T.C.
YARGITAY
16. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/11282
K. 2017/5991
T. 2.10.2017

* KEŞİF İHTARATININ DAVACI ASİLE YAPILMASI
( Davacıya Keşif Masrafını Yatırması İçin Verilen Kesin Süre İçinde Gereği Yerine Getirilmediğinden 3402 S.K. 36/1. Maddesi Uyarınca Davacı Tarafın Keşif Delilinden Vazgeçmiş Sayıldığı ve Mevcut Delillerle de Davanın İspatlanamadığı Gerekçesiyle Davanın Reddedildiği/Vekille Takip Edilen İşlerde Tebligatın Vekile Yapılacağı Ayrıca İspat Külfeti Kendisine Düşen Taraf Aleyhine Uygulanabilmesi İçin Öncelikle Dosyanın Keşfe Hazır Hale Getirilmiş Olması Gereği )

* VEKİLLE TAKİP EDİLEN İŞLERDE TEBLİGATIN VEKİLE YAPILMASI ZORUNLULUĞU ( Mahkemece Davacılar Vekili Bulunduğu Halde Kesin Süre İhtaratı Davacı Asile Tebliğ Edilmek Suretiyle Davacıya Keşif Masrafını Yatırması İçin Verilen Kesin Süre İçinde Gereği Yerine Getirilmediğinden 3402 S.K. Md. 36/1 Uyarınca Davacı Tarafın Keşif Delilinden Vazgeçmiş Sayıldığı ve Mevcut Delillerle de Davanın İspatlanamadığı Gerekçesiyle Davanın Reddedildiği/Vekille Takip Edilen İşlerde Tebligatın Vekile Yapılacağı )

* KEŞİF İHTARINDA OLMASI GEREKENLER ( Yapılması Öngörülen Keşfin Gün ve Saatinin Belirlenmesi Zorunlu Olduğu/Somut Olayda Keşif Gün ve Saati Belirlenmediği Davacı Asile Tebliğ Edilen İhtarda Keşif Delilinden Vazgeçilmesinin Sonucunun Ne Olacağı Gösterilmediği - Mahkemece Davacı Tarafa Keşif Giderlerini Yatırması İçin Yöntemine Uygun Keşif Gün ve Saatinin de Belirlendiği Makul Bir Süre Verilmeli Ara Kararı Gereklerinin Yerine Getirilmesi Durumunda Mahallinde Keşif Yapılması Gereği )

3402/m.36

ÖZET : Mahkemece, davacılar vekili bulunduğu halde, kesin süre ihtaratı davacı asile tebliğ edilmek suretiyle, davacıya keşif masrafını yatırması için verilen kesin süre içinde gereği yerine getirilmediği, 3402 S.K. 36/1. maddesi uyarınca davacı tarafın keşif delilinden vazgeçmiş sayıldığı ve mevcut delillerle de davanın ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Vekille takip edilen işlerde tebligatın vekile yapılması zorunludur. Ayrıca 3402 S. K. 36/1. maddesinin ispat külfeti kendisine düşen taraf aleyhine uygulanabilmesi için, öncelikle dosyanın keşfe hazır hale getirilmiş olması ve yapılması öngörülen keşfin gün ve saatinin belirlenmesi zorunludur. Somut olayda keşif gün ve saati belirlenmemiş, davacı asile tebliğ edilen ihtarda keşif delilinden vazgeçilmesinin sonucunun ne olacağı gösterilmemiş olması da isabetsizdir. O halde mahkemece, davacı tarafa keşif giderlerini yatırması için 3402 S.K. 36. maddesi uyarınca yeniden yöntemine uygun, keşif gün ve saatinin de belirlendiği makul bir süre verilmeli, ara kararı gereklerinin yerine getirilmesi durumunda mahallinde keşif yapılmalı, bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir.

DAVA : Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:

KARAR : Kadastro sırasında ... Köyü çalışma alanında bulunan 101 ada 58 parsel sayılı, 9.233,03 m2 yüzölçümündeki taşınmaz kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği sebebiyle ... adına tespit edilmiştir. Davacı zilyetlik sebebiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

SONUÇ : Mahkemece, davacılar vekili bulunduğu halde, kesin süre ihtaratı davacı asile tebliğ edilmek suretiyle, davacıya keşif masrafını yatırması için verilen kesin süre içinde gereği yerine getirilmediği, 3402 Sayılı Kanun'un 36/1. maddesi uyarınca davacı tarafın keşif delilinden vazgeçmiş sayıldığı ve mevcut delillerle de davanın ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Vekille takip edilen işlerde tebligatın vekile yapılması zorunludur. Ayrıca 3402 Sayılı Kadastro Kanunu'nun 36/1. maddesinin ispat külfeti kendisine düşen taraf aleyhine uygulanabilmesi için, öncelikle dosyanın keşfe hazır hale getirilmiş olması ve yapılması öngörülen keşfin gün ve saatinin belirlenmesi zorunludur. Bundan sonra belirlenen keşif günü ile ilgili ara kararında hakim, katip, mübaşir, yerel bilirkişi adayları, taraf tanıkları, uzman bilirkişilere verilecek ücretler, vasıta parası ve yapılacak tebligatlarla ilgili masraflar kalemler halinde gösterilip, bu ücretlerin temini ve yatırılması için ilgililere makul bir süre tanınmalı, ilgiliye tanınacak süre ile keşif günü arasında da, bilirkişi adayları, taraf tanıkları ve uzman bilirkişilere çıkarılacak davetiyelerin muhatabına ulaşabilmesi için yine uygun bir sürenin bulunmasına özen gösterilmeli, bu ara kararına uymamanın sonuçları, hazır bulunan davacıya ihtar edilip, hazır bulunmayanlara usulen tebliğ edilmelidir. Somut olayda keşif gün ve saati belirlenmemiş, davacı asile tebliğ edilen ihtarda keşif delilinden vazgeçilmesinin sonucunun ne olacağı gösterilmemiş olması da isabetsizdir. O halde mahkemece, davacı tarafa keşif giderlerini yatırması için 3402 Sayılı Kanun'un 36. maddesi uyarınca yeniden yöntemine uygun, keşif gün ve saatinin de belirlendiği makul bir süre verilmeli, ara kararı gereklerinin yerine getirilmesi durumunda mahallinde keşif yapılmalı, bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Davacı vekilinin temyiz itirazları açıklanan sebeplerle yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edene iadesine, 02.10.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

kazancı.com.tr