Ya Suriye ya Konsey

Prof. Pazarcı, güvenli bölgenin uluslararası hukuka göre planlanması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 21.01.2019 - 21:08
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmasını önerdiği güvenli bölge konusunda Türkiye ile ABD arasında görüşmeler sürerken Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı’dan “uluslararası hukuk” uyarısı geldi. Güvenli bölgenin, Suriye hükümetinin onayı olmadan kurulması durumunda Türkiye’nin yeni sorunlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunan Pazarcı, “Orası ABD’nin ülkesi değil ki orada güvenli bölge oluşturulmasına onay versin, bunun uluslararası hukuk açısından bir karşılığı yok. Türkiye, bu konuyu etraflıca düşünmeli ve doğru şekilde karara bağlamalıdır. Ülkemizin tabii ki savunulması gerekiyor fakat bunun hukuki boyutunu da iyi değerlendirmek lazım” diye konuştu.

Güvenli bölge üzerindeki tartışmalar sürerken uluslararası hukuk uzmanı ve emekli büyükelçi Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı’dan güvenli bölge konusunda “uluslararası hukuk” uyarısı geldi. Konuyla ilgili Cumhuriyet’e açıklama yapan Pazarcı, güvenli bölgenin, bir ülkedeki savaş koşullarından kaçan insanların başka bir ülkeye sığınmalarını engellemek ve bulundukları ülkede “güvenli” kılınan bir bölgede yaşamalarını sağlamak için kurulduğunu belirtti.

‘BMGK’ kararı olmalı

Uluslararası hukuka göre güvenli bölgenin ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ile ya da bir devletin kendi rızasıyla kurulabileceğini belirten Pazarcı, “Bu yolla oluşturulursa güvenli bölge meşrudur, böyle bir onayla güvenli bölge oluşturulabilir. Fakat ABD’nin Suriye’de güvenli bölge kurulması yönündeki isteğinin hukuki açıdan sorun yaratacağı açık” diye konuştu.

‘Suriye’nin onayı şart’

“Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak bir güvenli bölgenin hesabını iyi yapması lazım” diyen Pazarcı, “Türkiye, belki Rusya’nın da yardımını alarak Suriye ile bu konuda bir anlaşmaya giderse hukuki bir sorun çıkmayacaktır. Öbür türlü önümüzdeki dönemde birçok sorun çıkması olasıdır” değerlendirmesini yaptı. Suriye’nin onayı olmadan güvenli bölge kurulması durumunda Türkiye’nin yeni sorunlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapan Pazarcı, “Orası ABD’nin ülkesi değil ki orada güvenli bölge oluşturulmasına onay versin, bunun uluslararası hukuk açısından bir karşılığı yok. Türkiye, bu konuyu etraflıca düşünmeli ve doğru şekilde karara bağlamalıdır. Ülkemizin tabii ki savunulması gerekiyor fakat bunun hukuki boyutunu da iyi değerlendirmek lazım” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler