24 Şubat 2020 13:03

Depremin yıktığı Van’da yurttaşlar: Kış şartlarında çadır yetmiyor, konteyner lazım

Depremin vurduğu Van’ın köylerinde yurttaşlarla görüştük: Kış şartları devam ediyor, gönderilen çadırların yeterli olmayacak, konteyner gönderilmeli.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

İran’ın Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde Van’ın Başkale ilçesine bağlı köylerde yıkımlarla birlikte 9 kişi hayatını kaybetti ve 37 kişi yaralandı. Deprem sonrası evleri yıkılan yurttaşlar, kış şartlarının devam ettiğini, gönderilen çadırların yeterli olmayacağını söyleyerek, konteyner gönderilmesini istedi. 

"ÇADIRDA KALINACAK GİBİ DEĞİL"

Böğrüpek Mahalle Sakini Cengiz Uluç, “Buradaki barınma sorununu çadır çözmüyor. Burada yaza kadar kar var yerde. Buraya konteyner lazım. 4 köyde de fazlasıyla yıkım var. Yaklaşık 200-250 hane var diyebilirim. Bu köylerin hepsi kalabalık köyler. Dün herkes dışarıdaydı. Çadırlarda kalınacak bir durum değil. Bu hayvanlara yer yapılması lazım, buradaki insanların tek geçim kaynağı hayvancılık, bazıları yaralarını bırakıp hayvanlarına bakıyor. Buraya yemek gelmesi lazım, insanlar korkudan eve giremiyor. Çadır dışında bir şey gelmiş değil” dedi.  

İNSANLAR ISINMAK İÇİN ATEŞ YAKIYOR

Gelenler Köyü Muhtarı Özcan Işık, “Yıkılan Gelenler Mahallesi’ndeki 100 haneye 25 çadır gelmiş. Millet hep dışarıda bu kışta. Bütün mahalle zarar gördü, yıkıldı. Bu köy tarihe karıştı artık. Herkes arazi içinde, hayvanların çoğu öldü. 12 yaralımız vardı. Van’a gönderdik. Dün bakan geldi, her şeyiniz gelecek dedi, bir şey yok. Aciliyetimiz çadır, insanlar ateş yakıyor ısınmak için. 25 çadır geldi, 2-3 çadır kurup gittiler işimiz var deyip. Çadır kuramadık, 25 çadırı 100 hane yapsın?​” diye sordu.

"BİR ÖNCE İNSANİ YARDIMLAR ULAŞTIRILMALI"

Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Bilmez, incelemeye gittikleri köylerden Güvendik köyündeki evlerin neredeyse tamamının hasar gördüğünü belirterek, “Yapıların tamamı yığma yapılar ve bu yapıların yüzde 90’ı hasar görmüş, yıkılmış ya da yıkılmak üzere. 110 hanelik köye 24 çadır gelmiş durumda. Bugün de (dün) dağıtılmak üzere yol üzerinde çadırlar var. İnsanlar yardım bekliyor barınma noktasında. Köylülerin çoğu dışarıda kalmış. Hasar ciddi boyutlarda. Bir an önce insani yardımların ulaştırılması lazım. Barınma, ısınma, yiyecek, giyecek ihtiyaçlarının ulaştırılması lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İTÜ’de “Sen Depreme Hazır mısın?” paneli

SONRAKİ HABER

Mücahit Göker, 28 Şubat'ta Kadıköy’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...