Verem hâlâ öldürücü bir hastalık

Verem hâlâ öldürücü bir hastalık

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, tedavi edilebilir bir hastalık olan tüberkülozun, tüm gelişmelere rağmen dünyadaki ilk 10 öldürücü hastalıktan biri olduğunu söyledi.

Tüberkülozun (Verem) tedavisi mümkün ancak dünya genelinde öldürücü hastalıklar listesinde hala ilk 10’da bulunuyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici “Tedavisi en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı büyük önem taşıyor. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı şikayetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekiyor” diyor.

Doç. Dr. Gönenç Ortaköylü de dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin verem mikrobuyla enfekte olduğunun altını çizerek “Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) Küresel Tüberküloz 2017 Raporu’na göre, görülme sıklığı ve ölüm oranları düşmesine karşın 2016’da dünya genelinde 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıktı. Yeni tüberküloz olgularının yüzde 64’ü 7 ülkede bulunuyor. Bu ülkeler Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya ve Güney Afrika. Ülkemizde ise uygulanan başarılı tedavi programıyla yeni tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalıyor” diye konuşuyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN