Vakıflar için yeni genelge

Vakıflar Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde azınlık vakıflarına eksilen yönetim kuru üyelerini atama yoluyla yenileme imkânı veren bir genelge yayınladı.

Toplum
10 Nisan 2019 Çarşamba

Genelgede, cemaat vakıf yöneticilerinin seçimi ile ilgili yeni düzenlemenin yürürlüğe girinceye kadar mevcut yöneticilerin görevlerine devam edecekleri hatırlatılarak, mevcut yönetim kurullarında ölüm, istifa gibi nedenlerle yaşanan eksilmelerin, kendi cemaati arasından tamamlanabileceği belirtildi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem imzalı genelgede, “Vakıfların iş ve işlemlerinin devamlılığı için yeni düzenleme yapılıncaya kadar mevcut yönetim kurulu üye sayısı eksilen vakıflarda kalan yönetim kurulunun kararıyla kendi cemaati arasından mevcut yönetim kurulu üye sayısını tamamlayabilecekleri hususunda vakıfların bilgilendirilmesini rica ederim” denildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, azınlık vakıflarının yönetim kurullarını seçimle oluşturan yönetmeliği yaklaşık altı yıl önce iptal etmişti. Yeni seçim yönetmeliği beklenirken, eksilen yönetim kurulu üyelerinin seçimsiz belirlenmesinin önünü açan genelde şaşkınlık yarattı.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Cemaat Vakıfları Temsilcisi, Vakıflar Meclisi Üyesi Moris Levi şunları söyledi:

“Çıkan bu genelge, çeşitli nedenlerle üyeleri eksilmiş cemaat vakıflarının nefes almalarını sağlamıştır. Tabii ki geçici bir tedbirdir. Cemaat vakıflarının kendi yöneticilerini seçim olmadan atamaları, vakıf müessesesinin ruhuna aykırıdır. Yakın zamanda seçim yönetmeliği çıkması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yönetmelik çıktığı zaman hukuki açıdan, dinamik, heyecanlı ve vakıf yönetimine vakit ayırabilecek yeni yöneticilerin seçimi mümkün olacak.

Esasen cemaat vakıflarının tek bir amacı vardır; o da toplum değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak. Bunun dışında cemaat vakıflarının başka hiçbir amacı olamaz. Bu amacı layıkıyla gerçekleştirebilmek için de yeni kuşaklara nöbet değişimi şarttır.

Seçim yalnızca yeni yöneticilerin belirlenmesi amacıyla yapılmaz. Toplumun vakıf yönetimine katılımını ve denetimini de sağlar.”

Ermeni ve Rum cemaatlerinden vakıf liderleri yeni genelgeye tepki gösterdi. Genelgenin kabul edilemez olduğunu, seçim yönetmeliği beklenen bir dönemde hayal kırıklığı yarattığını belirten vakıf başkanlarının yanı sıra, bu durumun geçici olduğunu belirtenler de yer aldı.

RUMVADER de konuyla ilgili bir toplantı düzenledi. 49 vakıftan 70 kişinin katıldığı toplantı sonucunda şu açıklama yapıldı: “Toplantıda oluşan genel kanaat, genelgenin vakıflarımızın yönetim kurulu üyelerinin tarihsel belirlenme yapısına ve geleneklerine aykırı olduğu ve günümüzün ihtiyaçlarını karşılamadığı şeklinde olmuştur.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün