bekliyoruz. Sonuçta hepimiz burada yaşıyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik önemli, ekonomik sürdürülebilirlik için… İnşallah birkaç yıl sonra bu proje sayesinde Yalova sahillerinde denize girebiliriz.”

Editör: TE Bilişim