Yahudilikle ilgili en revaçta uygulamalar

Mobil uygulamaları ne için kullanırız? Eğlenmek, gülmek, düşünmek, sevdiklerimizle bağlanmak ve dahası. Şimdi Yahudi kültürünü ve geleneklerini çevrimiçi dünyada kucaklamak için sayısız aplikasyon çıktı. En çok indirilen beş uygulamayı mercek altına alıyoruz.

Selin SEVİNDİREN Kültür
14 Kasım 2017 Salı

1. SHALOMOJI

Twinland LLC çok yakın bir geçmişte Yahudi emoji uygulamasını başlattı. Uygulamada kısa, sessiz ve tekrarlanan GIF denilen animasyonlar da bulunuyor. Yahudilikle ilgili yapıştırmalar da mevcut; sinagogla bağlantılı eşyalar, Yahudi sembolleri, Tevrat döneminden görseller, bayramlara özel resimler, Aşkenaz ve Seferad yiyecekler gibi. Bunun yanı sıra uygulamada Mazal Tov ve Oy Vey gibi  çok bilinen Yahudi deyişleri ve bir hahamın elinde tuttuğu İbranice harfler de kullanılabiliyor. Shalomoji’nin kurucusu Berenice Famili bu uygulamayı yaratmalarının amacını dijital çağda Yahudi ruhunu eğlenceli ve komik bir şekilde canlı tutmak olarak gösteriyor.

Aplikasyonu özel kılan ise Haham Shlomo adında bir karakter. Koyu bir takım elbise, tallet ve kipadan oluşan kıyafetiyle Haham Shlomo Yahudiliğin hayat tarzını ve kültürünü yansıtıyor; Hava Nagila ile dans ediyor ya da elinde dua kitabıyla sallanarak dua ediyor. Özünde Shalomoji’nin hedefi Yahudi toplumu ya da Yahudilerle dost olan insanlar arasında kısa mesajlaşırken ya da sosyal medyada ailelerle ve arkadaşlarla paylaşımlarda bulunurken anlamlı ve yerinde Yahudi emojilerini kullandırtarak samimi bir şekilde Yahudi kültürünü yansıtmak.

2. SHALOM

Bu arkadaş bulma sitesi ilginç bir şekilde Hindistanlı ve Sih dininden iki girişimci KJ Dhaliwal ve Sukhmeet Toor, tarafından Yahudiler için özel hazırlandı. İkili daha önce benzer bir aplikasyonu Güney Asya ülkeleri için yaptı. Uygulama başarılı olunca, iki kültürün kendi içlerine kapanıklık ve aile değerleri açısından birbirine benzemesinden dolayı Yahudiler için de bunu uygulamak istedi. Yapay zeka kullanılarak hazırlanan algoritmalarla eşleştirmeler zaman içinde daha ustalaşıyor çünkü kullanıcının nerelerde gezdiğini, davranışlarını, partner seçimlerini ve yakın geçmişteki aktivitelerini analiz ediyor. Böylece kullanıcının karşısına daha çok beğenebileceği profiller çıkarılıyor. Eşleşmelerin günde bir sınır yok ve bir kez eşleşildiğinde zaman sınırlaması da bulunmuyor. Profillere Instagram ve linkedIn hesapları bağlanabiliyor. Uygulama Facebook Messenger üzerinden kullanıcıyı bir bot ile konuşturuyor, bot kişiye sorular sorarak uygun olabilecek adaylar sunuyor.  

3. SHEMA

İngilizce, İspanyolca ve İbranice olarak sunulan projede Yahudi gelenekleri ile daha iyi bir bağ kurabilmesi amaçlanıyor. Shema’da içerik olarak bayramları haber veren Yahudi takvimi, dua saatleri, haftalık peraşa ve belli başlı dualar bulunuyor. Ayrıca harita üzerinde sinagoglar, et ve süt yenebilecek saat ayarlamaları, dua tercümeleri ve Kudüs’ün pusulada gösterilmesi de mevcut. İsrail ve dünya Yahudi toplumlarından haberler müzik eşliğinde okunabiliyor. Kullanıcılar uygulamaya katkıda da bulunabiliyor; etraflarındaki Yahudi kuruluşları, sinagogları, mikveleri, kaşer lokantaları ve marketleri işaretleyebiliyorlar. Yahudi yemek tarifleri, Yahudi isim önerileri ve anlamları ile Tevrat çalışmak için temel yönlendirmeler de uygulamanın içinde yer alıyor.

4. Kosher GPS

Yitzchak Katz, Kosher GP (Kaşer GPS)’i seyahatteyken kaşer restoranları ve yerel mikve ve sinagogları bulmak için yaratmış. ABD, Kanada ve İngiltere’de seyahat edenler için kaşer lokantaların adresleri özellikle güncel tutuluyor. Konum ayarlarından yerinizin bulunmasına izin verdiğinizde en yakınınızdaki kaşer restoran gösteriliyor veya dilediğiniz mahallede de arama yapabiliyorsunuz. Uygulamanın mottosu: Keep Calm and Keep Kosher yani “Rahatla ve kaşer kurallarına uymaya devam et.”  

5. Jake TV

Gary Wurtzels’in Jake TV aplikasyonu en iyi Yahudi temalı videoları bir araya topluyor. Bağımsız bir kanal olarak  Jake TV sanat, eğitim ve televizyonda Yahudi videolarını kullanıcılara sunuyor. Janr olarak da arama yapabileceğiniz uygulamada, komedi, animasyon, aksiyon, müzik veya belgesellerden seçim yapabiliyorsunuz. Seyrettiğiniz videoları beğenebilir ve dosya olarak kaydedebilirsiniz.