26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yabancılar: TL güçlü ve istikrarlı seyrini sürdürür

Türk Lirası’nın yılın geri kalanında istikrarlı ve güçlü seyretmesini beklediğini söyleyen Stratejist Tmothy Ash “Türkiye, halihazırda Türk Lirası’nda yaklaşık yüzde 11-12 seviyesinde getiri sunuyor. Bu da yabancı yatırımcılar için çekici” dedi.

22 Ağustos 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yabancılar: TL güçlü ve istikrarlı seyrini sürdürür

Merkezi Londra’da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi’nin Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, gelecek döneme ilişkin Türk Lirası’nı destekleyebilecek küresel gelişmelerin mevcut olduğunu belirterek, riskler açısından oldukça destekleyici bir ortam bulunduğunu, küresel ekonominin iyileştiğini, Avrupa Birliği (AB), ABD, Japonya ve gelişen piyasalardaki büyümenin iyi göründüğünü, düşük enflasyon ortamında gelişen piyasaların sıkılaştırmada yavaşlaması nedeniyle küresel likiditenin akmaya devam ettiğini söyledi. Mevcut küresel ortamın yatırımcıların Türk lirasına yönelmesini sağladığını kaydeden Ash, “Bu durum, yatırımcıların yüksek faiz oranına sahip ülkelerde sabit getirili varlıklara olan talebini artırabilir. Türkiye, halihazırda Türk lirasında yaklaşık yüzde 11-12 seviyesinde getiri sunuyor. Bu da yabancı yatırımcılar için çekici” ifadelerini kullandı.

İSTİKRARLI VE GÜÇLÜ

Türkiye’nin portföy yatırımlarından artan bir şekilde yararlandığını belirten Ash, bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye net portföy akışının toplam 17,8 milyar ABD dolarına ulaştığını, bu rakamın, geçen yılın ilk yarısında 8,9 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti.Timothy Ash, Türk Lirası’nda içeride satış trendinin söz konusu olmasına karşın dışarıda yabancı yatırımcının Türk Lirası’na olan ilgisinin dolar/TL kurunu 3.50 seviyesinde tuttuğunu söyledi. Türk lirasının genel performans görünümüne ilişkin olarak da Ash “Toplamda Türk Lirası’nın mevcut seviyelerinde iyi çıpalanmış olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını mevcut seviyesinde tuttuğunu, yerel politik risklerde herhangi bir artış olmadığını farz ederek, yerelde Türk Lirası’na geçisin Türk Lirası’nı destekleyebileceğini düşünüyorum. Bu da Merkez Bankası’na, bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında faiz indirimine gitmek için bir alan oluşturabilir. Türk Lirası’nın yılın geri kalanında istikrarlı ve güçlü seyretmesini bekliyorum” şeklinde konuştu.

POZİTİF ETKİLEYECEK

Merkezi Londra’da bulunan London Capital Group’un Kıdemli Piyasa Stratejisti İpek Özkardeşkaya da ABD Merkez Bankası (Fed) cephesinde faiz artırma beklentilerinin belirgin şekilde geri çekilmesi, yıllık enflasyon trendinde görülen hafifleme, cari ve bütçe açığının kontrol altına alınması gibi faktörlerin Türk lirasını pozitif yönde etkileyebileceğini söyledi.

Dolar 3.50’nin altına indi

Dolar dün yabancı analistlerden gelen açıklamalar ve yurt dışındaki güç kaybına paralel yurt içinde de son iki ayın dibini gördü. Haftaya  3,5129 seviyesinden başlayan ve gün içinde 3,5238’i gören  dolar, diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesine paralel 3,50’nin altına geriledi. Dolar, günün ikinci yarısında 3,4929 ile 27 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Euro da 4,1420 ile son bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından hafif toparlandı. Bora İstanbul da dün yüzde 1.32 yükseldi. Analistler,  piyasaların gözünün 

24-25 Ağustos’ta Jackson Hole’da yapılacak yıllık merkez bankaları toplantısında olduğunu belirtti.