25 Şubat 2020 12:08

Elazığ depreminin ardından Van'da da HDP'nin yardımları engellendi

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Van'da depremden etkilenenlere ulaştırmak istedikleri yardım konvoylarının, Kaymakamlık haricinde yardım yapılamayacağı söylenerek engellendiğini aktardı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Kaymakamlık haricinde yardım yapılamayacağı söylenerek yardım konvoylarının engellendiğini aktaran HDP'li Muazzez Orhan, bütün diyaloglarına rağmen izin verilmediğini, engellemenin keyfi bir uygulama olduğunu ve insanların dayanışmasının önüne geçildiğini ifade etti.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz; HDP milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Musa Farisoğulları; HDP PM üyeleri, belediye başkanları ve il, ilçe örgütlerinden oluşan heyet, depremin yaşandığı Van’ın Başkale ilçesine gitti.

Bölge illerinden toplanan yardımlarla oluşturulan konvoyu, Bebleşin Karakolu’nda polis ve jandarmalar tarafından durduruldu. Yardımların Kaymakamlık haricinde yapılamayacağı söylendi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, yardımların halka ulaştırılmasının engellenmesini Evrensel'e değerlendirdi.

"PARTİMİZ  KRİZ MASASINA DAHİL EDİLMEDİ"

Köylere giden yol ayrımında bulunan Bebleşin Karakolu’nda yardımlarının engellendiğini söyleyen Orhan, “Bölge il ve ilçelerimizden getirilen araçlarımızın Valiliğe teslim edilmesi gerektiği, aksi taktirde götüremeyeceğimiz söylenerek engellendi. Araçlarımızı geri gönderdik. Çünkü hiçbir şekilde ne partimiz ne yereldeki kurumlarımız kriz masasına dahil edilmediği ve koordineli olmadığı için tamamen keyfi uygulamayla yardımların da ulaştırılması engellendi. Şu anda araçlarımıza izin verilmedi. Bölge illerinden gelen heyetlerimiz ile yardımları götürmeden yurttaşlarla buluşmaya gidiyoruz” dedi.

“KAYMAKAMLIĞIN TALİMATI ÜZERİNE ENGELLENDİ”

Uygulamanın keyfi olduğunu belirten Orhan, “Herhangi bir yasal engel yok. Hukuki hiçbir dayanağı yok. Sadece Kaymakamlığın verdiği talimat üzerine yardımların Kaymakamlık haricinde yapılamayacağı söylenerek araçlarımıza izin verilmedi. Bütün olumlu diyaloglarımıza, yardımlarımızı AFAD ile koordineli bir şekilde yapacağımızı söylememize rağmen hiçbir şekilde izin verilmedi” diye konuştu.

“2011 VAN DEPREMİ’NDE DE AYNI DURUMLA KARŞILAŞTIK”

2011’de Van’da yaşanan depremde de aynı durumla karşılaştıklarını ve İçişleri Bakanlığının talimatıyla insanlara yardımların ulaşmasını engellendiğini söyleyen Orhan, “Kızılay Başkanı çıkıp halktan yardım isteyerek aslında devletin tüketmiş olduğu deprem fonunu hatırlattı. Bu tamamen siyasi bir durumdur. İnsanlar mağdur ediliyor. Birçok yerden yardım geliyor. Öğrenciler yardım getirmişti. Bizim konvoyumuza takıldıkları için onlara da izin verilmedi. Sadece çocuklar için oyuncak getirmişlerdi. Çocukları mutlu etme istekleri bile engellendi. Yardımlar kaymakamlığa götürülüyor ama ne zaman dağıtılacağı belli olmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“DAYANIŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR”

İktidarın artık "Yardımın ulaşmasını istersem ulaşır", "Uygun görürsem yardım ederim" diye hareket ettiğini söyleyen Orhan, afetlerle yüz yüze olan bir ülke olduğumuzu belirterek şunları söyledi:

"Ülkenin farklı yerlerinde felaketler yaşanıyor. Ancak insanların dayanışmasının önüne geçiliyor. Buradan kirli bir politika üretiliyor. Bu yardımların bir şekilde insanlara ulaşması gerekiyor. Bürokrasiye takılacak bir durum söz konusu değil. İnsanlar, hayvanlar zor durumda. Ağır kış koşulları yaşanıyor. En acil ihtiyaçların bile ulaştırılmasına izin verilmedi. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Kamuoyu ve halkımız da bu konuda duyarlı olmalı."

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından da HDP'nin yardımlarının depremzedelere ulaşması engellenmişti.

ÖNCEKİ HABER

Çocuk istismarına karşı imza toplayan Elif: İyi şeyler yapmanın heyecanını yaşadım

SONRAKİ HABER

BirGün’ün ilan cezası kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...