Büyükada gözaltıları hakkında karar çıktı: 6 tutuklama kararı

Büyükada'da insan hakları toplantısına "silahlı terör örgütü üyeliği" iddiasıyla yapılan baskında gözaltına alınan 10 kişiden 6'sı tutuklandı. Tutuklananlar arasında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser de var.

5 Temmuz'da Büyükada’da, insan hakları savunucularının korunması programı kapsamında toplantılar yapmak üzere yapılan buluşma polis tarafından basılmıştı.

Operasyonda gözaltına alınan 8’i Türk, 1’i Alman, 1’i İsveç vatandaşı toplam 10 kişi, İstanbul Emniyeti'ndeki sorgularının ardından dün öğlen saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmişti.

Mahkemeye sevk edilen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ile Özlem Dalkıran, Veli Acu, Günal Kurşun, Ali Garavi, Peter Steudtner tutuklandı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün adli kontrolle serbest bırakıldı.

ERDOĞAN HEDEF ALMIŞTI

Toplantının basılması ve yapılan gözaltılara ilişkin açıklama yapan Erdoğan, "Söyledikleriniz Büyükada'da niye toplanmıştı. Onlar adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmıştır. Buradan bir yargı süreci başlayabilir. Onların yapmış oldukları çağrıyı, şu anda da yapıyorlar. Siz de bu soruyu sorarak bu çağrıya destek veriyorsunuz. Ama benim bir tasarrufum yok. Kararı yargı verecektir" demişti.