Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras ile TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, bu kararla Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapısının sınır ticaret merkezi haline geleceğini ifade ettiler.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Abdullah Aras, atılan bu adımın Van için son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Kapımızın uluslararası kara taşımacılığına açılması bölgemiz açısından çok bir adımdır. Burada emeği geçen tüm bürokrat ve siyasetçilerimize teşekkür ediyoruz. Bu adım bölge halkının uzun bir süredir beklediği bir gelişmeydi. İnşallah sınır kapımızda yapılan modernizasyon çalışmalarıyla birlikte Kapıköy-Razı Sınır Kapımızda yapılan ticari faaliyetler çok daha iyi bir yere gelecektir. Bu da hem ilimiz hem de bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.

“İran tarafında yaşanan yol sorunu çözülmeli”

İran tarafından yaşanan yol sorununa da değinen Başkan Aras, “Umarım İran tarafı da kısa süre içerisinde bu sorunu çözer ve bu noktada yapılan çalışmalara katkı sağlar. Bu adım inşallah bölgemizle de sınırlı kalamayarak ülkemizin ihracat rakamlarına da ciddi bir ivme kazandırır. Bizler de MÜSİAD olarak batı illerimizde bulunan derneğimizin üyelerine bunu iyi bir şekilde anlatacağız. Bu anlamda İran ile yapılacak olan ticarette mutlaka ilimizin tercih edilmesi noktasında kendilerini teşvik edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kapıların aktif bir şekilde hizmet vermesinde fiziki koşulların önemli olduğuna değinen Aras, şunları söyledi:
“Eğer fiziki koşullar iyi değilse oradaki ticari hacim de istenilen düzeye erişemiyor. Ağustos 2016’da bakanlığımızca temeli atılan binamızın 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması söz konusudur. Açıldığı günden bugüne kadar kör-topal yürütülen çalışmalar bu sayede yeni bir ivme kazanacak.”

Yıllarca sınır kapısında yaşanan sıkıntılarla mücadele ettiklerini anlatan TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise, atılan bu adımın son derece önemli olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz uluslararası statü almamız, gümrükleme işlemlerinin de burada yapılaması anlamına geliyor. Hâlihazırda burada gümrükleme işlemleri ya Esendere ya da Doğubayazıt’taki kapılara yönlendiriliyordu. Bu statü alındıktan sonra bu sorun ortadan kalkmış olacak. Burada önemli sorunlardan bir tanesi olan turistlerin geçişlerinde yaşanan sorunlar da bu sayede inşallah minimize edilir. Tabi bu modernizasyon çalışmasının tamamlanmasıyla mümkün olabilecek” dedi.

“Bacasız sanayimiz daha gür bir şekilde tütecek”

Şu anda 8 saat hizmet veren Kapıköy Sınır Kapısının bu sayede 24 saat hizmet vereceğini de sözlerine ekleyen Özgökçe, “Bu da daha çok İranlı turistin ilimize gelmesi anlamına geliyor. 2016 yılı içerisinde ilimize gelen 1 milyon civarındaki turistin neredeyse yarısını İranlı turistlerimiz oluşturmaktadır. Bu sayının daha da artacağı kanaatindeyim. İnsanların burada sıkıntısız geçiş sağlamasının elbette olumlu geri dönütleri de olacak. Bu kapımızın modernize bir şekilde 24 saat hizmet verdiğini düşündüğümüzde turist sayısında yüzde 300’ün üzerinde bir artışla bu bacasız sanayimizin daha da gür bir şekilde tütmesi anlamına gelecektir” diye konuştu. (iha)

Editör: Wan Haber