Köse, "3 aylık dönemde hiç sıkıntı çekilmeyecek"

Köse, bu gün itibariyle Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda 40 günlük suyun olduğunu dile getirdi. Kurtköy Deresi’nin Gökçe Barajı’na olan bağlantısının tamamlandığını ifade eden Köse, “Kurtköy bağlantısı bitti. Kurtköy delegasyonda 12 milyon ilave su bekliyoruz. Barajımızın 21 milyon metreküp su kapasitesi var. Kurtköy’de bağlantı olması da kendi deresi var. Bu dereden suyu topluyor” diye konuştu.

DSİ olarak su sıkıntısı yaşanmaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Köse, “Yalova içme suyu için kışın Ocak-Şubat aylarında düşüş olunca DSİ olarak Yeşil Körfez Su Birliği’yle diyaloga geçtik. Daha sonra yapılan çalışmalarla yeraltı koyularının 15’i devreye girdi. Burada 205 litre/saniye su sağlanmaktadır. Yalova’daki içme suyunu hemen hemen karşılayacak su depoya verilemektedir. İçilecek kalitede bir su. Yeraltı suyu yaz-kış sürekli ve aynı debide bir kaynaktır” ifadesini kullandı.

Ortaburun Göleti bağlantı çalışmaları hakkında da bilgi veren Köse, şunları kaydetti:

“Ortaburun Göleti’nin 1 km bölümde sorun var. O da bir hafta 10 günü tamamlanacak. Buradan 2 milyon metreküp su depolara verilecek. Gökçe Barajı’nda 1 milyon 700 metreküp su var. O da 40 günü karşılayacak şekilde. Ortaburun Göleti’nden 2 milyon metreküp suyun da gelmesiyle 50 günlük ihtiyacı karşılayacak. 3 aylık dönemde hiç sıkıntı çekilmeyecek inşallah. Kayıp kaçaklar yüzde 60’larda su getirmek çok zor bir şey. Biz yatırımlarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz.”
Nergiz, "Bu şartlarda 12 günde su biter"

Nergiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, DSİ Bursa Bölge Müdür Yardımcısı Fehmi Köse, Yalova’daki su sıkıntısıyla ilgili yaptığı açıklamanın doğruyu yansıtmadığını söyledi. Açıklamanın öngörüler üzerine yapıldığını belirten Nergiz, “Bu sadece bir öngörüdür. Şu anda barajda 12 günlük su var. Ortaburun Göleti’nin bağlanması bir hafta 10 gün sürer. Ortaburun Göleti’nde 1,5 aylık suyumuz var tamam ama bir hafta, 10 gün sonra bağlanacak. Bir terslik olduğu zaman ne olacak. Gökçe Barajı’nda şu anda 1 milyon 200 bin ton su var” ifadesini kullandı.

Vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya davet eden Nergiz, “3 aylık suyumuz var gibi bir şey yok. Bunu herkes bilmeli tasarruf ve tedbirler sürmeli. Yoksa 12 gün sonra bu şartlar devam etsin ve Ortaburun Göleti’nin bağlanamaması durumunda suyumuz biter” dedi.

Nergiz, önümüzdeki dönem su kesintilerin olup olmayacağı yönündeki soruya ise, “Suyu alamazsak, gerekli suyu temin edemezsek tabi ki kesintiler olacak. Biz kesinti yapmayacağız. Biz yine aynı şartlarda suyu vereceğiz ama belediyeler kesintiye giderler. Şu anda da tüketimleri fazla” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim