Yabancı ekonomistler Türk Lirası'nın düşüşü hakkında ne dedi?

Yabancı ekonomistler Türk Lirası'nın düşüşü hakkında ne dedi?
By Beraat Gokkus
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Türk Lirası'nın Dolar karşısında son günlerde tarihi değer kaybı yaşaması dünyanın gündemine oturdu. Çok sayıda yabancı ekonomist konuyu yazıları ve açıklamalarıyla gündeme taşıdı

REKLAM

Türk Lirası'nın(TL) Dolar karşısında son günlerde tarihi değer kaybı yaşaması dünyanın gündemine oturdu. Çok sayıda yabancı ekonomist konuyu yazıları ve açıklamalarıyla gündeme taşıdı.

Yazar ve ekonomist Mohamed A. El-Erian, Bloomberg Opinion'a yazdığı yazıyla konuyu değerlendirdi. El-Erian, "Türkiye hakkında aklınızda tutmanız gereken 7 şey" başlıklı makalesinde döviz kurundaki dalgalanmaların, yukarı veya aşağı yönde, gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü belirtti. El-Erian, Türkiye "ekonomisindeki dengesizliğin bir süredir var olduğunu" söyledi. Kamu sektörü bütçesindeki ve ödemeler dengesindeki borçlardan kaynaklanan dengesizliğin dışarıdan gelen parayla ve kredilerle ödenemeyecek durumda olduğunu yazdı.

El-Erian, dış piyasaların eskisinden "daha az misafirperver" olduğunu söyleyerek Türkiye'ye sermaye girişlerinin artık daha az ve pahalı olacağını belirtti.

Yatırımcıların Türkiye hakkında şüpheleri var

El-Erian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ı Hazine ve Maliye Bakanı olarak ataması sonrası yatırımcıların merkez bankasının ekonomik gerçeklikler ışığında karar alabilecek bir pozisyonda olup olmadığından şüphe etmeye başladığını ifade etti.

Ekonomi yazarı El-Erian, Amerika destekli IMF'den destek almanın politik olarak Erdoğan'ın tercih edebileceği bir seçenek olmadığının altını çizdi. Ancak IMF'den yardım almama durumunun ekonomik açıdan ülkeyi daha kötüye götürebileceğini savundu.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman da Türkiye ekonomisinin son durumu hakkında yorumlarda bulundu. Krugman, daha önce yazmış olduğu Türkiye ile ilgili iki makalesini sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden tekrar paylaştı.

Krugman, "Erdoğan'ın davranışlarının nasıl Trump'ın davranışlarını yansıttığını anlatan ve Türkiye krizinin cahil otokratlar yönetimde olduğunda yaşanılabilecek türden bir şey olduğunu gösteren bir yazı yazacaktım, fakat zaten yazmışım" dedi.

Krugman bir sonraki paylaşımında da "Ben bunu yazdığımda Türkiye'nin Endonezya, Tayland, Arjantin türü bir krize gireceği tam olarak net değildi. Ama şimdi durum öyle gözüküyor, özellikle Erdoğan'ın bilgisizliği ile birlikte." yorumunu yaptı.

Krugman, 11 Ağustos tarihli yazısında borçlanmasını yabancı para biriminden yapan bir ülkenin dış sermaye akışı herhangi bir sebepten kesildiğinde ve kendi para birimi değer kaybetmeye başladığında ekonomik kriz yaşayacağını vurgulayarak Türkiye'nin durumunu 90'lı yıllarda ve 2000'li yılların başında Endonezya, Malezya, Arjantin'de yaşananlara benzetti.

Krugman böyle bir ekonomik krizin gerekli tedbir politikaları uygulanmazsa birçok kişiyi batıracak seviyede paranın değer kaybetmesiyle sonuçlanacağı belirtti. Ancak daha sonra bu durumun bir ihracat patlamasına yol açarak çöken ekonominin tamirine sebep olabileceğini yazdı.

Bloomberg'in eski Türkiye Şefi Mark Bentley, TL'nin düşüşünün durması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "öfkeli konuşmalar yapmaması" tavsiyesinde bulundu. Bentley, twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "TL yüzde 6,4 düşerek 6,8 oldu. Şu anda Erdoğan'a tavsiye edilecek en iyi şey bir süre öfkeli açıklamalar yapmamasını söylemek. Bırak ekonomi bürokratları ve diplomatlar işlerini yapsınlar" dedi.

Gelişmekte olan ülke ekonomilerini takip eden Ekonomist Timothy Ash de TL'nin düşüşüne çözüm önerileri getirdi. Ash, "Rahip Brunson'u serbest bırakın, önemli pozisyonlara sorunları anlayabilecek ve çözüm getirecek doğru kişileri getirin, doğru politikaları uygulayın" dedi. Ash, twitter üzerinden paylaştığı görüşlerinde Türkiye'nin IMF ya da doğudan yardım alması gerektiğini ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

141 mülteci taşıyan Aquarius gemisine İtalya'dan yine ret

Merkez Bankası'ndan finansal istikrarın desteklenmesi için yeni tedbirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz savaşa hazırız

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Halkbank: Düşük kur hatasını tekrarlamamak için gerekli tedbirleri aldık

Erdoğan: Ekonomik savaşı başarılı bir şekilde vereceğiz

Volkswagen'in elektrikli otomobil satışları hızla düşüyor: Avrupalılar neden benzine geri dönüyor?