Bölge Gazetesi'nden Bişar Ulutaş imzalı habere göre; Van'ın Edremit İlçesi Kıyıcak bölgesinde inşa edilen Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları gerekçe gösterilerek köprülü kavşak yapılması ve bu çalışmalar esnasında gölün yaklaşık 60 metre doldurulması çalışmalarına hukuktan yanıt geldi.  Açılan davayı inceleyen Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, oy birliği ile söz konusu kavşak çalışmalarının ve dolgu çalışmalarının durdurulmasına karar verdi. Ancak buna rağmen çalışmaların devam ettiği görülüyor.

Van'da onca önemli bölgeye köprülü kavşak yapmayan Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün, Edremit-Gevaş arasındaki bir alana sırf kendi kurumu ve lojmanlar olacak diye köprülü kavşak yapması, üstelik bunu da gölü doldurarak yapması tepki toplamıştı. Köprülü kavşağın yapıldığı bölgedeki konut sahipleri de söz konusu çalışmaların durdurulması için hukuk savaşı başlatmıştı. 
Yapılmak istenen kavşak için Van Gölü'nün yaklaşık 60 metre içe doğru doldurulmaya çalıştığı görülürken, söz konusu çalışmaların doğayı tahrip ettiği belirtilmişti. 

MAHKEME ÇALIŞMALARIN DURDURULMASINA KARAR VERDİ?
Kavşak çalışmalarının durdurulması için çeşitli kurumlara ve mahkemeye sunulan yazı ve şikayetlerin ardından sonuca gidildi. Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi dava konusu projenin mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı ve mülkiyet hakkının özünü doğrudan etkileyeceğine karar verdi. 
2014/1245 Esas nolu Kararda şu ifadeler yer aldı:

 "Dava konusu yol projesinin dava konusu parselin sınırlarına girmediği halde kamulaştırma sınırının geniş tutulduğu, mevcut yapılaşmayı ve bahçe düzenini korumak adına kamulaştırma sınırının değiştirilmesi gerektiği,

 Dava konusu yol projesi kapmasındaki bağlantı yoluna ait doldurma ve köprülü kavşak yapımının bulunmadığı, onaylı 1/1000'lik imar planı bulunmadan sahil doldurma ve köprülü kavşak yapımını ihtiva eden projenin yapılamayacağı, 

Van Gölü'nün yaklaşık 53. M. Doldurulmasıyla yapılacak olan köprülü kavşak yapılmasına ilişkin projenin bir zorunluluk olmadığı ve ayrıca yapılabilmesi için ÇED Raporuna gereksinim duyulduğu, dava konusu projenin kavşak düzenlemesi ve kamulaştırma sınırının düzeltilmesi ile revize edilmesi gerektiği, görüş ve kanaati belirtilmiş olup, bilirkişi raporu mahkememiz kararına da esas alınabilir nitelikte olduğu görülmüştür. 

Bu durumda, uyuşmazlık konusu projenin, dava konusu parselin sınırlarına girmediği halde kamulaştırma sınırının geniş tutulduğu, sahil doldurma ve köprülü kavşak yapılmasını içeren Projenin yapılabilmesi için 3621 sayılı kıyı kanunu uyarınca gerekli olan onaylı imar planının bulunmadığı, bu nedenle yapılan projenin şehircilik ilkelerine, kamu yararına, planlama tekniklerine ve 3621 sayılı yasa hükümlerine, uygun olarak hazırlanmadığı bilirkişi incelemesi ve yapılan keşif sonucunda anlaşıldığından projenin revize edilmesi istemiyle yapılan itiraz başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. 
Öte yandan, dava konusu projenin mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı ve mülkiyeti hakkının özünü doğrudan etkileyeceği açık olduğundan, projenin uygulanması durumunda davacılar yönünde telafi güç ve imkansız zararların oluşa bileceği de tabidir. 

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içersinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 06.08.2015 tarihinde oy birliği ile karar verildi" ifadelerine yer verdi. 

3-337.jpg

"ONBİNLERCE İNSANIN KULLANDIĞI KURUM BİNALARININ ÖNÜNE YAPILMAYAN KAVŞAK NİÇİN BURAYA YAPILIYOR"

Bölge Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan vatandaşlar ise Van'da çok sayıda vatandaşın kullandığı çok önemli noktalara köprülü kavşak yapılmazken, Edremit-Gevaş arasındaki çok az kişinin kullanacağı bu mevkiye köprülü kavşak yapılmak istenmesine, üstelik gölün de doldurulmak istenmesine anlam veremediklerini dile getirdi. Van YYÜ Üniversitesi'nde öğrenci ve personel yaklaşık 30 bin insanın olduğunu ve buna rağmen üniversite kavşağının üç-beş sinyalizasyon ışığı ile idare edildiğine dikkat çeken vatandaşlar, yine Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ve hemen yanında yapın yeni hastanenin bağlantısı için de herhangi bir köprülü kavşak yapılmadığını, buraların da sinyalizasyon ışığı ile idare edildiğini ifade ettiler. 

İpekyolu Devlet Hastanesi, İl Özel İdare Kavşağı, Eski Karayolları Kavşağı, Otogar Kavşağı ve onbinlerce insanın barındığı TOKİ kavşağı gibi birçok noktada, sinyalizasyon ışığı bulunurken, Edremit'te birçok insanın işinin bile düşmediği, müteahhitlerin girip çıktığı ve personellerin kullandığı bir kurumun kendisine köprülü kavşak yapmak istemesi ve bunu yaparken birçok hukuki noktaya da riayet etmediğini anlatan vatandaşlar, söz konusu uygulamanın doğru olmadığını ifade ettiler. 
Vatandaşlar, köprülü kavşak için denizin doldurulması ile ilgili, 'Acaba ileride karayolları burada kendisine sosyal tesis mi yapacak?' sorusunu da soruyor.

4-268.jpg

Öte yandan yazı yazılan Mimarlar Odası, Edremit Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi ve birçok bilirkişi de söz konusu uygulamanın doğru olmadığını, çalışmalar için ÇED raporunun olmadığını, kavşak yapımının zorunluluk içermediğini ve projenin imar düzenlemesi yapılmadan uygulanamayacağını açıkladılar.

Editör: Wan Haber