Marmara Depreminde büyük yıkımın yaşandığı ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Yalova’nın zorunlu deprem sigortasında en duyarlı illerden birisi olduğu belirtildi.Yalova’da bulunan konutların %67.3 ‘ü  deprem sigortası ile güvence altına alınmış durumda…
DASK rakamlarına göre 17 milyon 661 bin 690 konutun bulunduğu Türkiye’de, depreme karşı en çok sigortalı konut yüzde 50.5 ile Marmara Bölgesi’nde bulunurken, Yalova’nın sigortalı konut ortalamasında %67.3 ile Marmara Bölgesi’nde en duyarlı illerden birisi olduğu görüldü.
Sigortalılık oranlarının en düşük olduğu iller yüzde 9,10 ile Hakkari ve yüzde 8,50 ile Şırnak. En yüksek sigortalılık oranı ise yüzde 67,3 ile Yalova’ya ait. Üç büyük şehirde ise en yüksek  orana İstanbul sahip. İstanbul’da yüzde 51,8,Ankara’da yüzde 48,5, İzmir’de ise yüzde 39,4 oranında deprem sigortalı konut bulunuyor. Birinci derece deprem bölgelerinde yer alan konutların ise yüzde 45,1’i sigortalı.
DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Depremlerin meskenlerde sebep olduğu maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında, Zorunlu Deprem Sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliğiyle kurulan DASK, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Konutlar, DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat ödeniyor. DASK’ın şu anda bir depremde toplam hasar ödeme gücü reasürans koruması, afet bonosu ve öz kaynaklarıyla birlikte 2014 yılı rakamlarına göre 11 milyar TL’yi aşmış durumda.
Editör: TE Bilişim