Volvo, 2020 Yılına Diğer Markaların Cesaret Edemeyeceği Bir Hedef Koydu

62
5
5
4
4
Cisimlerin uzaklıklarını, gönderdiği lazer ışınları ile tespit eden LIDAR sistemlerini üreten Luminar firması, Volvo ile bir anlaşma imzaladı. Güvenlik konusunda oldum olası en üst düzeyde çalışmalar yapan Volvo, ileri teknolojiler konusunda ipi sıkı tutuyor.

Volvo, otonom sistemlere sahip otomobiller hakkında son yıllarda oldukça ciddi çalışmalara imza attı. Test araçlarında Luminar güvenlik sistemlerine yer veren firma, LIDAR ile yalnızca uzun menzil tarayıcıları değil, elde ettiği verileri yorumlamaya çalışan “Algı geliştirme platformu” teknolojisini de kullanmaya başlayacak. Yeni LIDAR sistemi, alıcıları ile elde ettiği veriler sonucunda nesnelerin ne olduklarını ve nasıl hareket etmesi gerektiği gibi konuları analiz edecek. Bu anlamda Volvo, bu yeni geliştirilmiş LIDAR sistemini kullanan ilk araç markası olma özelliğine de sahip oldu.

Genel anlamda LIDAR veya uzun ismiyle Light Detection and Ranging, otomobilin görüş alanı içerisinde ki lazer ışınlarını diğer nesnelerden yansıtarak çevrenin üç boyutlu bir haritasını çıkarıyor. Yansıma noktalarını hafızasına kaydederek bir nokta perspektifi yaratan sistem, nesnelerin mesafelerine göre anlamlandırılmış bir renk kodu oluşturuyor. Bu noktaları perspektifle ve yazılımla aynı anda yorumlayan teknoloji, her bir nokta kümesinin neyi temsil ettiğini bulabiliyor.

LIDAR sistemlerinin üretimi ve geliştirilmesi, oldukça yüksek maliyetlere neden olan karmaşık bir çalışmaya dayanıyor. Luminar’ı diğerlerinden ayıran en önemli iddiası ise yalnızca yansıtılan nesneleri değil, karanlık objeleri de algılamakla ilgili. Zira Luminar’ın üzerinde çalıştığı yeni LIDAR sistemine göre, nesneleri tarama da yansıtıcı noktalarına ihtiyaç duyulmadan tek bir lazer ve alıcı ile nesneler tespit edilebilecek. İddialar, ufak sensörlerle (40x) daha yüksek çözünürlüklere sahip (50x) taramalar elde edileceği ve rakiplerine nazaran 10 kat daha güçlü bir sistem yaratılacağı yönünde.

Bu teknolojiye sahip ilk sensör 2018 yılının Nisan ayında açıklanmıştı. Luminar, sensörler konusunda yılsonuna kadar 5000 adet üretim hedefi koymuş durumda. Volvo’ya ek olarak Toyota Araştırma Enstitüsü’nün de bazı bilinmeyen ortaklar ile bu konuda çalışma yürüttüğünü belirtelim.

Volvo’nun, Cars Tech Fund yatırım fonlarından Luminar’a ne kadar para ödendiği ya da hani araçlarla kullanılmaya başlanacağına dair bir açıklaması bulunmuyor. Şirket Başkanı ve CEO’su Håkan Samuelsson, bundan dört yıl önce 2020 yılı için Volvo’nun otomobillerinde hiç kimsenin ölmeyeceğini taahhüt etmeyi amaçladığı belirtmişti. Son olarak burada bahsi geçen LIDAR sisteminin, karşısına nesne çıkınca aniden otomobili durduran güvenlik sisteminden biraz daha farklı olduğunu ifade edelim.

Kaynak : https://www.slashgear.com/volvo-luminar-lidar-autonomous-car-sensor-platform-investment-14534202/
62
5
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
62
5
5
4
4