Var mısınız, Yok musunuz?

AK Parti seçim bildirgesini açıkladı, aday tanıtımı yapıldı, Diyarbakır listesi iki fire verdi. YSK ve Parti aday listesinde isimleri yer alan Abdurrahman Kurt ve Fazıl Hüsnü Erdem, Başbakanın tanıtım toplantısına katılmayıp, toplu resimde yer almadılar.

Var mısınız, Yok musunuz?

Naif DURGUN/Remzi ETİK

DİYARBAKIR-7 Haziran'da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başlarken, Diyarbakır'daki AK Parti aday listesinde bulunan Abdurrahman Kurt ve Fazıl Hüsnü Erdem'in çekilip-çekilmediğine ilişkin belirsizlik, dün de Ak Parti'nin Seçim Beyannamesi ve Aday tanıtım toplantısında bir kez daha gündem oldu. Kurt ve Erdem Parti aday tanıtım listesi ve YSK'nin geçici aday listesinde yer almalarına rağmen dünkü tanıtım toplantısına katılmayıp adaylarla toplu resim çektirmemeleri dikkat çekti.

DİYARBAKIR ADAY LİSTESİ

AK Parti, 7 Haziran'daki seçimlere odaklı "Yeni Türkiye Sözleşmesi 2023" adı verdiği belge, seçim beyannamesi ve adaylarının tanıtımını dün Ankara'da görkemli bir törenle yaptı. Tanıtım töreninde Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim beyannamesini okuduktan sonra, 81 İl'in milletvekilleri alfabettik sırayla, okunarak sahneye çağrılıp, toplu resim çektirildi. Arana spor salonunda düzenlenen Aday tanıtımında en dikkat çekici olan Diyarbakır'ın 11 kişilik Milletvekili aday listesi oldu.

AKAR ADAYLAR ARASINDA

11 Milletvekili adayı isimleri okunarak, sahneye çağrıldı. Diyarbakır'ın liste başı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yansıra sırayla Devlet eski Bakanı Mehmet Salim Ensarioğlu, Seyyit Haşim Haşimi, Milletvekili Oya Eronat, Ali İhsan Merdanoğlu, Mustafa Elgörmüş, Netice Arslan, Alaattin Parlak ve Abbas Barış Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bulunduğu sahneye çıkarak, toplu resim çekti. Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Akar'da aynı karede yer aldı.

KURT VE ERDEM YER ALMADI

Sıralamadaki yerinlerini beğenmedikleri iddiasıyla istifaları konuşulan ancak şuana kadar resmi açıklama yapmaktan imtina eden 5 sıra adayı Fazıl Hüsnü Erdem ve 6 sıra adayı Abdurrahman Kurt, aday tanıtım toplantısına katılmadığı gibi sahnedeki 11 kişilik aday pozunda da yer almadıkları görüldü.

VAR MISINIZ YOK MUSUNUZ?

AK Parti'de yaşanan aday krizi farklı yorumlara neden olurken, Kurt ve Erdem'in belirsizlikler içeren tavırlarına karşı "Varmısınız, yokmusunuz" sorusu gündeme geldi. Kurt ve Erdem'in basına yansıyan "Eronat" konumuna düşmek istemiyorlar yorumlarının aksine, listede bulundukları sırayı beğenmedikleri ve HDP'nin barajı aşması halinde seçilmeyeceklerini bildikleri için, oyalama taktiğine başvurdukları konuşuluyor.

Buarada basına "görülen lüzüm üzerine çekiliyorum" şeklinde açıklaması yansıyan Abdurrahman Kurt'un, AK Parti Genel Merkezine ve Yüksek Seçim Kurulu'na, adaylıktan çekileceğine dair herhangi bir başvurusunun olmadığı öğrenilirken, Prof. Dr. Erdem'in de buşvarmadığı ifade edildi.

KURT YERİNE AKAR MI GELECEK?

Öte yandan, AK Parti Genel Merkezi adaylıkları kamuoyunda tartışma konusu olan Kurt ve Erdem'in yerine yeni isimlerin arayışına girdiği öğrenildi. Bir çok isim üzerinde durulurken, İl Başkanı Muhammet Akar'a, milletvekili adayı olması noktasında baskı yapıldığı bildirildi. Akar'ın talebi düşündüğü ancak henüz karar vermediği ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz