Yüksek fiyatlarda mobilyalar sattığı için "çocuk kaçakçılığı" yaptığı iddialarıyla gündeme gelen Wayfair, açıklama yaptı

Wayfair'dan 'çocuk kaçakçılığı' iddialarına açıklama


ABD merkezli mobilya ve ev eşyaları satan e-ticaret şirketi Wayfair, çocuk kaçakçılığı yaptığı iddialarını reddetti.

Şirket internet sitesi üzerinde kaybolan çocukların isimleriyle yüksek fiyatlarda mobilyalar satması sebebiyle "çocuk ve insan kaçakçılığı" yaptığı iddialarıyla gündeme gelmişti.

Euronews'in aktardığına göre Wayfair sözcüsü Susan Frechette FOX Business'e e-mail yoluyla yaptığı açıklamada, " Bu iddialar elbette gerçek değil. İnternet istesi üzerinde yüksek fiyata satılan dolaplar, endüstriyel kategoride yer alıyor ve fiyatlamalar doğrudur," ifadelerini kullandı.

Firma daha önce yaptığı açıklamasında söz konusu ürünlerin yanlış fiyatlandırılan endüstriyel sınıf dolaplar olduğunu söylemiş, ürünleri yeniden adlandırmak üzere siteden kaldırıldığını duyurmuştu.

İDDİALAR

9 Temmuz’da PrincessPeach1987 adlı bir Reddit kullanıcısı tarafından ortaya atılan bu iddia, ABD ve tüm dünyada hala gündemdeki yerini koruyor.

İddiaya göre Wayfair'in internet sitesinde listelenen söz konusu pahalı ürünlerin stok tutma birimine verilen isim olan SKU kodları, Rus arama motoru Yandex’e yazıldığında genç kızların fotoğraflarına ulaşıldığı söyleniyor.

Konuyla ilgili youtube üzerinde de birçok podcast videosu yayımlandı.

Ünlü Hollywood yıldızı Tom Hanks’in sosyal medya hesabından yıllar boyunca bazı objelerin fotoğraflarını çekerek paylaştığı biliniyor. Ancak Hanks'in 2016'da paylaştığı bir görselde asfalt üzerine yazılmış "SRC USA" ifadesi yer alması ünlü oyuncunun Wayfair skandalıyla ilgisi olduğu şüphelerini de beraberinde getirdi.

Zira insan kaçakçılığının oldukça yaygın olduğu Meksika gibi ülkelerde SKU’dan önce “SRC USA” yazılıp sonra kod yazıldığında, internet üzerinden benzer görsellere ulaşılabiliyor.