Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Elvın Hasan, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago ve beraberindekilerle birlikte Vali Ahmet Hamdi Nayir'i ziyaret etti.

Devlet Bakanı Dr. Elvın Hasan'ı kapıda karşılayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Devlet Bakanı ile beraberindeki heyeti Valilik makamında ağırladı.

'Yatırım Alanında İstişarelerde Bulunmak İstiyoruz'
Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine dikkat çekerek hepimizin aynı soydan geldiğini, aynı kültürün elçileri olduğunu belirten Bakan Dr. Elvın Hasan, Sakarya'da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını, Kuzey Makedonya'da 80 bin civarında Türk yaşadığını, Sakarya'nın da içinde bulunduğu Marmara Bölgesinde çok sayıda Balkan kökenli yurttaşlarının bulunduğunu, Kuzey Makedonya Kabinesinde tek Türk asıllı Bakanın kendisi olduğunu, Avrupa Birliğine girmek için müzakere tarihi beklediklerini, bu anlamda Kuzey Makedonya'daki yatırım fırsatları ve işbirliği konularında istişarelerde bulunmak için bölgede bir dizi ziyaret gerçekleştirmekte olduklarını ifade ederek Sayın Valimize misafirperverlikleri için de teşekkür etti.

'Balkan Coğrafyasının Ayır Bir Yeri Var'
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Elvın Hasan ve beraberindeki heyeti ilimizde ve valilikte ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, 'Bizim kültürümüzde, tarihimizde Balkanların özel bir yeri vardır. Uzun yıllar birlikte yaşadığımız o coğrafyada bugün hala aynı dili konuşabiliyorsak, bir başka ülkenin Devlet Bakanıyla tercümansız bir şekilde anlaşabiliyorsak, bu gerçekten bizi de sevindiren bir olaydır.

'Sakarya Huzur İklimi İle Herkese Örnek Bir Yer'
Tarımıyla, sanayisiyle, turizm değerleriyle Sakarya'mız, özellikleri olan, güzellikleri olan bir şehirdir. Kafkaslar'dan Balkanlar'a kadar çok değişik coğrafyalardan, değişik kültürlerden insanı bir araya toplamış, Anadolu'nun bir özeti gibi, Balkanlar'dan Kafkasya'ya kadar olan bir coğrafyanın özeti gibi bu huzur ikliminde birlikte yaşıyoruz. Dışarıdan gelen vatandaşlarımız, insanlarımız da, kendi kültürlerini de yaşatarak, diğer kültürlere de saygı duyarak burada huzurlu bir şekilde hayatlarını devam ettiriyorlar. Bizim iyi şeyleri gerçekleştirme yönündeki işbirliklerine ihtiyacımız var. Bizim gönül coğrafyamız dediğimiz Balkan ülkeleriyle elbette ki işbirliğini geliştirmek için her fırsatı değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.

'Dünya Hepimize Yetecek Kadar Büyük'
Uluslararası arenada bir barışa ihtiyacımız var, dünya barışına da ancak uluslararasında gerçekleştirilecek işbirlikleri sayesinde ulaşılabileceğimizi biliyoruz. Sizinle aramızdaki bağlar ve ilişkilerin diğer ülkelere de örnek olmasını diliyoruz. Geliştirilebilecek işbirlikleri çerçevesinde de dünyanın muhtaç olduğu barış ortamına daha kısa sürede ulaşmasını diliyoruz. Bulunduğunuz coğrafya bayağı bir hüzün yaşadı, sıkıntı yaşadı. Her şeyin umduğumuz gibi insana layık, insanımıza layık bir şekilde cereyan etmesini ve Balkanların artık huzuru yaşamasını diliyoruz. Dünya aslında hepimize yetecek büyüklükte, ancak paylaşmaya yanaşmamak ve kavgalar huzurun önünü kesiyor, mutsuzluklar hakim oluyor. Huzurun hakim olacağı en güzel yerlerden birisi olan Balkanlar coğrafyasında sizlerin barış için üzerinize düşeni yaptığınıza inanıyoruz.

'Birbirimize Çok Benziyoruz'
Ülkenizi görmek bana nasip oldu, özellikle Üsküp'te gezerken kendimi ülkemde gibi hissettim. İnsanıyla, tarihi yapısıyla, sokağıyla, çeşmesiyle her şeyimiz benzeşiyordu. Kuzey Makedonya'yı ilk tanıyan ülkelerden birisi de Türkiye oldu. Balkanlar'daki o süreç içerisinde Türkiye de kendi üstüne düşeni yapıp yeni kurulan ve bağımsızlığını ilan eden ülkelere gönlünü açtı ve onları tanıdığını göstererek bir fayda sağlamaya çalıştı' diye konuştu.

Devlet Bakanı Dr. Hasan Sakarya temasları kapsamında Büyükşehir Belediyesi ile SATSO'yu da ziyaret edeceklerini belirtirken, Vali Ahmet Hamdi Nayir de kendilerini her konuda destek olmaya gayret edeceklerini söyledi.