www.cildirgoyce.com

VALİ MASATLI, ARICILARIN DA ELİNİ TUTTU

VALİ MASATLI, ARICILARIN DA ELİNİ TUTTU

Ardahan Valisi ve Serhat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı

     Arıcılık Eylem Planı Çerçevesinde Kafkas Arısı Konağı Proje çalışmaları ile ilgili toplantı yapıldı.

      Vali Mustafa Masatlı Başkanlığında Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Vali Mustafa Masatlı, Vali Yardımcıları Mehmet Kılıç ve Salih Kalkan, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, Ardahan Orman ve Tarım Müdürü Turgay Şişman, KAGEM Müdürü Sinan Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ulaş Karaca ve basın mensupları katıldı.

    Ardahan Valisi ve Serhat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Masatlı´nın yaptığı açıklamaya göre;

     "Valiliğimiz koordinasyonunda yürütülen ?Arıcılık Eylem Planı? kapsamında; 2023 hedefleri doğrultusunda 2020 Yılı Güdümlü Proje Desteğiyle ilgili sunmuş olduğumuz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Serhat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmesine karar verilen TRA2/20/GPD01 /0001 referans numaralı ve ?Kafkas Arı Konağı?  isimli proje uygulama süresi 24 ay olup, Projenin toplam bütçesi 4.200.000 TL dir. % 71,42´i olan 3.000.000 TL´si Serhat Kalkınma Ajansı, %28,80´i olan 1.000.000 TL´si proje ortağı Ardahan İl Özel İdaresi tarafından, % 4,76´sı olan 200.000 TL´si KAGEM tarafından karşılanacaktır. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü Projenin diğer ortaklarıdır. Ardahan ilindeki ve Türkiye´de ki tüm arıcılık sektörü faydalanıcı konumundadır.

    Proje ile Ardahan arıcılığında verimin ve katma değerin arttırılması, coğrafi işaret tescilli Ardahan Çiçek Balı´nın kontrol, analiz, tanıtım ve pazarlamasının yapılması, alternatif arı ve apiterapi ürünlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi, kadın ve gençlerin arıcılık sektörüne katılımı ile sosyal ve ekonomik hayatta daha geniş yer almalarının sağlanması ve Ardahan´ a gelen arıcı ve ziyaretçiler için alternatif bir eğitim ve ziyaret alanı oluşturulması amaçlanmaktadır.

    Yukarıda belirtilen amaç ve gerekçe doğrultusunda 846 m2´lik Kafkas Arı Konağı projesi; arı ürünleri ve arı sağlığı analiz laboratuvarları, eğitim-konferans salonu, toplantı salonu, ürün tanıtım-satış ofisi, arıcılık müzesi (gözlem kovanları, herbaryum, sanal gerçeklik, maketler, bilgi panoları vs.) ve çalışma ofislerinden oluşmaktadır.

Proje Sonrası Hedeflenen Sonuçlar;

  • Ardahan iline ve ülkemize arıcılık üzerine mevcut faaliyet üniteleri ve  proje sonunda yapılacaklarla birlikte entegre arıcılık merkezi oluşturulacaktır.
  • Arı ürünleri analiz laboratuvarı ile birlikte üreticilerin ürettikleri ürünlerin kalite kontrolleri il içinde çözülmüş olacaktır.
  • Arı sağlığı laboratuvarı ile birlikte arıcılarımızın sorunlarına anında teşhis konularak, çözüm önerileri anlatılarak arı kayıplarının önüne geçilerek,  kovan başı verim arttırılacaktır.
  • Satış ofisi kurularak, Ardahan ilinde üretilen Arı ürünlerinin tek elden, hijyenik ve güvenli olarak tüketiciye ulaşması sağlanarak arıcılarımızın pazarlama ve markalaşma sorunu çözülecektir.
  • Arıcılık müzesi ve eğitim salonu ile kentin ve dolaylı olarak ülkenin en büyük uygulamalı ve teorik arıcılık eğitim merkezi oluşturulacaktır.
  • Eğitim merkeziyle birlikte; anaokulundan üniversiteye tüm öğrencilerimizin teknik gözlem ve araştırma yapmalarına imkân verecek bir ortam oluşturulacaktır.
  • Eğitim salonu, toplantı odası, arıcılık müzesi ve saha uygulamaları konseptleri kullanılarak yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde arıcılık ve apiterapi konularında düzenlenecek panel, konferans, çalıştay, belgesel çekimleri ve bal festivaline ev sahipliği yaparak Ardahan ve Kafkas arısının tanıtımı yapılarak ekonomik girdi sağlanacaktır.
  • Yeni eğitim donatı ve merkezlerimizle birlikte vatandaşlarımıza verilecek arıcılık eğitimlerinin tek merkezi olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığının personel hizmet içi eğitim programlarından arıcılık eğitimleri düzenli ve sistematik olarak Ardahan iline kaydırılarak şehre ekonomik ve kültürel katkılar sağlanacaktır.
  • Arıcılık müzesi ile birlikte kentin turizm potansiyeli artırıldı, dolayısı ile kent ekonomisine katkıda bulunulacaktır.
  • KAGEM´in tanınırlığı ve kurumsal kapasitesi artırılarak ülke genelinde daha etkin bir kurum haline geldi.
  • Yapılan araştırma, tanıtım faaliyetleri ve alınan önlemler çerçevesinde bölgemizde sahte bal vb. durumların ortaya çıkması önlenecektir.
  • Geçen yıldan bugüne kadar Valiliğimizce yürütülen Arıcılık Eylem Planı çalışmaları sonucu bal üretimi yaklaşık olarak %80 civarında artmıştır.

 ARDAHAN İLİ İLE İLGİLİ DİĞER ARICILIK YATIRIMLARI

1-    İlimizdeki arıcılık sektörünün geliştirilmesi, arıcılığın sorunları ve çözümlerinin belirlenmesi kapsamında Ardahan Valiliği koordinatörlüğünde  ?? Ardahan Arıcılığı 2019 Yılı Eylem Planı ´´ oluşturulmuş olup , 14 Kamu Kurum ve Kuruluş tarafından planda yer alan tedbirlerin uygulanması için gerekli çalışmalar yapılarak süreç devam ettirilmektedir.

2-    Orman İşletme Müdürlüğümüzün projelendirdiği Yalnızçam Bal Ormanları Projesi 2020 yılının ilk bal ormanı projesi olarak kabul edilerek, Ardahan genelinde 18 noktada Arıcılarımızın özellikle bal zamanlarında konaklayabilecekleri her biri 400 m2 lik arılık yerleri oluşturulacaktır. Bu yaşam alanlarında arı koloni bırakma düzenekleri, elektrikli çitler, su temini, yol temini ve arıcıların anlık ihtiyaçlarını görebilecekleri   21 m2  arıcı barınaklarından ibaret olacaktır. Proje toplam bütçesi 450.000 TL değerinde olup  çalışmalar başlatılarak 2021 yılında hizmete alınacaktır.

3-    Ülkemizin en kapsamlı ve etkin arıcılık enstitüsü olma yolunda yürüyen Kafkas arısı Gen Merkezi Müdürlüğümüzün arıcılık faaliyetlerinde kullanmak üzere, Valiliğimizin girişim ve takipleriyle Artvin ili Şavşat ilçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığının elinde bulunan 10 dönümlük eski spor tesisinin kullanım ve mülkiyet hakkının enstitüye devredilmesi için girişimlerde bulunulmuş, gerekli izinler alınarak tahsis işlemleri süreci devam etmektedir.

4-    Ardahan Valiliğimizin girişim ve takipleriyle 2019 yılında Posof ilçemizde Orman Bölge Müdürlüğüne ait 65 dönümlük ormanlık alan  bal ormanı ilan edilerek, bu alan içerisinde 10 dönümlük alan Kafkas arı yetiştiriciliğinde kullanılmak üzere Gen Merkezi Müdürlüğümüze protokol karşılığı verilerek Posof işletmesi kurulmuştur.

5-    2020 yılında Ardahan Valiliği İl Özel İdaresinin sağlamış olduğu finans kaynağı ile il genelinde bulunan arıcılara ilk defa arı hastalıklarına karşı uygulanmak üzere, 25.000 TL tutarında ilaç alınarak,   İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği vasıtasıyla arıcılara ücretsiz dağıtılmıştır.

6-    Ayrıca Serhat Kalkınma Ajansı desteğiyle arıcılığımıza hizmet edecek ?Ballı Bitkiler Haritası? oluşturulacaktır.

SONUÇ OLARAK;

  • 2020 yılı içerisinde Serhat Kalkınma Ajansımızın desteklediği iki güdümlü projeden  birisi ?Ardahan Kafkas Arı Konağı Projesi?dir.
  • 2010 yılından bugüne kadar Ardahan ilimiz 3 kez dönem başkanlığı yürütmüş olup, 2010-2018 yılları arası Ardahan ilimizin Serhat Kalkınma Ajansından aldığı pay %14 civarındayken, sadece 2019 yılından yaklaşık %27 payla diğer iller içerisinde en çok pay alan il olmuştur. İlimizin SERKA´dan aldığı pay, önceki yıllara göre yaklaşık olarak %100 oranında artmıştır.

Desteklerinden dolayı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa VARANK Beye teşekkür ederim. İlimiz ve Ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun".