Yalova Musıki Derneği olarak, her sezon yaklaşık 5 salon konseri, 3’te açık hava konseri veriyoruz. Konserlerimiz derneğimizin kurulduğu ilk yıllarda salon yokluğundan restoran, sinema, düğün salonu gibi mekanlarda verilmekteydi. Verdiğimiz konserimizi  yıllardır takip eden Yalova’lı kültür ve sanat insanları ile bu konularda yetkililere Yalova’nın en büyük ihtiyaçlarından birinin çok amaçlı bir Kültür Merkezi olduğu görüşlerimizi ilettik. Yetkililer de bunun farkındaydı ama uzun yıllar bu sorun çözülemedi .

Bu sorun 1997 yılında Yalova valisi olarak atanan Nihat Özgöl ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın deprem sonrası yaptığı girişimler sayesinde eski Halk Eğitim Merkezi binasının yıkılıp yenisinin yapılması ile kısmen çözülmüş oldu. Halk Eğitim Merkezi binasının yıkım aşaması başlı başına bir yazı konusu olabilecek kadar sorunlu olmuştu.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi Özgecan Salonu , Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’ndan sonra yapılan ikinci konser salonumuz oldu. İlk salonun yapılmasına öncülük yapan dönemin valisi sayın Nihat ÖZGÖL‘ün  vefatı ( 17.02 .2017 ) benim bu anıları hatırlamamı sağladı. Sayın valimize Allah’tan rahmet diliyorum. Nihat bey uzun bir süre Yalova’da vali olarak görev yaptı. 1999 Marmara Depremi onun döneminde yaşandı. Valimizle acı tatlı pek çok anımız oldu .

Valimizle Türk Musıkisine olan sevgisi sebebiyle çok yakın çalışma imkanımız oldu, benim ve Yalova Musıki Derneği’nin pek çok etkinliği onun sayesinde ilimizde ve Türkiye çapında ses getiren organizasyonlara dönüşmüştü. Bu etkinlikler ve anılar ileri yazılarımızın konusu olacaktır. Kendisini rahmetle anıyor kederli ailesine tekrar baş sağlığı diliyorum.

Halk Eğitim Merkezi yapıldıktan sonra, kullanmaya başladıkça pek çok eksiklik her konser sonrası gündeme geliyordu. Kulislerinin çok küçük olması, sahnesinin dar oluşu , ses ve ışık sistemindeki eksiklikler, teknik imkanların kısıtlı olmasının tartışmaları Raif Dinçkök Kültür Merkezi yapılana kadar sürüp gitti. Proje aşamasında göz ardı edilen konular daha sonra büyük sıkıntılara sebep olmaktaydı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin 14 Şubat 2008 günü kuru ve soğuk bir havada yapılan temel atma törenine  büyük bir sevinç ve heyecanla katılmıştım. 10 dönüm arazi üzerine kurulacak merkezin çok uzun yıllar bu kentin ihtiyaçlarına çare olacağını düşünüyordum. Temel atma törenine dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’da katılmıştı. Bakan temel atma töreni için kurulan sahneden konuşmaya yapmaya hazırlanırken, ben de hemen ön sırada oturan dönemin Aksa Fabrikası Genel Müdürü Mustafa Yılmaz’ın omuzuna dokundum ve bana doğru döndüğünde ‘’ Mustafa Bey, beni Akkök Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök Bey ile tanıştırır mısınız’’ dedim. ‘’ Tamam tanıştırayım ama neden tanışmak istiyorsun diye sorarsa ne diyeyim ‘’ diye bana sorunca, ben de ona ‘’ Akkök gurubunun yaptıracağı bu kültür merkezini en çok kullanmaya aday olan biri olarak ona özel olarak teşekkür edeceğim ‘’ deyince, o da bir ön sırada oturan Ömer Dinçkök Bey’le beni tanıştırdı. Ömer Dinçkök Bey’e kentimiz için çok önemli olan bu tesisin yapımı için teşekkür ettim.

Tesisin yapımı aşamasını bütün safhalarında yakından takip etme şansım oldu. O dönemlerde Yalova Belediye Konservatuar Müdürlüğü görevini üstlenmiştim . Tesisin yapımı ilerledikçe benim hayallerim de sönmeye başladı. 10 dönüm alan içinde 600 kişilik olarak planlanan salonun sahnesinin küçük olması sebebiyle ek tadilat planıyla sahnenin genişletilmesi sonucu salon küçültüldü ve 450 kişiye düştü. Halk Eğitim Merkezi Konferans salonu zaten 350 kişilikti, bu dev alana yapıla yapıla 450 kişilik bir salon yapıldı. Yalova’nın ihtiyacı 1.500 kişilik bir salondu ve bu, o alana yapılabilirdi. Ne yazık ki koca bir alan işlevsiz eklentilerle dolduruldu. Günümüzde ne sergi salonu ve ne de diğer mekanlar amaçları doğrultusunda çalışamıyor.

Ömer Dinçkök Bey ile tanışmamız bu şekilde oldu ve ona o gün orada Yalova için çok önemli bir eserin yapımına ön ayak oldukları için şahsım ve derneğimiz adına teşekkür etmiştim. Ömer Dinçkök Bey ile daha sonra bir karşılaşmamız daha oldu, o da rahmetli Selçuk Ergin’in İstanbul‘daki cenaze törenindeydi, orada da pek yeri olmadığı için bu konu ile ilgili kısa bir sitemde bulunabildim.

Aksa Fabrikası içine inşa edilen Termik Santralin diyeti olarak Yalova’ya sunulan bu Kültür Merkezi şimdi bu imkanlar dahilinde uzun yıllar kültüre ve sanatımıza ev sahipliği yapacaktır.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu RDKM, yapıldıktan sonra eski cazibesini kaybetti. RDKM hem kapasitesi, hem teknik donanımı, hem de park sorununun olmaması sebebiyle tercih ediliyor. Salonun kültür ve sanat etkinliklerinde, bizim gibi kurumlar tarafından kiralanması yönünde Yalova Belediyemiz’in yaklaşımını da takdir ediyor ve yetkilileri kutluyorum.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nun kültür sanat etkinlikleri için kiralanma şartlarının daha cazip kılınmasının bu kent için daha faydalı olcağını düşünüyorum. Netice itibarı ile bu iki salonun aktif olarak kullanılması önemlidir.

Kentimizin kültür ve sanat insanları ile bu konularda yaptığımız tesbitlerimizin bir kısmı bu konulardı, bir kısmı da Özgecan Salonu’nda mevcut teknik donanımın revize edilmesi yönünde Belediyemiz’in çok kıymetli yetkililerine bir ricamız olacak. Ses, ışık, havalandırma, kulis ve fuaye şartlarının daha da iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konularla ilgili gözlemlerimizi ilgililerine yazılı olarak sunmanın daha faydalı olacağını düşündük.