Van Parasını Neye Harcıyor?

Van Parasını Neye Harcıyor?
Avrupa’yı Orta Doğu’ya bağlayan kapı olan ve geçmişi ile önemli bir konumda olan Van, ülke genelinde olduğu gibi ekonomik sorunlar yaşıyor. Peki, Van’da yaşayan insanlar yaşanan ekonomik krizlere rağmen en çok harcamayı neye yapıyor? İşte cevabı.

Avrupa’yı Orta Doğu’ya bağlayan kapı olan ve geçmişi ile önemli bir konumda olan ’da yaşayan insanlar yaşanan ekonomik krizlere rağmen en çok harcamayı neye yapıyor? İşte cevabı.

Türkiye’de yaşayan 82 milyonu aşkın insan giyimden eğlenceye, yiyecekten gezmeye ve daha birçok alanda harcama yapıyor. Özellikle konut ve kiraya yapılan harcamanın yüksek olduğu Türkiye’de gıda ve alkolsüz içeceklere ile ulaşıma da büyük harcamalar yapılıyor. Peki,  1 milyon 100 bini aşkın nüfusa sahip olan ’da...

ERDEM: EĞİTİME HARCAMA YAPIYORUM

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Murat Erdem harcamalarla ilgili şunları söyledi. “En çok harcamalarımı çocuklarıma, özellikle kızlarıma yapıyorum. Çocuklarımın eğitimine çok önem verdiğim için en büyük harcamayı da eğitime yapıyorum. Giyim, defter, kitap gibi harcamalar. Gelirim şu anda aldığım maaşa göre yetiyor. Ancak çok iyi bir durumda mıyım derseniz, sadece kendimizi geçindirebiliyoruz diyebilirim.”

KAYA: GEÇİMİMİZ ÇOK ZOR

Süleyman Kaya isimli vatandaş ise birçok alanda harcama yaptığını söyledi. Kaya, “Her şeye harcama yapıyoruz. Elbiseden tut yemeğe kadar, giyimden diğer harcamalara kadar her alanda harcamalarımız oluyor. Serbest meslek ile uğraşan benim gibi birisi için yapılan harcamalarımız ne yazık ki çok fazla. 6-7 öğrenci okutuyorum. Bu giderlerimize ek olarak bir de eğitime harcamalarım oluyor. Hal böyle olunca geçimimiz çok zor oluyor. Allah yardımcımız olsun.” İfadelerini kullandı.

KIRMIZ: KENDİM İÇİN BİR ŞEY YAPAMIYORUM

Harcamasını en fazla evine yaptığını ifade eden İrfan Kırmız şöyle konuştu: “En çok paramı ev ihtiyaçlarına harcıyorum. Trafik cezalarına çok fazla para ödüyorum. Çünkü trafik cezaları baya bir ağır olmuş. Örneğin, adam arabasıyla gidiyor uzun yol şoförü, sigara içtiği zaman ceza alıyor. Evinden çıkıp çarşıya geldiği zaman, emniyet kemerini bağlamadığı için yine ceza ödüyor. Ona bakarsanız halk otobüsündekiler 70 kişiye kadar yolcu alıyor ve hiçbirinde emniyet kemeri yok. Onlara ceza yazılmıyor, bize yazılıyor. Gelirim yetmiyor. Kendim için özel harcama yapacak fırsat kalmıyor. Ancak ev ihtiyaçları, kendi araç ihtiyaçlarımız sadece bunlarla ilgilenmekten kendimiz için bir şey yapamıyoruz.”

AKYÜZ: GİYİME HARCAMA YAPIYORUM

En fazla harcamayı giyime yaptığımız belirten İbrahim Akyüz, “En çok aksesuar, giyim ve ayakkabıya harcama yapıyorum. Gelirim bana yetmiyor. Türkiye’deki koşullara göre hiç kimseye yetmiyor. Gelirimi sadece kendim için harcayabiliyorum. Onun dışında bir harcamam yok. Ancak bu ileride olmayacak anlamına gelmiyor. İleri de harcamalarım arttığımda acaba gelirim, harcamalarımı karşılayacak mı? Gelecekte bunu da görmüş olacağım.” Dedi.

AKIN: YETTİĞİ KADAR HARCIYORUM

Öğrenci olduğunu söyleyen Aysun Akın, gelirine göre harcama yaptığını dile getirdi. Akın harcamalarıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Şu anda çalışan değil öğrenciyim. Var olan paramı en çok yeme ve içmeye harcıyorum. Gelirim hesabımı bilirsem bana yetiyor. Bende ona göre bir harcama yapıyorum çünkü. Kendim için çok özel bir harama yapamıyorum. Özellikle bu aşama yapamıyorum. İleri de iş sahibi olursam ya da olmazsam nasıl bir harcama yaparım onu da zamanla göreceğim.”

“ASGARİ ÜCRETLE NASIL GEÇİNİR?”

Genel harcamalarını ev için yaptığını ifade eden bir vatandaşta, “Harcamalarım en çok ev ve mutfak için oluyor. Eskiden bin lirayla 3 aylık mutfak ihtiyaçlarını rahatlıkla alabiliyordum. Maalesef şu an bin lirayla 2 poşet ya alıyorum ya da alamıyorum. Gerçekten geçim çok zor. Bu konuda Allah vatandaşın yardımcısı olsun. Gelirim 3 bin lira ama yetmiyor maalesef. Kira, elektrik, su faturası, okul harçlığıdır yetiştiremiyorum bir türlü. Kendi kişisel ihtiyaçlarım için bir harcama yapamıyorum. Bakın ayakkabı alacak param bile yok. Peki, çalışmayanlar ne yapsın? Asgari ücretle çalışan garibanlar ne yapsın? Nasıl geçinsin? Merak ediyorum yani. Birde şu var. Diyorlar ki asgari ücret bir insanı rahatlıkla geçindirebiliyor. Bu asgari ücreti yürürlüğe koyan gelsin bakalım asgari ücretle ne kadar geçinebilecek. Bir söylesin bizde ona göre anlayıp, hareket edelim.” Şeklinde konuştu.

VATANDAŞ DERTLİ

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Ayşe Öztürk en fazla harcamayı alışverişe yaptığını söylerken, Rıdvan Yaşar ise “En çok harcamalarımı gündelik ihtiyaçlar üzerine yapıyorum. 3 tane çocuğum var. Çocukların gideri için harcıyorum. Kiracıyız. Asgari ücretle çalışıyorum. Gelirim bana yetmiyor. Kendi kişisel ihtiyaçlarım içinde çok az harcama yapabiliyorum.” diye konutu. Melih Dolas ise harcamalarıyla ilgili şöyle konuştu: “Harcamalarımı en çok gıda ve sağlık üzerine yapıyorum. Şu an çalışmıyorum. Gelirimiz bize yetmiyor. Çocuğum yok. İki kişiyiz ama yinede yetmiyor. Zorlanıyoruz. Kirada oturuyorum.” Derken, Nurullah Yalçınkaya ise, “Günümüzün şartlarına göre maalesef ki aldığım gelir yetmiyor. Gelirimi en fazla yakıt, çocuk giyim ve evin temel ihtiyaçları için kullanıyorum. Kendimiz için ancak 4, 5 sene önce aldığımız eşyaları kullanabiliyoruz. Ev kendi evim 2-3 sene önce aldım ama şimdi kim almaya kalksa günümüzün şartlarında imkansız.” Diye konuştu.

ÇAL: İDARE EDENLERİN SUÇU VAR

Yüksek vergilerden şikayetçi olan Sinan Çal ise harcamalar ve ekonomik durumu şöyle özetledi: “Vergiler sayesinde pek bir harcama yapamıyorum. Ülke idaresini zayıf görüyorum. Bu ülke böyle yürümez. Daha iyi idarecilerin gelmesini istiyoruz. Oradan, buradan kes olmaz. Böyle bir şey hiçbir idarede yok. Şu an emlak işi yapıyorum. Gelirim Allaha kalmış. Evim kendime ait. Bu yaşa kadar geldim ama hala evlenemedim. Böyle bir ülkede utanıyorum. Bir iş tutturamadık. Her şey dalavere, rüşvet, üçkağıtçılık. Başka bir ülkede böyle bir yaşam tarzı yok. Güvenlik işi de yaptım, emlak işi de. Şu anda her şey boş. İnsanlarda para yok. Bu ülkeyi idare edenlerin suçu var.”

YENİ DOĞU GAZETESİ: MECNUN ÇALİ - ÖZEL HABER