'Vatandaş kurbanını kendisi kessin'

'Vatandaş kurbanını kendisi kessin'
Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla Kurban kesimi hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Özcan Yıldız / Özel haber

 

 

Geçmiş yıllara nazaran kurban fiyatlarının yüksek olduğuna vurgu yapan Atlı, vekaleten kurban kesiminin sakıncaları konusunda vatandaşları uyardı. Atlı, şöyle konuştu: "Milletimiz kendi eli ile kurbanlık hayvanını alsın, kessin. Buna vekalet vereyim o kessin gibi bir şeyin çerisine girmesin. İnsan bunun parası nerde diye sorsa kimse bilmez üstelik kimse de sormaz. Geçmişte bu durumu yaşadık, Mehmetçik Vakfı yapmıştı, soruşturma falan açmışlardı. Bugün ise  en önemli örgütü söyleyeyim FETÖ gibi örgütler  yardım topluyorlar. Adam şuan hala aktif. Başka isimler altında yardım topluyor. FETÖ'nün de bu kadar büyümesin nedenlerinden biri Kurban paralarıdır."

 

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, Kurban Bayramında vatandaşların keseceği kurbanlara ilişkin gazetemize konuştu. Atlı'nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

'Geçmiş yıllara nazaran fiyatlar çok yüksek'

Et fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Atlı, "Piyasa’da ben defalarca söyledim özellikle bu yıl et fiyatları çok yüksek. Geçmiş yıllara nazaran fiyatlar çok yüksek. Bundan bir ay önce hayvan pazarında hayvan borsasında etin kilosu kemiksiz hayvan etinin 40  TL idi şimdi ise biraz  fiyatı ucuzladı. Fiyatlarının düşününün nedeni yoğunluktan dolayı . Şimdi 30, 31 TL’dir borsada. Tabi ki o tezgâhlara geldiğinde 37, 38 TL’yi buluyor. Şuan arkadaşların tezgâhlardaki satış fiyatı koyun eti 36, 37 TL tabi ki bu semtlere göre de değişiyor. Marketlere gelince marketlerde fiyatlar 3, 4 TL daha fazla oluyor. Kurban hayvanına gelince tabii ki fiyat yüksek bize gelen fiyatlarda hayvan borsasında aldığımız fiyatlarda 650, 700 TL’ den başlıyor satışları. 1200’e kadarda çıkıyor. Tabii bu hayvanına göre de değişiyor. Danaya gelince danada 7.000 TL 8.000 TL’den başlıyor. Tabi bu 10.000 TL'ye kadarda çıkıyor. Buda hayvanın küçüklüğüne ve büyüklüğüne göre değişiyor" diye konuştu.

'Kurban Allah için kesilen bir şeydir'

Vatandaşların  kurban kesiminde dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin uyarılarda bulunan Atlı, " Kurban bayramında bize düşen bazı görevler var. Vatandaş olarak insanlık olarak. Bugün ben her zaman diyorum Kurban Allah için kesilen bir şeydir. Kurban kesimine çok dikkat etmemiz lazım. Bugün bir yaşını doldurmayan hayvan kurban edilmemeli. Ben her sene özellikle bunun üzerinde durmuşumdur. Geçmişte biz bu sıkıntıları çok yaşadık. Gebe hayvanlar kurban oluyor. Yani bunların üzerinde de kontrol uzmanları ve veterinerler düzgün bir şekilde denetleme yapmalı. Tarım bakanlığı özellikle bu konu da tedbir alması lazım ve üzerinde durması lazım" dedi.

'Diyarbakır’da et fiyatları düşük'

Perakende de canlı hayvan satışlarının düştüğünü belirten Atlı, "Kurban fiyatlarının artacağını da sanmıyorum.  Millette zaten alacak güç yok. Bugün baktığın zaman Diyarbakır’da et fiyatları düşük 40 TL’den 36 TL’ye düştü. Biz bunu bugün perakende satışların düşmesine bağlıyoruz. Perakende satış yok. Bugün kurbana gelince adam parası varsa kurban keser parası yoksa gider evinde oturur" şeklinde konuştu.

 

'Vatandaş kurbanını kendisi kessin'

Vekaletle kurban kesiminin sakıncalarına değinen Atlı, "Kurban kesimlerinde ben hep söylüyorum, milletimiz kendi eli ile kurbanlık hayvanını alsın, kessin. Buna vekalet vereyim o kessin gibi bir şeyin çerisine girmesin. Yardım kuruluşlarına Vekâlet verildiği zaman adam başkalarından da vekalet alınca kestiği kurban sayısı 10.000 geçmez. İnsan bunun parası nerde diye sorsa kimse bilmez üstelik kimse de sormaz. Geçmişte bu durumu yaşadık Mehmetçik Vakfı yapmıştı.  Soruşturma falan açmışlardı. Bugün en önemli örgütü söyleyeyim FETÖ gibi örgütler  yardım topluyorlar. Adam şuan hala aktif. Başka isimler altında yardım topluyor. FETÖ'nün de bu kadar büyümesin nedenlerinden biri Kurban paraları. Demek istediğim vatandaş kurbanını kendisi kessin, zaten iki üç saatini almaz kişinin. Kestikten sonra et bir gün dinlensin dolapta.  İkinci günü parçalayıp doğrasınlar. Fakir fukara’ya dağıtsınlar. Bugün örf adette değişti. Adam kurbanı kesiyor. Kestiği eti evine götürüyor.  Veya kurbanın yarım gövdesini evine götürüyor. Allahu Teala kurbanı kes fakire fukaraya ver diyor. İlk önce akrabanın fakiri. İkincisi senin komşularının hakkı var.  Mazlum insanlara fakir insanlara, evine et götüremeyen insanlara et vereceksin bir parçasını da sen yiyebilirsin o sünnettir.  Oda senin hakkındır.  Ama bugün kesimlere baktığımız zaman diyor ki Ahmet gel bu kurbanı kes sana vekâlet verdim kendiside tatile gidiyor. Müftüler vekâlet verin diyor ama zaman çok önemlidir. Yaşadığımız devirde kurbanını elinle keseceksin kimseye güvenmeyeceksin. Biz çok yardım kuruluşlarını vakıfları gördük. Adam 100.000 vekâlet alır 10.000 tane kurban kesmez. Bunları da yaşadık biz" ifadelerini kullandı.

'Üretime destek vermesi lazım'

Hayvancılık alanına devletin destek olması gerektiğinin altını çizen Atlı, "Türkiye bunu aşacak güçte kuvvettedir onun alt zemin vardır. Tabi daha önce de söyledim icraatını görmek lazım. İşi de zamana bırakmak lazım. Türkiye aşacak durumdadır neden olmasın ki. Kontrollü bir şekilde destekleme verilirse üç yıl için de aşar. Devletin bunu aşmalarının yollarından biri de çobanlara burası yasak bölge otlatamazsın sorununa da çözüm bulması lazım. Tabi her zaman üretime destek vermesi lazım. Çözüm noktası üretimdir. Sen defalarca dilediğin kadar ithalat yap üretim yapmazsan boştur. Kendini kandırırsın kendini geçiştirirsin. Bu bağımlılıktan kurtulamazsın üretim yapman lazım. Bunu da zamana bırakacaksın Tarım bakanının sözleri güzel olumlu şeylerdir sonucunu görürsün" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.