Ve İngiltere Avrupa Birliği'nden çıkıyor: 31 Ocak!

Ve İngiltere Avrupa Birliği'nden çıkıyor: 31 Ocak!

Avrupa Parlamentosu resmi olarak İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin ayrılmasına hazırlanırken, bir dönemin sonu ve bir diğerinin başlangıcı kapıda. Birleşik Krallık'ta yeni yıl sayımının ardından 31 Ocak'ta saat 23.00'da Brexit için geri sayım tekrarlanacak

18. yüzyıl İskoç deyimleri, eski dostları unutmamak ve birlikte geçirilen güzel zamanları hatırlamaktan bahseder. İngiltere'nin siyasi Avrupa Birliği üyeliği çalkantılı olsa da komşularıyla çok sayıda güzel anısı mevcut.

AB PAZARINDAN ÖNEMLİ BİR OYUNCU EKSİLİYOR MU?

AB ve İngiltere arasındaki ekonomik bağlar 31 Ocak gecesi sonlanmış olacak. Büyük bir AB pazarı olan İngiltere yeni gümrük kanunları ve prosedürleriyle karşı karşıya kalacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıkça belirtildiği gibi, İngiltere mevzuat uyumu ile pazara erişim teklifi talep edecek. Birleşik Krallık, sadece teoride değil, kendi ticaret politikasını sürdürmenin mümkün olmasını sağlayacak adımları da atmak zorunda.

İngiltere'nin mevcut durumda kendi alanına zarar vermeden bir manevra yapma olasılığı da var. Eldeki mevcut ticari anlaşmalar üzerinden hareket edecek olmaları İngiltere için bir avantaj sağlayacak. Regresyon ilişkisi ticari anlaşmaların önemli bir bileşenidir ve İngiltere bu bağı iyi koruyor. Fakat İngiltere'nin en büyük korkusu yeterli pazar alanına ulaşmazsa rekabetin zayıflamasıyla yaşayacağı durgunluk.

TÜM ALANLARDA İŞ BİRLİKLERİ DEVAM ETMELİ

İngiltere, AB denizaşırı ticaretinin önemli bir bölümünü gerçekleştirmektedir. Bu bakımdan AB'nin de İngiltere limanlarına ihtiyacı söz konusu olacak. Bölgede her iki tarafında ticari faaliyetlere zarar gelememesi ve Avrupa ekonomisinin canlanması için gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor.

Eğitim, araştırma, güvenlik, istihbarat ve terörle mücadele konularında iş birliği sürdürülmelidir. Hem İngiltere hem de AB, AB ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının ve İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının haklarına saygı göstermelidir.

Yeni bir yıl, geleceğe yönelik kararlar ve yeni bir başlangıç zamanı için iyimser olmak gerekecek. Şimdi alınacak kararları tekrar gözden geçirme veya eski yaraları yeniden açma zamanı değil. Dostluk içinde bir araya gelme ve geleceği şekillendirme zamanı geldi.