Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, koronavirüs salgınına karşı Van’da alınan tedbirler ve sonrasında yapılacaklarla ilgili, skype üzerinden gazetecilerle video konferans bağlantısı yaparak değerlendirmelerde bulundu. 

İRAN TARAFI İNAT ETTİ

Gazetecilere yaptığı açıklamaya, zaman zaman gündem olan ve tedirginlik yaratan kaçak girişlere değinerek başlayan Vali Bilmez, “Ocak ayından bu yana sınır bölgesinde 7500’ün üzerinde göçmeni yakalayarak tekrar geldikleri tarafa göndermişiz. Hatta öyle durumlar oldu ki, iki gün biz göndermek için inat ettik, İran tarafı almamak için inat etti, göçmenler arada kaldı. Sonra Ankara’nın İran’la görüşmesinin ardından ikna oldular ve geri gönderdik. Sadece Mart ayında sınırda yakalayıp İran’a deport ettiğimiz 1050 göçmen oldu. Sınırda, gece askerlerimiz devriye geziyor, arkasında geçiş güzergâhı olabilecek noktalarda jandarma özel harekat, polis özel harekat ve korucular devriye geziyor. Buna rağmen bazen bu tarafa geçen göçmen de olabiliyor" dedi.

ÜCRETLERİ 2 KATINA ÇIKARDILAR

Ortalıkta bazı söylentilerin olduğuna da dikkar çeken Vali Bilmez, "Bu insan kaçakçılığı yapanların, bu hastalığı bahane ederek ücretlerini 2 katına çıkardıkları gibi söylentiler var. Bizim bunlarla mücadelemiz de aralıksız devam ediyor. Bu insan kaçakçılarının, dünyanın en kötü işini yaptıklarına vurgu yapmak lazım. Bunlar; yurtsuz, vatansız kalmış, umut yolculuğuna çıkmış bu insanların bu yönünü istismar ediyorlar. Biz, bütün güvenlik personelimizle, sadece göçmenlerle değil, aynı zamanda bu işin organizatörleri ile de mücadele ediyoruz. Tüm tedbirlere rağmen sınırı geçen ve sınırlarımız içerisinde yakalanan her bir göçmen, ön kabul merkezine alınıyor. Burada sağlık taramasından geçiriliyor. Bir belirtisi varsa hastaneye gönderiliyor. Belirtisi yoksa 14 gün izlemeye alınıyor. 14 günü dolan ve sağlık sorunu olmayanları batıdaki geri gönderme merkezlerine gönderiyoruz. Geçen yıldan bu yana 400'e yakın organizatöre işlem yapıldı. Bunlarla da mücadelemiz aralıksız sürecek.” ifadelerini kullandı. Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber