Yabancı Dil...

  • 12.11.2018 00:00


 

Dünyadaki tüm internet sitelerinde, kitaplarda yer alan faydalı bilgilerin yüzde 77'sinin İngilizce dilinde yayınlandığı günümüzde bu lisanı bilmeyenlerin rekabet edebilir olması mümkün değildir.

 

Eğitimde en üst noktada yer alan Finlandiya, Singapur, Güney Kore, İsveç, Almanya, İsviçre vb. gibi ülkeler, bireylerine İngilizce'nin yanı sıra Çince, İspanyolca, Almanca, Rusça gibi dilleri de ustalıkla öğretebilmektedir.

 

İlkokul 4. sınıftan itibaren binlerce saat İngilizce dersi gören milyonlarca insanımız en basit makaleyi bile anlamaktan aciz haldedir.

 

Son 2-3 asır içinde İngilizce öğretmek için haybeye savurduğumuz kaynaklarla yeni bir Türkiye inşa edebilirdik.

 

300 basit abullabut kelimeyle çekilen, toraman, yarısı argo Amerikan filmlerini anlayanlar İngilizce'yi öğrenmiş olduğunu sanmaktadır. Dil öğrenmek insana huzur, sağlık, bilgelik aşılar. Her bir yeni dil, yeni bir kültür deryasına dalmaktır. İngilizce'yi biraz kavrayan herkes Almanca, Fransızca, İtalyanca vb. gibi dilleri de hızlıca öğrenebilir.

 

Küresel çapta dil kitapları yayınlayanlar sürekli daha çok para kazanmak için önce10 civarı kur / modül / seviye / level icat edip lisanı içinden çıkılmaz labirentlere çevirmişlerdir. Halbuki dil cümlelerden oluşan, 3 ayda kavranabilen bir olgudur. 3 ay, en cahil insana, günlük hayatta kullanılan 1000 cümleyi dinletin, konuşturun, yazdırın, mesele hallolacaktır.

 

Okur yazar bile olmayan insanlarımız, işçi olarak gittikleri ülkelerde, 3 ayda Almanca, Fransızca, Rusça gibi dilleri temel seviyede konuşur hale geliyorlar. Dünyaya geldiğimizde okur yazar olmadığımız halde 5. yaşa ulaşınca meramımızı anlatır oluyoruz.

 

30 yıllık öğretmenim. Hasbelkader İngilizce ve Almanca dillerini kendime yetecek kadar biliyorum. Bu iki dili gittiğim okullarda ve kurslarda değil, cümle cümle anlama yöntemiyle kendim idrak ettim. İngilizce öğrenimi üzerine amatörce bir kitap da yayınladım.

 

Dil öğretme yöntemlerimizin yüzde 99'unun uydurma, sahte, saçma, zorlaştırıcı olduğunu 20 yıldır ifade ediyorum. Bunu yetkili birimlere, medya organlarına da müteahhit defalar yazıp yolladım. Ama pek kaale alan olmadı. Bir elektrik öğretmeni bundan ne anlar ki denilip geçildi. Küçümsedikleri eğitimcinin 25 yılda, 20.000 sayfa tutan 55 kitap yayınlamış olduğunu fark etmediler bile.

 

Bu topraklarda, falcı, manken, topçu, popçu, müteahhit, şarlatan tayfasından başkasının medyada yeri yoktur zaten. O nedenle 2000 kg patates satıp 100 gramlık telefon almaya devam ederiz... Bu bin yıl daha değişmeyecek gibi görünmektedir.

 

Okulumuza Türkiye'nin en farklı, en yalın, en pratik İngilizce öğretim laboratuvarını kuruyoruz. Bu mekan için hikaye, şiir, öykü, roman, gramer, sözlük içerikli kitap, CD, DVD bağışlarınızı iletir misiniz?

 

Çoğu okulumuzda olmayan, kısa sürede dil öğreten bir mekanı 2-3 ayda oluşturacağız. İlham kaynağımız Aziz Sancar, Oktay Sinanoğlu, Fuat Sezgin ve Aytaç Açıkalın'dır...

 

Ali Özdemir

0505 220 83 85

aozdemir53@hotmail.com

www.aliozdemir.net


 


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız