Van'da 4 gazeteciye "örgüt üyeliği" davası

Van'da iki köylünün helikopterden atılıp işkence gördüğü yönündeki beyanları araştırıp haberleştirdikten sonra, 9 Ekim’de tutuklanan 4 gazeteci hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Van'da iki köylünün  helikopterden atıldığı yönündeki bulgu ve iddiaları haberleştirdikten sonra 9 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abı, gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan Mezopotamya Ajansı Muhabiri Zeynep Durgut hakkındaki soruşturma tamamlandı. 

Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlaması yöneltilen gazetecilerin 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

14 sayfalık iddianamede, PKK ve KCK’nın kuruluşu ve amaçlarını ayrıntılı olarak anlatan savcı, tutuklu gazetecilerin KCK sözleşmesinde geçen Basın Komitesi’ne bağlı kuruluşlarda çalıştıklarını iddia etti. İddianamede yer alan İstihbarat Şube Müdürlüğü raporunda, Mezopotamya Ajansı, Sterk TV, Jinnews ve Yeni Yaşam gazetesinin, PKK’nın Basın Komitesine bağlı hiyerarşik yapıda bulundukları, çalışanların da komitenin talimatları ile hareket ettikleri iddiasına yer verildi. 

İddianamede gazetecilerin  evlerine yapılan operasyonda  ele geçirilen materyallere de yer verildi. Gazeteci Adnan Bilen'in dijital materyallerinde Abdullah Öcalan ve PKK flamasının bulunduğunu ifade eden savcı, ajandasında ise bir suç unsuruna rastlanmadığını kaydetti. İddianamede, Bilen’in teknik takibe takılan konuşmalarında, haber yapmak için görüşme gerçekleştirirken kendini Mezopotamya Haber Ajansı’nda gazeteci olarak tanıttığının tespit edildiği de yer aldı.

İddianameyi hazırlayan savcı, gazeteci Şehriban Abı’nın evinde yapılan aramada ele geçirilen çalıştığı ajansın basın kartını da suç delili olarak saydı. Savcı, Abı’nın da diğer gazeteciler gibi haber kaynaklarıyla konuşurken kendini Jin News Haber muhabiri olarak tanıttığını belirtti.

İddianameyi DW Türkçe’ye değerlendiren gazetecilerin avukatı Murat Timur, bu dosyanın politik nedenlerde açıldığını söyledi. Müvekkilleri hakkında soyut iddialar dışında bir delil olmadığını ifade eden Timur, 14 sayfalık iddianamenin neredeyse tamamının politik anlatımlardan oluştuğunu kaydetti. 

Tutuklu gazetecilerin üye olduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ise iddiaları “komik” olarak değerlendirdi. Dernek Eş Başkanı Serdar Altan, gazetecilerin Van’da iki köylüye işkence edilmesine dair yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandıklarını söyledi.

(DW Türkçe)

Kategoriler

Güncel