Vali Taşbilek’ten rahatlatan ‘siyanür’ açıklaması

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, dün akşam merkez Karamustafa köyündeki maden işletmesinde bozundurma tankından atık barajına taşıma yapan borunun kopması ve kirli suyun dereye karışmasıyla ilgili laboratuvar sonuçlarına göre siyanür açısından bir problemin söz konusu olmadığını söyledi.

Vali Taşbilek’ten rahatlatan ‘siyanür’ açıklaması

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, dün akşam merkez Karamustafa köyündeki maden işletmesinde bozundurma tankından atık barajına taşıma yapan borunun kopması ve kirli suyun dereye karışmasıyla ilgili laboratuvar sonuçlarına göre siyanür açısından bir problemin söz konusu olmadığını söyledi.

Gümüşhane’de Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında 2019 yılı 3.dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı.

“Milletimizi tedirginliğe sokacak, tedirgin olmalarını gerektirecek önem arz eden bir şey yok”

Toplantıda yaptığı konuşmada yatırımları anlattıktan sonra dün akşam saatlerinde merkeze bağlı Karamustafa köyündeki maden işletmesinin atık barajına giden kirli su borusunun kopması sonucu kirli suyun yağmur sularını toplayan kanala dökülmesi ve oradan da dereye inmesiyle alakalı bir durumun söz konusu olduğunu hatırlatan Vali Taşbilek, “Olayın haber alınmasıyla ilgili kurumlar gerekli çalışmayı yaptı. Arkadaşlarımız gece gerekli olan bütün çalışmaları yaptı. Bütün tahlilleri, numuneleri alarak laboratuvarlara gönderdi. Siyanür açısından Koza Altın Madeni bir çalışma yaptı, diğer ağır metaller açısından ise numuneleri Trabzon'daki laboratuvarlara gönderdik. Allah'a şükür yapılan laboratuvar çalışmasında insan sağlığı için belirtilen parametrelerin 10'da 1'i civarından bir şey gözüküyor ama oda önemsenmeyecek boyutta. Biz gece yarısı bütün arkadaşlarımızı da orada görevlendirerek, köylerimizdeki vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Şuan elimizdeki laboratuvar sonuçlarına göre siyanür açısından asla bir problem söz konusu değil.  Diğer ağır metaller ile ilgili de laboratuvarlarımız çalışıyor. Onun sonucunu da vatandaşlarımla paylaşacağız. Şuan itibariyle milletimizi tedirginliğe sokacak, tedirgin olmalarını gerektirecek önem arz eden bir şey yok” dedi.

“Herkesi çalışırken ciddiyete ve işlerini doğru yapmaya davet ediyorum”

Olayla ilgili idari soruşturma da başlatıldığını kaydeden Vali Taşbilek, “Arkadaşlarımız ivedi müdahale ettiler. Herhangi bir sıkıntı, olumsuzluk yok. Doğan sıkıntıyla ilgili bizim açımızdan idari soruşturma başlatıldı, takip ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Tedbiren vatandaşlarımızı hayvanlarınıza su içirmeyin ve sulama yapmayın diye uyardık. Herkesi çalışırken ciddiyete ve işlerini doğru yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.
 

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2019, 21:07

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
YORUMLAR
yasar
yasar - 5 yıl Önce

insanların sağlığı önemsenmiyor.

Yeter artık
Yeter artık - 5 yıl Önce

İnsanların hayatı bu kadar mı ucuz. Bu nasıl bir iş. Çanakkakedeki madenlerde çıkarılan malzemeler gümüşhanedeki siyanür havuzlarında arıtılıyor diye duymuştum. Bergamalılar kadar olamadık. Bir iki defa gazetede gündeme getirenler dahi sesini soluğunu kesti. Acep nedendir. Bu şehir bizim. Bu işin sağı solu yok. Yazdıklarım siyasi malzeme olarak düşünülmesin. Bu bir partinin değil şehrin meselesidir. Bu, bu şehirde yaşayan herkesin çocuklarına torunlarına borcudur. Neden büyük haber kanallarında bununla ilgili haberler, eylemler yapılmıyor. Bu şirketler devletin değil, şahısların. Neden bunlara kimse dur demiyor. İşçilerin aldığı iki bin lira onların çocuklarının da bizim çocuklarımızın on yıl sonrasında hastane masrafını yetmeyecek. Kimse bunları düşünmüyor mu. Gitsinler insan olmayan bir yerde havuzlarını kursunlar çok mu zor. Ama maliyet artıyor doğru ya. İnsan maliyeti bu şehirde para maliyetinden daha ucuz.

Handan Gürler Akçay
Handan Gürler Akçay - 5 yıl Önce

Bir İkisu Köyü sakini olarak vadide bulunan iki maden ocağı yakınından sudan, karadan ve havadan (havuzlarda biriken atıklardan buharlaşma ektisi için), alınacak örnekleri ODTÜ gibi bir devlet üniversitesine gönderip sonuçları kamuoyuna paylaşmanız bizi gerçekten rahatlatacaktır. Bölgemizdeki kanser olaylarında ki artış Çernobil'den mi yoksa madenlerden mi hep beraber anlayalım.

M. Şeker
M. Şeker - 5 yıl Önce

Yazık çok yazık hele ki bunlara inanan saflara ... çocuklarınızı zehirlendiklerini ne zaman anlayacaksınız

SIRADAKİ HABER