Vakıflara bedelsiz kamu arazisi

Kamuya ait taşınmazlar, eğitim ve yurt faaliyeti için bedelsiz olarak devredilebilecek. Devredilen kurumlarda öğrencilerin en az yüzde 3’ü bedelsiz, yüzde 10’u da yüzde 50 indirimli olarak eğitim görecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA(DÜNYA)-Kamu taşınmazları üzerinde, vergi muafiyeti tanınan vakıflara, eğitim ve yurt faaliyeti için mülkiyeti Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların 49 yıllığına bedelsiz olarak devredilebilecek.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre bu uygulamadan, Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınan vakıflardan öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini faaliyetinde bulunan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen şartları sağlayan vakıflar yararlanabilecek.

Eğitim faaliyeti için talep edilen taşınmazlarda kurulacak eğitim kurumları öğrencilerin en az yüzde 3’ünü bedelsiz, yüzde 10’unu ise yüzde 50 indirimli olarak okutacak.

Öğrenci yurdu için taşınmaz talep eden vakıfların ise ülke genelinde en az 5 ilde özel öğrenci yurdunun bulunması, bunların en az bin kontenjanı olması, öğrenci sayısının yüzde 10’unu bedelsiz, yüzde 10’unu da en az yüzde 50 indirimli öğrencilere ayırması gerekiyor.

İrtifak hakkı tesis edilen veya kullanma izni verilen taşınmazlardan elde edilen gelirin tamamı öğrencilere yönelik eğitim kurumlarına veya yurt yapım, bakım, onarım, işletim giderlerinin karşılanmasında kullanılacak.

Buralarda kapalı alanın yüzde 20’sini geçmeyecek şekilde ticari ünitelerin açılmasına izin verilebilecek. Mevcut eğitim faaliyetinde bulunan taşınmazlarla ilgili olarak, idarelerin de uygun görmesi halinde, sözleşme hasılat payı alınmaksızın 49 yıllığına irtifak hakkı/kullanım iznine dönüştürülebilecek.