Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Vardar Türkleri

Köşe Yazısını Dinle

Balkan Savaşlarından sonraki dönemde Balkan ülkelerinin rejimleri Türklere milli tarihlerini okuma, öğrenme imkânı sağlamadılar. Beş veya sekiz bin yıllık bilinen Türk tarihinin sadece Osmanlı dönemini istedikleri şekilde gösterdiler, okuttular ve halen okutmaktadırlar.

372 yılında Hun Türklerinin bu topraklara ayak basmasıyla Makedonya ve Balkan Türklüğü başladı. Bu Türklüğün tam 1638 yıllık bir tarihi vardır. Vardar Türklerinin veya Vardaryotlar’ın ayrı bir Türk Boyu olmadığı bilinmektedir. Vardar Türkleri aslında, IV.-IX. Yüzyılları arasındaki dönemde Hun, Avar, Proto Bulgar ve Oğuz Türklerinden kalan küçük grupların Bizans tarafından birleştirilmesiyle meydana getirilen daha büyük bir Türk topluluğudur.

372 yılından itibaren Karadeniz’in kuzeyinden Balkan Yarımadası’na inmeye başlayan Türk boyları sık sık Bizans İmparatorluğu’na saldırdılar. Bu devletin topraklarını alarak İstanbul’un surları önüne kadar geldiler. Bu şehri muhasara altına alarak, Bizans’ı haraca bağladıktan sonra geri çekildiler. Türk kavimleri, belirli durumlarda Bizans Devletiyle de ittifak kurdular. Bu devletin müttefiki olarak Karpat Dağlarından Sava ve Tuna ırmaklarının güneyine inmeye çalışan Slav kabilelerine karşı savaştılar. Bu yüzden Bizans, savaşçı Türk boylarını çoğu kez himayesine aldı ve bazı imtiyazlar sağladı. Dağınık halde yaşayan küçük grupları birleştirerek kendi hudutları boyunca bulunan verimli topraklara ve stratejik önem taşıyan şehir ve kasabalara yerleştirdi.

Zamanla Bizans, Türk boylarının birleştiğini gördü ve paniğe kapıldı, 1091 Lebunion savaşını oluşturdu. Bizans bu savaştan önceki günlerde büyük para karşılığında kendine bağladığı Kuman Türklerinin yardımıyla İzmirli Çaka Bey’in gelmesini bekleyen Peçenek Türklerini yenilgiye uğrattı. Anne Comnene anılarında “ O gün Peçeneklere çok tuhaf bir şey oldu. Milyonları oluşturan bir millet bir günde yok edildi. Romeyler ve bir günde yok olan Peçenekler Mayıs’ı göremediler” yazmaktadır. Bizans, 1078-1091 yılları arasındaki dönemde kurulan Türk birliğini veya Kuman- Peçenek Türk federasyonunu bozmaya muvaffak oldu. Türkler böyle bir oyuna gelmemiş olsaydı, Balkan yarımadasında Türklüğün ve İslam’ın durumu çok farklı olacaktı.

Osmanlı Türklerinden önce Makedonya’ya ve Balkan Yarımadası’nın diğer yerlerine iskan eden Türk boyları, bu toprakların tarihinde çok önemli rol oynadılar. Yaptıkları işlerle Balkan Yarımadası’nın demografik ve sosyo- etnik yapısını, olayların akışını ve yönünü, geleceğini değiştirdiler.

1096 yılında başlayan Haçlı Seferleri sırasında Böemüng Tarentsi’nin emrinde Filistin’e giden Haçlılar, Arnavutluk’un Draç şehrinden Via Egnatia yolu üzerinden girdikleri Makedonya’yı yağma ettiler. Yerli halkı katlettiler. Durumu öğrenen Bizans İmparatoru I. Alksiy Kommen Bizans ordusunun en kahraman birliklerini oluşturan Vardar ve Peçenek Türklerine, Vardar ırmağının sol kıyısında tuzak kurarak Haçlılara hücum etmelerini emretti. Bu emir üzerine Vardar ve Peçenek Türkleri, Böemüng’ün Haçlılarına saldırdılar ve onlara büyük darbe indirdiler. 1097’de Makedonya’ya Güney Fransa’dan Filistin’e giden Haçlılar girdiler ve yine Makedonya’da Vardar, Peçenek ve Kuman Türkleri tarafından Makedonya’dan çıkarıldılar.

Osmanlı Türkleri Balkan Yarımadası’nı orduyla fethettiler. Bu toprakları Hun, Avar, Proto Bulgar, Vardar, Peçenek,Oğuz, Kuman ve Selçuklu Türklerinden kalan ve Anadolu’nun değişik yerlerinden getirilen binlerce Türk ailesiyle 550 yıl gayet iyi idare ettiler.

( Balkan Türklüğü.Prof.Dr. Yusuf Hamzaoğlu)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X