Tarım öğretiminin 171'inci yılı dolayısıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi'nde kutlama programı düzenlendi. OMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu'ndaki programa; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan, Toprak Mahsulleri Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Sait Bilgiç, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Tarım İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, öğretim görevlileri, öğrenciler, çiftçiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

TÜRKİYE TARIM ÜLKESİ
Programda açılış konuşması yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Türkiye bir tarım ülkesi. Eğer Türkiye kalkınacaksa, Türkiye geleceğe umutla bakacaksa tarıma ve tarıma dayalı sanayiye bakacaktır" dedi. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç de, tercih bakımından son yıllarda popüler mesleklere doğru bir kaymanın olduğunu belirterek, "Tabii az tercih edilen mesleklerde tercih sayısını artırmak için mezunların iş bulabilme oranını artırmak gerektiği açık bir gerçek. Tercih edilebilirliği artırmak adına mühendislik gereken alanlarla gerekmeyen alanı birbirinden ayırmak adına bunları da tartışmak gerekir mi diye düşünüyorum. İnsan kaynağı ve mali kaynakların daha verimli kullanılması bakımından bunları düşünebiliriz" diye konuştu.

AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ
Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan ise, "Ülkemizde her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bugün baktığımızda 2005 yılından beri Avrupa'da tarımsal hasıla anlamında birinci sıradayız. Dünyada da ilk 10 ülke arasında yer almaktayız. İhracatımız her geçen gün artmakta" şeklinde konuştu.

EĞİTİM TARLADA OLMALI
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, mesleğiile ilgili her şeyi uygulamalı olarak öğrenmeye çalıştığını belirterek, "Muhakkak ve muhakkak mühendislik eğitimi esnasında ayağımıza çizmeleri giymeliyiz ve çamur, batak tarlanın içinde bu eğitimi sürdürmeliyiz. Düşüp diziniz kanaya kanaya, çamura bata çıka, üstünüzün kirlenmesine aldırmadan eğitiminizi sahada tamamlamalısınız. Ancak o zaman çiftçinin halinden anlarsınız. Tarımsal faaliyette olan çiftçimizin, tarladaki rençperimizin gözündeki, 'bu kitabın içinden bir şeyler söyler, ama bizim sıkıntımızdan anlamaz' kanaatini böyle kırabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

RUSÇAYI ÖĞRENMELİYİZ
Yabancı dil konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları kaydetti: "İngilizceyi mutlak surette öğrenmemiz lazım. Bir dille de yetinmemiz gerekiyor. İngilizce var Arapça var. Geçenlerde 'Rusça dilli bir temel lise kuralım' dediğimde eleştirildim. Amerika'nın yaptıklarını hep beraber görüyoruz. Tarımla uğraşacaksak yanı başımızdaki komşuyu ıskalarsak bu ciddi sorun oluşturur. Rusça konuşan 350 milyon insan var. Kapı komşumuzun dilini bilmezsek onlarla anlaşma şansımız olmaz. Onun için bizim Rusçayı öğrenmemiz gerekiyor. Belki bu gün değil ama yarın öbür gün lazım olacak.'

Konuşmaların ardından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 'Tarım Piyasalarına Bakış' adlı sunum yaptı. Plaket ve biniş töreninden sonra Türk halk müziği dinletisi gerçekleştirildi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan da mikrofonu eline alarak 'İki keklik bir kayada ötüyor' türküsünü seslendirdi. Taşan, performansıyla beğeni topladı.

Tayfur KARA