Ve Afrin savaşı başladı!

Dün 8 Türk F-16 jet uçağı Afrin’i bombalamaya başladı ve ÖSO (Esad muhalifi Özgür Suriye Ordusu) Afrin’e girdi. Yani Afrin’de nasıl bir denklem oluşacaksa bu denklemin Türkiye tarafı eyleme geçti.

Afrin halihazırda PKK’nın kontrolünde (YPG, PYD, DSG). Bununla birlikte Afrin’de Rus birlikleri de var ve Rusya bugüne kadar bunu açıkça ortaya koymaktan da çekinmedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “Türkiye’nin Afrin’den çok İdlib’e yoğunlaşması gerektiğini” söyleyerek Türkiye’nin Afrin operasyonuna karşı olduklarını bildirmişti.

ABD de bu operasyona başlanmaması için Türkiye’yi uyardı.

Abd-pkk işbirliği

Rusya, belki başta Türkiye’nin küçük çaplı bir operasyon yapmasına ses çıkarmayabilir ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrin’i bir haftada temizleriz” sözleri bu operasyonun küçük çapta kalmayacağını yeterince anlatıyor.

Afrin’den söz ederken “Menbiç’e de operasyon” yapılacağının işaretleri verilmişti ki orada da PKK’nın yanında ABD askeri bulunuyor.

ABD, Suriye-Türkiye-Irak sınırı boyunca 30 bin PKK’lıdan oluşan bir “Kuzey Ordusu” kuracağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Bu ordunun büyük kısmı zaten bugüne kadar Suriye’de “IŞİD’e karşı savaşıyor” denilen Suriye Demokratik Güçleri adı altındaki PKK’lılardan oluşuyor.

Suriye’nin kuzeyindeki bu PKK-SDG ordularını ABD kendisi eğitti, en son teknoloji silah ve araçlarla donattı. Türkiye’nin güney sınırları boyunca “ABD desteğiyle” oluşturulan bir PKK özerk-bağımsız bölgesine karşı çıkacağı bellidir.

Kaldı ki başta Tel Abyad gibi IŞİD’in açıkça savaşmadan çekilerek PKK’ya bıraktığı kentler olmak üzere bu koridorun oluşmasını sağlayan “DEAŞ karşısında ABD-PKK işbirliğinde” IŞİD’in adeta taşeron bir örgüt olarak kullanıldığı ortadadır.

Kimle savaşacağız?

Dün hem ABD ve Rusya genelkurmay başkanları telefon görüşmeleri yaptılar, hem de ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu telefonda görüştü.

Eğer bu üç ülke arasında, Afrin ve Menbiç’le ilgili diplomatik çözümler üretilmezse bitmeyen ve maddi-manevi büyük kayıplara yol açan savaşlar başlayabilir.

Haberin Devamı

Rusya ve ABD bu kentlerin alınmasında PKK’ya büyük destek verdiler. Kobani’den Batı’ya doğru alınan topraklarda yıllar süren destekleri gizli değildi. Hatta PKK-SDG’li teröristleri ABD Kobani’de eğitti. PKK’lılar sınırımızda eğitim gösterileri yaptılar.

Şu anda Afrin’de Rusya ile veya Menbiç’te ABD ile karşı karşıya gelmemizin Türkiye için, TSK için ne gibi sonuçlar vereceğini bilmiyoruz. Ülkeler bir kez savaşın içine girdiler mi, bu savaşın o ülkelerin bölünmesine neden olduğu Suriye ve Irak’ta yeterince görülmüştür.

Bu nedenle, her ne kadar Afrin artık “PKK koridorunun tamamlanması için son nokta” olsa da bu operasyonda fevri ve iç siyasete yönelik çıkışlar yerine son derece akılcı politikalar izlenmelidir.

Karşımızdaki ülkelerin diplomaside bile verdikleri sözü tutmadığını, TSK’yı Afrin’in içine çektikten sonra daha büyük tehlikelerle karşımıza çıkabileceklerini akıldan çıkarmayalım.

DİĞER YENİ YAZILAR