Vurmalara sarı değil, kırmızı kart verilmeli

Gençlerbirliği-Gaziantep maçında, konuk takımın oyuncusu Kana Bıyık, kendi ceza alanında Gençlerbirliği'nden Sessegnon'la yaşadığı ağız dalaşı sonrası kafasına vurdu. Tereddüte düşen hakem, yardımcılarından bilgi aldı. Biraz geç de olsa penaltı verdi ve Kana Bıyık'a da sarı kart gösterdi. Penaltı kararı doğruydu ancak Kana Bıyık'a kırmızı kart vermesi gerekirdi. Verilmeme nedeni daha önceki Galatasaray-Gençlerbirliği maçında Maiano'nun rakip oyuncuya darbesinde verilen sarı kartın Merkez Hakem Kurulu Danışmarı Uilenberg tarafından doğru bulunmasıydı. 12. maddedeki kural, vurursa vurmaya teşebüs ederse direk vuruş diyor. Bence Uilenberg'in sarı kart yorumu doğru değil. Hakemler bu yorumdan dolayı kartı Uilenberg'in isteği doğrultusunda hatta harfiyen uyguluyorlar. Perşembe günü oynanan Beşiktaş-Erzurumspor müsabakasının sonlarına doğru Beşiktaş lehine verilen serbest vuruşu geciktirmek için Erzurumlu futbolcu topu uzağa gönderdi.  Caner de koşarak o futbolcuya vurdu. Ne topa vurana, ne de Caner'e kart çıkmadı. Kırmızı kartlık hareketlere sarı kart çıkarsa, işte bazen de böyle sarı da çıkmayabilir. Hakem ihlalin hafif mi? ağır mı? olduğunu hangi ölçekle değerlendirecek. Futbolcunun yapmak istediği vurma eylemi değerlendirilmeli. Şimdi kuralda, iterse serbest vuruş deniliyor. Bir oyuncu, rakibini vücudu ile iter. İki koluyla iter. Koşu halinde iki parmağı ile itip düşürebilir. Bu fiiller, hafif, ağır diye nasıl değerlendirebilirsin, hepsi itmedir.

 

Gençlerbirliği-Gaziantep

Mete Kalkavan

Gaziantep lehine verilen penaltı doğru. Kalecinin kurtardığı top ceza alanı ihlali nedeniyle VAR'dan iptal edildi. Gençlerbirliği lehine verilen penaltıya VAR'dan uyarıyla anlaşıldı. Gaziantep'in golü VAR'dan ofsayt nedeniyle iptal edildi.

 

Kayseri-Ankaragücü

Cüneyt Çakır

Kayseri aleyhine hakemin verdiği penaltı ve sarı kart VAR'da hakem çağırılarak iptal edildi. Ayrıca Kayserispor'un golü VAR'dan geçersiz sayıldı. Ankaragücü'nden Cebrail'e ikinci sarı kart hatalıydı. Yani Cebrail haksız atıldı. Yine Ankaragücü aleyhine verilen penaltı VAR'a bakılıp verildi.

 

Kasımpa-Alanya

Özgür Yankaya

Kasımpaşa lehine verilen penaltı doğru. Hajranovic'e verilen sarı kart kırmızı olmalıydı. Nitekim pozisyon VAR'dan tespit edilip kırmızıya dönüştü. Alanyasporlu rakibin aşil tendonuna tekme attı, kart sarı değil kırmızı olmalıydı.

 

Fenerbahçe-Başakşehir

Fırat Aydınus

Kart göstermeme yanlısı bir yönetim gösterdi. Maçı sarı kartla tamamladı. Fenerbahçe lehine verdiği penaltı doğru değildi. Nitekim VAR'dan seyredip kararı iptal etti. Zorluk derecesi yüksek bir maçta iyi bir yönetim gösterdi.

 

Denizli-Antalya

Halil Umut Meler

Deplasman takımının net galibiyeti ile biten müsabakada yönetimi iyiydi. Denizli kalecisinin kendisine kullanılan serbest vuruşla elle müdahalesi geri pas olarak nitelendirildi. Antalyasporlu futbolcular, antrenörleriyle konuşup, büyük bir centilmenlik örneği göstererek topu bilerek auta attılar.

 

Konya-Galatasaray

Koray Gencerler

Galatasaray'ın net kazandığı müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Konyaspor'un önemli hücumunda yardımcının ofsayt bayrağı hatalıydı. Çünkü pozisyon çok kritikti ve beklemesi gerekiyordu.

 

Göztepe-Beşiktaş

Hüseyin Göçek

Beşiktaş lehine verilen penaltı doğruydu. Bazı verilmeyen fauller vardı. Sakatlanan Beşikaşlı oyuncu için savunmanın topu uzaklaştırmasından sonra hakem oyunu durdurdu. Hüseyin Göçek, topu Göztepeli oyunculara bıraktı. Bu sadece hakem hatası olur. Kural hatası olacağı kanaatinde değilim.

 

Sivaspor-Çaykur Rize

Abdülkadir Bitigen

Sivas'ın golü VAR ile ofsayt olarak neticelendi. Oğulcan'a yapılan hareket bence penaltıydı.

 

Malatya-Trabzon

Malatya-Trabzon maçı deprem nedeniyle ertelendi. Hafta içinde bunun çok tartışması oldu. Bana göre ertelenmesi doğruydu. Çünkü maç Malatya'da oynanacaktı ve orada hem kaybettiğimiz hem de yaralı vatandaşlarımız vardı.

Yazarın Diğer Yazıları