Washington, Kürt devletinde ısrarlı!

Washington, Kürt  devletinde ısrarlı!
İdlib ve Fırat'ın doğusu hakkında değerlendirmelerde bulunan Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı Korgeneral Hakkı Pekin, "ABD'nin birinci öncelikliği ele geçirdikleri kantonlarla devletçik kurmak. Bir Kürt devletinin kurulacağı açık" şeklinde konuştu.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye'yi Suriye'nin kuzeyinde İdlib ve Fırat'ın doğusu ile ilgili olarak yorucu gelişmeler bekliyor.

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "ABD'nin oradaki PYD güçlerine söylediği Suriye'nin kuzeyine konsantre olun, orada bir devletçik meydana getirelim. Bütün gücünüzü oraya harcayın. Türkiye ve Irak'ta durumu idare edin. ABD bunu söylüyor. Böyle bir strateji var. Birinci öncelikleri ele geçirdikleri kantonlarla devletçik kurmak. Bir Kürt devletinin kurulacağı açık. Nusayrilerin devleti olabilir. Suriye'nin doğusunda Sünni devlet çıkabilir, Irak'ın bir bölümü birleşebilir. Bir başka Sünni devlet bizim sınırımızda oluşabilir. İdlib bölgesinde oluşabilir. 4 devletten oluşan bir yapı. 1982 yılında İsrail'in ortaya sunduğu ve kabul edilmiş bir plan" dedi.

İdlib meselesinin Esad'ın diğer bölgelerden sonra halledeceği konulardan biri olduğunu kaydeden Pekin, şöyle konuştu: "Türkiye, İdlib'e Suriye müdahalesi istemiyor. Türkiye için müdahalenin sorunları var. Bunlardan biri göç dalgası. 2 buçuk 3 milyon gibi bir rakamdan bahsediliyor. Türkiye masada. Bu bölgede siyasi çözüm ile İdlib'e özel statü vermeye çalışacak."

Esad'ın bölgeye tek başına müdahalesinin mümkün olmadığını da ifade eden Pekin, "Hava kuvvetlerine ihtiyacı var. Bir tarafta PYD dururken, diğer taraftan İdlib'e müdahalede Türkiye var. Eğer Esad İdlib'e müdahale ederse Astana süreci bozulabilir. Müdahale olursa Türkiye ve Rusya ilişkileri zarar görür. Türkiye'yi zor durumda bırakır" dedi.

Terör örgütü PKK/YPG ile Esad rejimi arasındaki gelişmelerin devam ettiğini belirten Pekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "YPG devleti Suriye'nin kuzeyinde Fırat'ın doğusuna hem de Suriye'nin doğusuna kadar genişlemiş durumda. Hesap farklı. Afrin'den göç eden Kürtler var bu nedenlerle Türkiye'nin Tel Rifat'a girmesini istemiyorlar. O bölgede Rusya YPG devletini Suriye'ye bağlı kontrollü bir özerklik verilmesini istiyor."

Pekin, Türkiye'nin masa başında silahlı gücünün ve Afrin ile El Bab bölgelerinin koz olarak bulunduğunu dile getirdi.