Şirvan maden katliamı davasında yargılanan yedi sanığa tahliye!

Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Holding’e ait maden ocağında 16 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada sanıklar "doğal afet" diyerek tahliye istedi. Mahkeme tutuklu yedi sanığın da tahliyesine karar verdi.

Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Holding’e ait maden ocağında göçük sonucunda 16 kişinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin davada sanıklar ‘doğal afet’ diyerek tahliye istedi. Mahkeme tutuklu yedi sanığın da tahliyesine karar verdi.

Şirvan’a bağlı Maden köyünde 17 Kasım’da meydana gelen göçükte 16 işçi toprak altında kalmıştı.

Soruşturmanın ardından Siirt başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, yedisi tutuklu 11 kişi hakkında ‘taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olma’ suçundan iki yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

SANIKLAR KENDİLERİNİ "DOĞAL AFET" DİYEREK SAVUNDU

Evrensel’den Hasan Akbaş’ın haberine göre, Siirt 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma görüldü.

Duruşmada ilk olarak Park Elektrik Açık İşletme Müdürü Mehmet Oğuz savunma yaptı.

Oğuz, daha önceki ifadelerini tekrarladığını belirterek, “Olay günü yağan yağışlar nedeniyle bir doğal afet yaşandı. Olaydan önce herhangi bir çatlak yoktu. Dolayısıyla öngöremediğimiz bir olay” dedi.

ÖLEN İŞÇİLERİN AİLELERİNDEN TEPKİ: YALAN SÖYLÜYORSUN!

Tahliyesini isteyen Oğuz’un savunması sırasından ailelerin bulunduğu sıralardan tepkiler yükseldi. Oğlunu kaybeden bir baba, “Yalan söylüyorsun. İki ay önce biz gittik orada çatlak vardı” deyip fenalık geçirerek yere düştü. Baba salondan çıkarılarak hastaneye götürüldü.

Sanıklar ve avukatları ‘doğal afet’ diyerek tahliye ve yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

Bahse konu bilirkişi raporlarından daha önceden çatlak olduğui, alt yüklenici firmaların ana firmayı uyarmasına rağmen önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı.

BARONUN TALEBİ REDDEDİLDİ

Bu duruma itiraz eden şirket yetkilileri herhangi bir çatlak olmadığını öne sürerek tek tek tahliyelerini istedi. Siirt Barosu da duruşmada müdahillik talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti bu talebi ‘suçtan doğrudan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle kabul etmedi.

Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme yedi sanığın tamamının tahliye edilmesine karar verdi.

Gerekçe olarak da, ‘uzun tutukluluk süresi göz önüne alınıp, kaçma şüpheleri bulunmaması’nı gösterdi.