Anasayfa Haber WhatsApp Grup Davetleri Google Arama’da Listeleniyor

WhatsApp Grup Davetleri Google Arama’da Listeleniyor

WhatsApp Grup Davetleri Google Arama

Google Arama nedeniyle WhatsApp gruplarınız sandığınız kadar güvende olmayabilir.

WhatsApp kullanıcıları çevrimiçi olarak davet bağlantıları paylaşarak herkese açık gruplara başka kullanıcıları davet edebiliyor. Öte yandan, Google dizinleme algoritmalarının bu WhatsApp grup davetlerini dizinlediği ve Google aramalarında gösterdiği ortaya çıktı. Sadece “chat.whatsapp.com” anahtar kelimeleri ile binlerce WhatsApp grup sonucu görmek mümkün. Bu keşfi yapansa Almanya merkezli DW News gazetecisi Jordan Wildon.

Bu grupların birçoğunun oldukça zararsız olduğu ancak bazılarının hassas veriler içerdiği ifade ediliyor. Örneğin; Birleşmiş Milletler (BM) onaylı bir sivil toplum kuruluşuna ait bir gruptaki 48 katılımcının numaraları da dahil listesi görülebilmiş. Facebook’un bu durumu Kasım 2019 tarihinden beri bildiği ancak Google dizinlemelerini kontrol edemediği de bilgiler arasında. Bu dizinlemenin WhatsApp içerisindeki bir yanlış ayarlamadan kaynaklandığı belirtiliyor. Endekslemeye robots.txt veya noindex meta etiketi ile izin verilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Google cephesindense konuyla ilgili henüz bir açıklama yok.

Güvenli ve şifrelenmiş servisler aracılığıyla paylaşılan bağlantılar da dizinlenemiyor veya okunamıyor. Dizinlemenin ne zaman durdurulacağı şu an için net değil. Bu süre zarfında WhatsApp kullanıcılarının yapabileceği en iyi şey davet bağlantılarını forum veya benzeri yerlerde paylaşmamak.

İlginizi çekebilir: WhatsApp Kullanıcı Sayısı 2 Milyarı Aştı