Vergi Borcu Yapılandırması İçin Şuana Kadar 5 Bin Başvuru Yapıldı

Nisa Yılmaz/ Maliye Bakanlığı ve belediyeler gibi kamu idarelerine olan borçları ve cezaları kapsayan 7143 Sayılı Sayılı Vergi Borçları Yeniden Yapılandırması Kanunu, Kesinleşmiş ve Dava Aşamasındaki Borçları, Öğrenim ve katkı kredisi gibi borçları ve trafik cezalarını da kapsıyor. Borçlarını ya da cezalarını yapılandırmak isteyenler için son müracaat tarihi ise 31 Temmuz.

Vergi Borcu Yapılandırması İçin Şuana Kadar 5 Bin Başvuru Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İller Bankası Toplantı Salonunda “7143 Sayılı Sayılı Vergi Borçları Yeniden Yapılandırması Kanunu” hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Elazığ Defterdarlığı Vekili Özlem Topuz, Hazar Vergi Dairesi Müdürü Cahit Barış, Harput Vergi Dairesi Müdürü Sinan Güngör ve Hazar Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ramazan Tokdemir, 7143 Sayılı Sayılı Vergi ve diğer bazı borçların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun hakkında bilgilendirmelerde bulundu.  

 

1743 Sayılı Kanun 21 Mayıs’ta Yürürlüğe Girdi 

Elazığ Defterdarlığı Vekili Özlem Topuz, 21 Mayıs tarihinde yürürlüğe giren 7143 Sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanununa yönelik yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18 Mayıs’ta yürürlüğe girdi. Daha önce 2014 yılında yine bir yapılandırılma yapılmıştı. 6552 sayılı yasa, 2016 yılında 6736 yasa, 2017 yılı içerisinde ise 7020 sayılı yasa ve son olarak 7143 ile de tekrar bir vergi borçları ve diğer bazı borçların yapılandırılması, kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili yeni yasamız 18 Mayıs’ta yürürlüğe girdi. Daha önce 6552, 6736 ve 7020 sayılı yasada yapılandırmadan faydalanıp ta düzenli olarak yapılandıran mükelleflerimiz, bu yasa kapsamında yapılandırmadan faydalanarak kalan borçlarını düzenli yatırmaya dikkat etmiş mükelleflerimizin kalan borçları, taksit tutarlarını peşin ödemeleri halinde de bu yasayla yine bir indirim oranı söz konusu.

Vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarını peşin ve taksitli ödeme seçenekleri geldiği için kamuya olan borç yükleri hafifleyecek. Yine vergi mükelleflerimizin stoklarında mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan değerlerin kayıt altına alınmasına imkan tanıyan bir kanun. Kayıtlarda yer aldığı halde stoklarda mevcut olmayan değerlerin de kayıt altına alınması, kayıt düzeltilmesi yer alıyor. Matrah artırımı söz konusu. Daha önceden matrahlarını kanundaki belirlenmiş olan 2003-2017 matrah birimler halindeki kanunun belirlemiş olduğu matrah oranları dahilinde artırılmamış, unutulmuş, bu şekilde olan mükelleflerimizin de kanunda belirlenen ölçüler dahilinde matrahlarını artırdıkları zamanda bunlarla ilgili geriye geçmişe yönelik bir inceleme söz konusu olmayacak, yapılandırmadan faydalanacak. Sadece vergi mükellefi borçlar için değil çiftçilerimizin, işletmelerimizin, sosyal güvenlik prim borçları, belediyelerin su, artık su, yol katılım bedelleri gibi alacakları yine bu yasanın içerisinde mevcut yapılandırma kapsamında yer alıyor. Vergi borcu olmasa da öğrenim ve katkı kredisi borcu, trafik cezaları, nüfus para cezaları, trafik para cezaları, karayolları trafik kanunu direk geçişlerde usulsüzlük olarak geçişlerde verilmiş olan cezalar, seçim para cezaları, idari para cezaları olarak bu kanunun kapsamında yer alıyor.”

 

“Peşin Ödemelerde İndirim Kolaylığı Sağlanacak”

Topuz, “Peşin ödemelerde bu yasayla indirim kolaylığı getirilmiş bulunuyor. Taksitlendirmede yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 ay taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödemeli olacak. Matrah artırımından kaynaklanan ödemeler peşin veya 6 taksitle ödenebilecek. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 1 Ekim tarihine kadar yapılması gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken ikinci bir husus da taksitle ödemeyi tercih edecekse eğer ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk iki taksiti ödemeyenler kanunun sağladığı imkânlardan faydalanamayacak. Mevcut faizlerin altında bir oranla taksitlendirme yapılacak. Peşin ödemelerde gecikmelerde ceza ve faizlerin yüzde 90’ının silinmesi de yapılandırma kapsamında yer alıyor.”

Şuana Kadar 5 Bin Başvuru Yapıldı

Topuz, “Şuana kadar internet üzerinden ya da şahsi müracaat yoluyla 5 bine yakın kişinin müracaatını sistem üzerinden gördük. Amacımız böyle bir haktan tüm vatandaşlarımızın yararlanabilmesi ve borçlarının silinmesi.”

 

Yapılandırma Kanununun Kapsadığı Borçlar

1)Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezası Borçları

2)Beyan Edilmemiş Gelir ve Kazançların Pişmanlıkla Beyanı

3)Kesinleşmiş ve Dava Aşamasındaki Borçların Yapılandırılması

4)Eczanelerde Kayıt Düzeltme

5)İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

6)Matrah ve Vergi Artırımı

7)Öğrenim ve Katkı Kredisi Borçlarının Yapılandırılması

 

Başvuru İçin Son Tarih 31 Temmuz!

Kanunla ilgili her türlü ayrıntıya Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden, 444 0 189 VİMER aracılığıyla ulaşılabilir. Ayrıca vergi dairleri konuyla ilgili başvuruları en kısada sürede yanıtlayacaktır. Müracaat süresi 31 Temmuz’da sona eriyor.