Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in bu ay sonundaki politika toplantısında son 10 yılın ilk faiz indirimine gidilmesinin neredeyse kesin olduğunu işaret etti.

Böylelikle tartışmalar şimdi indirimin büyüklüğünün ne olacağı ve daha sonra ne yapılacağı üzerinde odaklandı. 30-31 Temmuz'daki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yaklaştıkça, dünyanın en büyük bankaları, son araştırma raporlarında Fed'in faiz görünümüne ilişkin tahminlerine yer verdiler.

Tahminler JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup'un olduğu üzere 25 baz puan ile Morgan Stanley'in olduğu üzere 50 baz puan bandında yer alıyor.

Bankaların Fed'in faiz indirimine ilişkin tahmin ve yorumları şöyle;

Goldman Sachs Group Inc.

Temmuz'da 25 baz puan indirim.
2019'un kalanında 25 baz puanlık indirim.

Powell büyüme konusunda bir anlamda yukarı yönlü bir temel görüş öne sürdü, ancak belirsizliğin görünüm üzerinde "baskı oluşturmaya devam ettiği" görüşünü savundu. Bizim görüşümüze göre, Çin ile ticaret savaşında ateşkes ve güçlü Haziran ayı istihdam verisi, Temmuz ayında faiz indirimini ortadan kaldırmadı. Faiz indirimleri için olasılıklarımızı artırdık; Temmuz toplantısı için, 25 baz puanlık faiz indirimi olasılığını yüzde 75, 50 baz puanlık indirimi için yüzde 15 ve politikada değişiklik olmama olasılığını yüzde 10 olarak belirledik. Model beklentimiz hem Temmuz hem de Eylül toplantılarında 25'er baz puanlık indirim olması şeklinde.

JPMorgan Chase & Co.

Temmuz'da 25 baz puan indirim.
2019'un kalanında 25 baz puanlık indirim.

Fed Başkanı Powell'ın Temmuz ayında faiz indirimini destekleyen ana temaya bağlı kalması anlaşılabilir bir durum. Küresel temel endişe vermeye devam ediyor. İş dünyası güveni kötüleşmeye devam ederken, yavaşlayan üretici fiyatları endeksi artışından kaynaklanan desenflasyonist sıkıntılar, en azından mevcut çeyrek dönem boyunca şirket karları üzerinde baskı oluşturacak. Bununla birlikte, bu durum küresel sermaye harcamaları büyümesini olumsuz etkileyecek ve bu durum tekrar küresel sanayideki zayıflığı besleyecek. 50 baz puanlık bir faiz indirimi için zemin zayıflarken, 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi gücünü koruyor ve bizim de beklentimiz bu yönde. Bunu Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirimin daha takip etmesi büyük ölçüde verilere bağlı.

Morgan Stanley

Temmuz'da 50 baz puan indirim.
2019'un kalanında başka indirim yok.

Küresel ekonomi son 12 ayda önemli bir ivme kaybına uğradı ve ticaret gerilimleri devam ediyor. Bu olumsuzluklar ABD ekonomisine daha somut bir şekilde yansımakta. Görünüme yönelik riskler aşağı yönlü eğilimini koruyor. Büyümeye doğrusal olmayan etki, finsansal koşullar sıkılaşırsa ve bunun sonucu şirket kredi riskleri ön plana çıkarsa somutlaşabilir. Bu nedenle hızlı ve ön yüklemeli bir faiz indirimi bekliyoruz. Örneğim Temmuz'da 50 baz puanlık bir indirim.

Citigroup Inc.

Temmuz'da 25 baz puan indirim.
Bu tıl diğer bir 25 baz puanlık indirim daha bekleniyor; büyük ihtimalle Eylül'de.

Olaylar ve veriler beklediğimiz gibiydi; özellikle beklenenden daha iyi çıkan Haziran istihdam verisi ve ılımlı çıkan G-20 zirvesi sonuçları. Bizim görüşümüze göre bu durum aşağı yönlü riski azaltıyor, ancak Başkan Powell açık bir şekilde bu görüşü paylaşmıyor. Sonuç olarak beklentilere paralel düşünüyoruz ve Temmuz'da 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz. 50 baz puanlık bir indirim gerçek bir olasılık, ancak 25 baz puanlık bir indirimin bile muhtemelen iki ya da daha fazla muhalifi kışkırtabileceği dikkate alındığında, 25 baz puanlık bir indirim uzlaşmacı bir politika kararı olabilir. Temmuz ayındaki faiz indiriminin ardından, 25 baz puanlık bir indirim daha bekliyoruz; büyük ihtimalle Eylül'de.

Bank of America Corp.

Temmuz'da 25 baz puan indirim.
2019 yılının kalanında 50 baz puanlık indirim.

Fed Başkanı Powell Temmuz ayında bir faiz indirimi gelmekte olduğunu neredeyse kesin bir şekilde vaat etti. Başkan son dönemde ABD'deki güçlü ekonomik verilerden etkilenmedi. Zorluk şu; bu üzerinde görüşbirliğine varılmış bir fikir olmayabilir ve bu da 50 baz puanlık indirimi zor hale getirir ancak imkansız kılmaz. Şu an için, ABD göstergelerine olduğu kadar önemli küresel göstergelere de odaklanmalıyız.

Barclays Plc

Temmuz'da 25 baz puan indirim.
2019 yılının kalanında 50 baz puanlık indirim.

Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmet komitesi önündeki konuşması sürpriz olmayan bir şekilde güvercindi. Kongre'deki bu konuşma, Temmuz ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında en az bir 25 baz puanlık, bunun ardından yıl sonuna kadar 50 baz puanlık daha faiz indirimi şeklindeki tahminimize olan güvenimizi artırdı.

UBS Group AG

Temmuz'da 50 baz puan indirim.
2019 yılının kalan kısmında başka indirim yok.

Haziran ayındaki FOMC toplantısında, Başkan Powell açık bir şekilde Temmuz toplantısında 50 baz puanlık bir indirime bakıyordu. Böyle bir adım atması, bizim görüşümüze göre, güven şokunu dengeleyecek ve görünüme yönelik risklerin yönetilmesini sağlayacaktır. 31 Temmuz'daki politika kararına kakadarki sürede, daha da veri gelecek. Bu veriler, Başkan'ın komiteyi bir faiz indirimine ikna etmesine yetmeyebilir. Ancak eğer Powell güçlü bir şekilde faiz indirimi görüşüne bağlı kalırsa, FOMC muhtemelen buna itaat edecektir. Ancak, güçlü veriler ışığında, müzakere edilmiş bir 25 baz puanlık indirim şeklinde bir uzlaşı ortaya çıkabilir.

Deutsche Bank AG

Temmuz'da 25 baz puan indirim.
2019'un kalanında 50 baz puanlık indirim.

Başkan Powell'ın parlamentodaki konuşması ve Haziran FOMC toplantısının tutanakları, Fed'in 31 Temmuz'daki toplantısında para politikasını gevşetmeye yönelik niyetini büyük ölçüde teyit etti. Yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık faiz indirimine gitmesini beklemeye devam ederken, Temmuz ayında 25 baz puanlık bir gevşeme olacağı ve bunun ardından, gelen büyüme ve enflasyon verilerinin ışığında toplantı bazında adım atılacağı yolundaki görüşümüz sürüyor.